Hovedinnhold

Erna om hvor mye penger hun kan bruke: - Folk har ikke peiling

Jens: - Nei, du feilinformerer folk
InFact for VG: Halvparten sier nei til 25 milliarder kroner i skattekutt

HØYRE-LEDELSEN: Høyre-leder Erna Solberg og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner på Høyres landsmøte på Gardermoen i mai. Foto: JØRGEN BRAASTAD
HØYRE-LEDELSEN: Høyre-leder Erna Solberg og Høyre-nestleder Jan Tore Sanner på Høyres landsmøte på Gardermoen i mai. Foto: JØRGEN BRAASTAD
HELGELAND/OSLO (VG) Men statsministerkandidat Erna Solberg (H) sliter selv med å ha peiling på hvor mye penger hun har til å bruke på skattekutt de neste fire årene.

Denne saken handler om:

En av Høyre-leder Erna Solbergs mest kostbare valgløfte - å senke skattene med 25 milliarder kroner- skaper hodebry for statsministerkandidaten.

- Høyre skjuler prisen

Nå beskylder statsminister Jens Stoltenberg Høyre-lederen for å villede befolkningen når hun forklarer hvordan skattekuttene skal betales.

- Høyre har en naiv forenkling av norsk økonomi. De forsøker å fremstille 25 milliarder kroner som om det er lite penger, og forsøker å skjule hva det vil koste å gi et så stort skattelette. De feilinformerer folk, sier Stoltenberg til VG på vei hjem fra ferie utenfor Helgeland i går.

Men ifølge et innlegg skrevet av Høyre-nestleder Jan Tore Sanner på Høyres nettside, er det lett å kutte i skattene:

«Statsbudsjettet vokser med om lag 50 milliarder kroner per år. Det er med andre ord rom for både viktige utgiftsprioriteringer og vekstskapende skattereduksjoner.»

Erna usikker

Men da VG fredag møtte Sanners sjef, Høyre-leder Erna Solberg, ble hun usikker på nestlederens tall.

- Hvor mye mener du at statsbudsjettet vokser med årlig?

- Det kan jeg ikke svare på på stående fot. Det må vi få sjekke opp, sa Solberg til VG.

I seks-tiden fredag ettermiddag hadde Solberg fått sjekket tallet.

I svaret har Solberg moderert Sanners 50 milliarder kroner som
handlingsrommet Høyre-lederen mener partiet har.

«Det siste året har statsbudsjettet vokst nominelt med over 50 mrd. kroner, og reelt med cirka 35 mrd. kroner. (..) Innenfor dette er det både rom for 25 mrd. kroner i skattelettelser og betydelige velferdsøkninger», skriver Solberg.

Tror ikke på 25 milliarder-kutt

Det tror derimot ikke de spurte i en måling InFact har gjort for VG.

Der svarer 48 prosent av de spurte nei på spørsmål om skattenivået kan senkes med 25 milliarder kroner.

Solberg mener flertallet tar feil.

- Skattene kan senkes. Dette tror jeg skyldes at folk tror det ikke er mulig når de hører et så høyt tall, sier hun, og fortsetter:

- Det er vanskelig å ta sånne begreper fordi folk har ikke peiling på, altså folk har ikke noen forståelse av, størrelsen på statsbudsjettet og hvor mye penger vi egentlig har, sier Solberg.

Skattesmell

Men peiling på skatt, er det flere som sliter med.

SKATTETALSMANN: Høyres skatte- og avgiftspolitiske talsmann, Gunnar Gundersen. Foto: MARTIN NILSEN
SKATTETALSMANN: Høyres skatte- og avgiftspolitiske talsmann, Gunnar Gundersen. Foto: MARTIN NILSEN

Tidligere i sommer gikk Høyres skattepolitiske talsmann, Gunnar Gundersen, på en skattesmell da han hevdet at kommunene ikke tjente penger på formueskatten.

Gundersen kunne heller ikke svare på hvor partiet vil kutte for å finansiere skattelettelsene.

Formueskatten utgjør deler av Høyres skatteløfte på 25 milliarder kroner.

- Vi har ikke tenkt så mye på den kommunale delen utover at inntektene skal kompenseres fullt ut, sa Gundersen.

- Ikke tenkt igjennom

Skattesmellen beviser bare at Høyre ikke vet hvordan de skal dekke inn kuttene, mener Stoltenberg.

- Når til og med deres skattepolitiske talsmann roter så mye med dette, så er det et uttrykk for at de ikke har tenkt gjennom det, sier Stoltenberg.

FERIEAVSLUTNING: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på vei hjem fra ferie fredag morgen. Foto: JO STRAUME
FERIEAVSLUTNING: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) på vei hjem fra ferie fredag morgen. Foto: JO STRAUME

Han mener det reelle tallet for hvor mye en regjering hvert år kan bruke av friske penger er langt lavere enn hva Solberg sier.

Ifølge Stoltenberg er skatteinntekter og innfasing av penger fra oljefondet i et normalår 26 milliarder kroner. 11 milliarder kroner av dette forsvinner i pensjoner til Folketrygden og fem milliarder kroner koster endringene i befolkningen.

Lite igjen

- Da har vi ti milliarder kroner igjen, sier Stoltenberg, og legger til hvorfor han mener Solberg villeder befolkningen:

- Da må Høyre kutte seks milliarder kroner i året for å nå løftet sitt på fire år. Vel - da blir det ikke mye igjen til kampfly, Nasjonal transportplan, forskning og helse, sier Stoltenberg.

Han får støtte av sjeføkonom i First Securities, Harald Magnus Andreassen, som mener Høyre tar feil når de sier at handlingsrommet er på 50 milliarder kroner i året.

- Det er ikke 50 milliarder kroner i frie penger. Ting staten kjøper blir dyrere, lønningene går opp, flere blir pensjonister og skal ha sine pensjoner - bare en brøkdel av 50 milliarder kroner er reelt handlingsrom. Jeg vil si nærmere ti milliarder kroner, enn 50 milliarder, sier Andreassen til VG.

Men:

Høyre kan kutte formueskattedelen av sitt skatteløfte, mener de spurte i InFacts måling for VG.

43 prosent av de spurte mener formueskatten bør fjernes. 35 prosent mener den bør beholdes som i dag.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks