Hovedinnhold

Horne om voldtekter i 2011: - Jentene har like mye ansvar

** Storm rundt ny kvinneminister ** Nekter å beklage homo-uttalelse ** Erna forsvarer Solveig Horne ** Horne nå: Har aldri ment dette

HOMOMINISTER: Solveig Horne (Frp) tok i mot regnbueflagget da hun ble tilbudt det av lederen for Landsforeningen for lesbiske og homofile utenfor Slottet onsdag. Foto: Helge Mikalsen
HOMOMINISTER: Solveig Horne (Frp) tok i mot regnbueflagget da hun ble tilbudt det av lederen for Landsforeningen for lesbiske og homofile utenfor Slottet onsdag. Foto: Helge Mikalsen
Likestillingsminister Solveig Horne (Frp) mente for to år siden at «jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i» da hun ble spurt om voldtekt av kvinner.

Denne saken handler om:

I et intervju med NRK fra mai 2011 sier Horne rett ut at hun mener begge kjønn er ansvarlige.

- Jentene har et ansvar for hvilken situasjon de setter seg i, men guttene har også et ansvar for å respektere et nei. Jeg mener både gutter og jenter har like mye ansvar, sa Horne til NRK.

- Man må gi klar beskjed om hvor langt man vil gå når man roter med en person. Alle har et ansvar for å gi beskjed om hvor langt man vil gå, sa hun.

Hornes uttalelser kom som en reaksjon på sexolog Margrete Wiede Aasland, som uttalte at kvinner må oppføre seg slik at menn forstår at de ikke vil ha sex.

- En kan ikke gni og gnukke på penisen til gutten, og så mene at man ikke vil ha sex. Jenter som ikke vil ha sex må oppføre seg på en måte som viser at de ikke vil ha sex, sa Wiede Aasland til NRK.

Erna Solbergs nyutnevnte statssekretær Julie Brodtkorb uttalte seg kritisk i samme sak.

- De som blir utsatt for dette lider psykisk resten av livet, og da kan vi ikke mene at jentene har ansvar for det som har skjedd. Slike signal er livsfarlige å sende ut, sa Brodtkorb da.

Til VG sier Brodtkorb at hun ikke har tid til å kommentere saken torsdag.

Forbannet

På det tidspunktet var Horne Frps kvinnepolitiske talsperson. Onsdag ble hun statsråd for samme parti i Erna Solbergs regjering.

Til VG sier Horne at sitatene ikke er det hun står for i dag.

«Jeg har aldri ment at det er offeret som har skylden for en voldtekt. Det er bare en som er ansvarlig for voldtekt og det er overgriperen», skriver Horne i en epost til VG.

Talsperson Lisa Arntzen ved ressurssenteret for voldtatte, Dixi, er provosert over den nye ministerens tidligere uttalelser.

- Jeg blir forbannet. Rett og slett veldig sint. Jeg har snakket med voldtektsofre som føler seg veldig krenket av den uttalelsen. Det blir som å si at en gullsmed ikke kan ha utstilling i vinduet, fordi de da risikerer å bli ranet, sier Arntzen.

- Hva tenkte du da du leste dette?

- Det var ikke noe hyggelig lesning i det hele tatt. Jeg vil gjerne høre hva hun har å si om det i dag. Vi kan ikke ha en barne- og likestillingsminister som mener at overgrepsutsatte har et ansvar for det de blir utsatt for, sier Arntzen.

Homo-storm

Allerede før hun hadde satt seg i statsrådsstolen stormet det rundt den nye barne- og likestillingsministeren.

I 2010 twitret Horne følgende: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?»

Onsdag kom hun ut på Slottsplassen sammen med Erna Solberg og resten av den nye regjeringen. Der ble hun raskt overraskt en blomst med regnbueflagget.

- Setter du pris på det?

- Ja, jeg gjør faktisk det. Jeg skal være statsråd for homofile, lesbiske, transpersoner og heterofile. Så skal folk heller få lov til å dømme meg når de blir kjent med meg.

Kan ikke angre

- Når du skrev meldingen, mente du at det var problematisk å lese slike eventyr for barn?

- Nei, jeg stilte et spørsmål ut fra en artikkel fordi de skulle lage noen bøker. Det var min hensikt med Twitter-meldingen.

- Angrer du?

- Jeg kan ikke gå rundt og angre på det, for det er mange rare ting vi kanskje sier i løpet av et liv. Jeg står inne for at jeg stilte det spørsmålet for tre år siden, sier Horne.

- Hvorfor stilte du spørsmål om det?

- Det var på bakgrunn av en artikkel om noen bøker som skulle skrives om noen eventyr, så det var ikke jeg som kom på ordet «homovventyr». Og da stilte jeg et spørsmål på Twitter, så må vi være så voksne at vi kan ta en debatt om det. Men nå skal jeg være en statsråd for alle.

Statsminister Erna Solberg så seg i går nødt til å ta sin nye statsråd i forsvar på Twitter:

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks