Hovedinnhold

Ordførere vil ha lederdebatt i Senterpartiet

- Helt åpenbart at vi må ha utskiftninger

PRESSET TRIO: Liv Signe Navarsete mellom sine to nestledere Trygve Slagsvold Vedum (til venstre) og Ola Borten Moe under pressekonferansen onsdag. Tilliten mellom de tre omtales som dårlig. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX
PRESSET TRIO: Liv Signe Navarsete mellom sine to nestledere Trygve Slagsvold Vedum (til venstre) og Ola Borten Moe under pressekonferansen onsdag. Tilliten mellom de tre omtales som dårlig. Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN/NTB SCANPIX
Lokalpolitikere fra Sør-Varanger til Sør-Aurdal krever utskiftninger i Sp-toppsjiktet. Flere peker direkte mot Liv Signe Navarsete.

Denne saken handler om:

- Jeg tror vi må bytte leder, sier ordfører i Stor-Elvdal, Even Moen, til VG.

- Vi har i perioden med Navarsete stupt på målingene, i valgene og på medlemstallet. Jeg har ikke noen jevnlig kontakt med partilederen, men jeg oppfatter at hun har en litt spesiell lederholdning. Før valget fikk vi en klar beskjed fra ledelsen om at det måtte roes ned og jobbes. Nå er valget overstått, og det er naturlig med en lederdiskusjon.

VG har snakket med 15 av ordførerne Senterpartiet fikk etter kommunevalget i 2011. Fem er klokkeklare på at det må komme endringer i ledelsen, syv er avventende, mens bare to er positive til at ledelsen blir sittende som nå.

Liv Signe Navarsete sier til VG at hun ikke ønsker å kommentere at flere ordførere sier de ønsker skifter i ledelsen.

Bakgrunn: Senterpartiets dom over ledelsen 

Onsdag la havarikommisjonen etter partiets dårligste valg noensinne frem sin rapport. I den får både strateger og partiledelse kraftig kritikk.

- Jeg synes det som kommer frem er alvorlig, og det er mye i rapporten jeg støtter, sier ordfører i Sør-Aurdal, Kåre Helland, og fortsetter:

- Det må gjøres vurderinger rundt ledervervet frem mot landsmøtet. Jeg ser en stor utfordring i mangelen på klare arvtakere i partiet, for også nestlederne har opptrådt på forskjellige måter som ikke åpenbart er bra. Det blir en utfordring for valgkomiteen.

TUNGT: Sp-leder Liv Signe Navarsete blir intervjuet på partiets valgvake i Oslo. Nestleder Ola Borten Moe står til høyre i bildet. FOTO: KYRRE LIEN / VG
TUNGT: Sp-leder Liv Signe Navarsete blir intervjuet på partiets valgvake i Oslo. Nestleder Ola Borten Moe står til høyre i bildet. FOTO: KYRRE LIEN / VG


- På tide å skifte

Det samme mener Aremark-ordførere Geir Aabu.

- Jeg tror det er på tide å skifte partiledelsen. Vi må ha fornying i Sp nå. Vi må fremstå som et mer moderne parti enn det vi er nå og vi må være klarere i budskapet og mer moderne.

- Det er bare litt over et halvt år siden Navarsete ble gjenvalgt på landsmøtet?

- Liv Signe har gjort mye bra for Sp, men man når et metningspunkt politisk. Jeg tror sp kunne scoret litt på å velge noen andre før valget i 2013. Men gjort er gjort. Vi må ha en offensiv profil nå og gjøre oss nye tanker.

Elendig samarbeid, feilslåtte hovedsaker og dårlige opptredener i mediene er blant granskernes konklusjoner i den 82 sider lange rapporten.

Ordfører i Gjerstad, Kjell Trygve Grunnsvoll, peker på at det ikke bare er partilederen som får kritikk.

- Jeg synes utvalget har gjort en god jobb. De peker på en del forhold som partiet må ta tak. Ting har ikke vært på stell og som de bør være, men jeg mener det er feil å skyte på Liv Signe Navarsete alene. Det er en ledelse, et sentralstyre og en generalsekretær som styrer sammen, sier han.

- Det er hele apparatet som må fungere sammen. Det har det ikke gjort her. Det er helt åpenbart at vi må ha utskiftninger i ledelsen, men det er ikke nødvendigvis lederen som gjør at det ikke fungerer. Alle må vurderes.

BLE IKKE PRIORITERT: Liv Signe Navarsete får i rapporten kritikk for sin innsats i partilederdebattene. Her debatterer hun sammen med Jens Stoltenberg (t.h.) og Audun Lysbakken i Arendal i sommer. Foto: LISE SKOGSTAD/VG
BLE IKKE PRIORITERT: Liv Signe Navarsete får i rapporten kritikk for sin innsats i partilederdebattene. Her debatterer hun sammen med Jens Stoltenberg (t.h.) og Audun Lysbakken i Arendal i sommer. Foto: LISE SKOGSTAD/VG


Kritiserer lekkasjejakt

Flere av ordførerne reagerer kraftig på at jakten på Navarsetes utsagn om å «røyke ut» dem hun mener står bak lekkasjer i partiet, og uttalelsen hennes om at lekkasjene er mer ødeleggende enn problemene rapporten påpeker.

Ordfører Oddmund Ljosdal i Åseral i Vest-Agder sier han er skuffet over håndteringen av rapporten, men vil gi Navarsete en sjanse til.

- Jeg håper hun tenker seg om i julen, og hvordan hun håndterer denne saken på nyåret vil avgjøre om jeg har tillit til henne. Jeg håper ledelsen viser at den har evnen til ta opp kjernepunktene i rapporten, og jobbe med det, sier Ljosdal.

Asle Schrøder fra Steigen i Nordland sier ledelsen bør fokusere på å ta lærdom fra rapporten.

- Det er blitt rapportert om at samarbeidet i toppledelsen har sviktet, så nå må man se framover, ikke ha fokus på hvordan rapporten ble kjent, sier Schrøder - og legger til at han fortsatt har tillit til Navarsete.

Kommentar: Evig strid 

Ragnhild Aashaug er ordfører i Tolga. Hun mener man først frem mot 2015 vil se om ledelsen må skiftes ut eller ikke.

- Det handler bare om å sette i gang prosessen med endringer nå. Så vil det vise seg om de kan stå det løpet etter 2015 - eller om vi får behov for nye ledere, sier hun.

Våler-ordfører Reidar Kaabbel er opptatt av at partiet nå samler seg og får bukt med problemene på bakrommet.

- Det er lett å kritisere ledelsen og snu alle utfordringer mot dem nå. Jeg tenker at det må være en intern prosess på det, og så får vi se hvordan det går med den. Jeg tenker at nå må vi komme oss videre. Vi må jobbe med det som er bra - og det er mye bra i partiet.

Navarsete til den som skal ha lekket rapport: Stå frem! 

For mye personlig kritikk

Ordfører i Trøgstad, Ole Andre Myhrvold, er enig. Han peker på at partiet nå først og fremst må konsentrere seg om å nedkjempe kommunesammenslåinger og sentralisering av politi og brannvesen.

- Jeg mener at nå har Sentralstyret konkludert med at ledelsen skal jobbe med sin tillitsutfordring. Det er en stor og krevende oppgave. De må få ro, og så konsentrerer vi andre oss om politikk.

Lars Erik Hylland i Engerdal har derimot full tillit til ledelsen.

- Jeg tror ledertrioen er i stand til å utfylle hverandre. Det er brytninger i partiet, og det mener jeg er positivt så lenge det bidrar til å forme politikk og gode strategier. Det trenger ikke være et minus med ulike meninger, så lenge det brukes konstruktivt, sier han.

Ken Richard Hansen, ordfører i Vevelstad i Nordland, sier han synes Navarsete som person har måttet tåle i overkant hard kritikk den siste tiden.

- Men som partileder må hun tåle at folk har meninger. Jeg har fortsatt tillit til henne, men mener at det er naturlig at lederspørsmålet kommer opp på Landsmøtet, og at innholdet i denne rapporten diskuteres grundig da, sier Hansen til VG.

- Etter en slik smell må vi bare tro at det blir bedre på sikt, sier Kviteseid-ordfører Torstein Tveito.

- Jeg synes det er trist at det blir så mye bråk, og det hadde vi ikke behov for. Jeg har likevel tiltro til at prosessene vi setter i gang nå blir til det bedre.

VGTV: Borten Moe om blåveisen: - Jeg gikk på en liten smell 

FORNYET TILLIT: Liv Signe Navarsete ledet landsmøtet på hjemmebane, i Loen i Sogn og Fjordane, i april. Der ble hun gjenvalgt som partileder. I bakgrunnen klapper de ny-gjenvalgte nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix
FORNYET TILLIT: Liv Signe Navarsete ledet landsmøtet på hjemmebane, i Loen i Sogn og Fjordane, i april. Der ble hun gjenvalgt som partileder. I bakgrunnen klapper de ny-gjenvalgte nestlederne Ola Borten Moe og Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Alf Vidar Snæland / NTB scanpix


- Heksejakt

Sp-ordfører i Lavangen Erling Bratsberg, sier til VG at han først og fremst er overrasket over at innholdet i
evalueringsrapporten ikke har kommet mer i fokus hos ledelsen.

- Man har i stedet valgt å drive en heksejakt på lekkasjen til VG. Jeg mener det er naturlig at det stilles spørsmål ved om vi har rett leder i partiet, sier Bratsberg.

Ny måling: Borten Moe er velgernes lederfavoritt 

Også Cecilie Hansen i Sør-Varanger mener at håndtering av rapporten har vært uheldig.

- Partiledelsen burde ikke bruke tid og energi på å jage lekkasjen. Slike lekkasjer kommer når den øverste ledelsen ikke har tillit i partiet, sier Hansen.

¬ Har du selv tillit til Navarsete som partileder?

- Det vil jeg ikke kommentere.

Sp-leder Liv-Signe Navarsete sier at det er «sterkt beklagelig at det er blitt oppfattet som om hun bruker energi på å jakte kilden til lekkasjene».

- Bruker ikke tid på det

Navarsete sier hun nå ikke bruker energi på noen kildejakt.

- Vi bruker ikke tid på det, og ville uansett ikke hatt noen mulighet til å finne ut hvem som lekket rapporten, sier Navarsete til VG.

- Hva mente du da du sa at vedkommende burde «røykes ut»?

- Det var kanskje ikke så lurt å dra til NRK og uttale meg om det kvelden etter å ha vært på julebord, så jeg får ta det på kappen for at jeg hadde sovet for lite.

- Mitt og resten av ledelsens fokus er utelukkende på å følge opp rapporten, og å jobbe med en ny strategiplan for Senterpartiets politikk, sier Navarsete.

NRK Sørlandet skrev torsdag at ordførerne i Audnedal og Songdalen kommune i Vest-Agder vil ha ny Senterpartileder.

- Jeg tror nok tiden er moden for et lederskifte og det bør skje før neste valg i 2015, sa Songdalen-ordfører Johnny Greibesland til kanalen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks