Hovedinnhold

Hagen avviser hevn mot Høyre

SKATTEN MIN: Stein Erik Hagen er fornøyd med Siv Jensens skattepolitikk, her under den årlige Norges Bank middagen i 2004. Foto: Magnar Kirknes
SKATTEN MIN: Stein Erik Hagen er fornøyd med Siv Jensens skattepolitikk, her under den årlige Norges Bank middagen i 2004. Foto: Magnar Kirknes
Frp vil gi Stein Erik Hagen og familien 151 millioner kroner i skattelette. Nå takker Hagen med partistøtte på to millioner.

Denne saken handler om:

Pengene skal brukes til å utvikle partiet og kommer fra Hagens private investeringsselskap Canica Invest A/S. Der eier hvert av barna 30 prosent av aksjene, mens Hagen sitter på 10 prosent.

Selskapet var i 2006 verdt 18 milliarder kroner, og med maksimal beskatning i årene familien tar ut utbytte, ender formuesskatten opp på drøye 151 millioner kroner.

Hagen er styreformann i Canica og bestemmer i praksis hvor pengene skal investeres.

Selskapet har tidligere støttet både Venstre, KrF og Høyre, men i år falt valget på Frp. For hvis Siv Jensen hadde fått det som hun ville, hadde Hagen-familien vært kvitt formuesskatten.

Dobbeltbeskatning

I Frps partiprogram står det at partiet ikke kan akseptere formuesskatt fordi «slik skatt i realiteten er dobbeltbeskatning».

- Frp er det partiet som er klarest på det som er viktig for min familie, det vil si formuesskatt og kapitalavgift. Avgjørelsen om å støtte partiet er noe hele familien står bak, sier Hagen.

Hagen meldte seg i fjor ut av Høyre etter 35 års medlemskap. Hovedårsaken var at partiet ikke fjernet formuesskatten mens det satt i regjering, selv om det sto i partiprogrammet.Er skuffet

- Jeg er skuffet over Høyre, sa Hagen til VG da, og mente Siv Jensen førte den politikken Høyre burde ført.

Den rødgrønne regjeringen ser derimot ingen grunn til å avvikle ordningen. Under Regjeringen Stoltenberg har formuesskatten økt i både 2006 og 2007. Endringene har ifølge Finansdepartementet medført en økning i skatt for de med bruttoinntekt over 1 mill. kroner på om lag 50 000 kroner. Av dette er økt formuesskatt 9000 kroner

Professor i statsvitenskap Hanne Marthe Narud mener Hagens svært sjenerøse partistøtte er helt uproblematisk.

- Man kan ikke kjøpe seg politiske vedtak i full offentlighet, så lenge det er åpenhet rundt dette er det helt greit.

Avviser Høyre-hevn

Stein Erik Hagen avviser at han gir penger til Frp for å hevne seg på Høyre.

- Det er ingen konflikt mellom Høyre og meg, sier milliardæren.

Han avviser også at han er blitt Frp-medlem.

- Jeg tilhører ikke noe parti, sier Hagen.

Ifølge Hagen hadde alle partier mulighet til å sikre seg en del av partistøttepotten hvis de hadde søkt. I Høyres Hus tviler de likevel på at partiet hadde fått penger dersom det hadde spurt. For første gang på flere år unnlot partiet å sende en forespørsel til Hagen om bidrag.

- Vi oppfattet det tydelige signalet fra Hagen i fjor. Den manglende kontakten mellom Høyres innsamlingskontor og Hagen henger nok sammen med det, forklarer sjefssekretær i Oslo Høyre Øystein Søreide. I Frp er de storfornøyd med Hagens støtte.

- Vi er veldig glade for at noen nå tar ansvar og støtter et ikke-sosialistisk parti, sier generalsekretær Geir Mo.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks