Hovedinnhold

Sponheim knuser Frps regjeringsdrøm

KOM MED UTLTIMATUM: Valgnatten ga Lars Sponheim Høyre og Erna Solberg et ultimatum: Samarbeid med oss eller med Frp. Nå følger han opp. Foto: Scanpix
KOM MED UTLTIMATUM: Valgnatten ga Lars Sponheim Høyre og Erna Solberg et ultimatum: Samarbeid med oss eller med Frp. Nå følger han opp. Foto: Scanpix
(VG Nett) Lars Sponheim sier nå at han heller vil støtte en mindretallsregjering fra Arbeiderpartiet enn en borgelig regjering med Frp.

Denne saken handler om:

Sponheim er krystallklar på at Venstre aldri vil sitte i en regjering der Frp er med. For første gang sier han nå også at han heller ser at Ap-leder Jens Stoltenberg blir statsminister etter stortingsvalget i 2009, enn Siv Jensen eller Erna Solberg i en Høyre/Frp-regjering.

- Vi kan heller ikke støtte en regjering der Frp er med, og det er en grunnleggende holdning, sier Sponheim til Dagsavisen.

- Jeg vil foretrekke Jens Stoltenberg som statsminister framfor Siv Jensen eller Erna Solberg i en Høyre/Frp regjering, fortsetter Sponheim.

Leserne diskuterer:- Drøm videre, det blir aldri noe av

Knuser borgelig drøm

VIL I REGJERING: Frp-formann Siv Jensen. Foto: SCANPIX
VIL I REGJERING: Frp-formann Siv Jensen. Foto: SCANPIX

Høyre-leder Erna Solberg har for lengst sagt at hun ønsker en bred borgelig regjering etter neste valg, med Frp, Høyre, KrF og Venstre.

De planene setter nå Sponheim en effektiv stopper for. Dermed er Høyre og Frp nødt til å få rent flertall alene, dersom drømmen om en Høyre/Frp-regjering skal gå i oppfyllelse.

I dag har de to partiene til sammen 61 representanter på Stortinget. Det er like mange som Ap har alene. For å få flertall mangler de 24 representanter, eller 13,8 prosent av stemmene, skriver Dagsavisen.

Venstre har ti representanter, og det er dermed lite trolig at en borgelig regjering kan dannes uten Venstres støtte.

Frp-ultimatum valgnatten

Allerede under partilederdebatten i Stortinget valgnatten i år kom Venstre-leder Lars Sponheim med et klart ultimatum til Høyre: Nå må dere velge - Frp eller KrF og Venstre.

VGTV:Sponheim krever at Høyre velger

Sponheim sa at Høyre måtte velge mellom et samarbeid med Frp eller et samarbeid med Venstre og KrF i de to største byene Oslo og Bergen.

I Bergen ble det i forrige uke klart at Høyre danner nytt byråd med Frp og KrF. Ifølge Bergens Tidende skal KrF-leder Dagfinn Høybråten være svært lite fornøyd med at lokallaget i Bergen går inn i et samarbeid med Frp - noe Sponheim sier han er glad for.

I Oslo er det nye byrådet ikke avklart, men Høyre har gitt kraftige signaler om at de ikke ønsker å bryte samarbeidet med Frp, som de har sittet i byråd sammen med de siste fire årene.

Sponheim legger ikke skjul på at han ikke liker Høyres valg, og at situasjonen i Oslo og Bergen kan få rikspolitiske konsekvenser.

- Vi er i en situasjon der Høyre holder fast på Frp i Oslo, tar dem inn i varmen i Bergen og legger seg på en mye mørkere blå profil enn vi er komfortable med. Dette har betydning for samarbeidet framover, sier Sponheim til Dagsavisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks