Hovedinnhold

Dødt løp blant Ap-velgerne om oljeboring i nord

** Måling viser flertall mot boring ** Stor motstand i Nord-Norge ** Landsmøtet splittet

SPLITTET: Ap-ledelsen, med Jens Stoltenberg i spissen, møter et splittet landsmøtet i spørsmålet om oljeboring i nord. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SPLITTET: Ap-ledelsen, med Jens Stoltenberg i spissen, møter et splittet landsmøtet i spørsmålet om oljeboring i nord. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
Arbeiderpartiets velgere er delt nøyaktig på midten i spørsmålet om havområdene utenfor Lofoten og Vesterålen skal åpnes for oljevirksomhet.

Denne saken handler om:

Torsdag åpner partiets landsmøte i Oslo. Ett av de store stridstemaene blir om det skal settes i gang en konsekvensutredning av oljevirksomhet i områdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Motstanderne frykter dette er første skritt på veien mot å åpne de sårbare områdene for slik virksomhet.

En måling Infact har gjort for VG viser at partiets velgere er dypt splittet i den betente stridssaken. 34,7 prosent av de spurte Ap-velgerne mener områdene bør åpnes for oljevirksomhet. Nøyaktig like mange: 34,7 prosent, mener områdene bør vernes.

Samtidig svarer drøyt 30 prosent av Ap-velgerne at de ikke har noen bestemt oppfatning.

Motstand i nord

MOTSTANDER: AUF-leder Eskil står i spissen for oljemotstanderne på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
MOTSTANDER: AUF-leder Eskil står i spissen for oljemotstanderne på Arbeiderpartiets landsmøte. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

AUF-leder Eskil Pedersen står i spissen for oljemotstanderne på landsmøtet. Han karakteriserer VGs måling som «oppløftende».

- Dette viser at Ap er et annet parti i disse spørsmålene enn vi var for noen år siden, sier Pedersen.

Astrid Meland kommenterer: Å bore eller ikke bore 

Totalt viser målingen er flertall mot oljevirksomhet i disse områdene. 38 prosent er mot, mens drøyt 30 prosent mener områdene bør åpnes. Drøyt 30 prosent av de spurte er usikre.

Størst er motstanden i Nord-Norge. Her svarer nesten 50 prosent at områdene bør vernes, mens bare 30 prosent er positive til oljeplanene. Også i Oslo er det klart flertall mot å drive oljevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen.

AUF-lederen tør likevel ikke spå utfallet av striden.

- Det er sterke krefter i partiet som jobber for en konsekvensutredning, men jeg tror ikke noen av fløyene kan si at de har et flertall i salen, sier han.

Kompromiss

Nå lanserer ja-fylket Hordaland et forslag til kompromiss på landsmøtet. Kompromissforslaget går ut på at landsmøtet godtar en utredning nå, for deretter å avgjøre spørsmålet om boring på et senere landsmøte

- Vårt poeng er at det å åpne for konsekvensutredning ikke er det samme som å åpne feltene for oljeboring, sier leder i Hordaland Ap, Sveinung Valle.

Han ønsker imidlertid ikke å spå utfallet av landsmøtebehandlingen.

- Det er blir som å tippe Lotto. Det ligger ulike forslag til formuleringer på bordet, men det er helt uvisst hvor landsmøtet vil havne, sier Valle.

Eskil Pedersen er skeptisk til et kompromiss.

- AUF er mot konsekvensutredning fordi vi ser at enn slik utredning i de aller fleste tilfeller fører til åpning. Vi er selvsagt villige til å lytte til alle forslag som kan samle landsmøtet, men jeg har til gode å se noe gode forslag til en slik løsning, sier Pedersen.

Ap-leder Jens Stoltenberg er på ja-siden i oljestriden, men er svært varsom med å kommentere den interne debatten i partiet.

- Vi ønsker å videreføre en skrittvis, kunnskapsbasert tilnærming til dette spørsmålet. Det er alltid bra hvis vi kan finne brede, samlende løsninger, men partiledelsen vil ikke legge noen føringer på eventuelle kompromisser, sier Stoltenberg.

Advarer mot partipisk

Flere fylkeslag i partiet har gjort klare vedtak for eller imot å åpne de sårbare områdene for oljevirksomhet. Fylkeslederne i Nordland og Rogaland har varslet at de vil pålegge sine delegater å stemme i tråd med flertallet i fylkespartiet.

Stoltenberg advarer imidlertid fylkeslagene mot å binde delegatene i spørsmålet om oljeboring i Lofoten.

- Jeg mener man i liten grad bør binde den enkelte delegat i forhold til vedtak på landsmøtet. Dersom man gjør det i alle saker, vil det ikke være noe poeng i å avholde landsmøte, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks