Hovedinnhold

SV, Venstre, KrF, Sp og Frp:

Mener usikker datalagringskostnad må føre til utsettelse i Stortinget

GIR IKKE OPP DLD-MOTSTAND: Venstres leder Trine Skei Grande, (fra venstre), Frps Bård Hoksrud, KrFs Knut Egil Hareide, SVs Hallgeir Langeland og Sps Janne Sjelmo Nordås ber nå sine parlamentariske ledere om å klage saksbehandlingen av datalagringsdirektivet inn for presidentskapet. Foto: Heiko Junge/Scanpix
GIR IKKE OPP DLD-MOTSTAND: Venstres leder Trine Skei Grande, (fra venstre), Frps Bård Hoksrud, KrFs Knut Egil Hareide, SVs Hallgeir Langeland og Sps Janne Sjelmo Nordås ber nå sine parlamentariske ledere om å klage saksbehandlingen av datalagringsdirektivet inn for presidentskapet. Foto: Heiko Junge/Scanpix
Motstanderne av datalagringsdirektivet forlanger mer tid til saksbehandling, og ber nå Stortingets presidentskap om hjelp.

Mens statsminister Jens Stoltenberg (Ap) redegjorde om regjeringens Libya-politikk fra talerstolen tirsdag formiddag, gikk det hett for seg i møterommene og på kontorene, men i en helt annen sak.

Sentrale politikere i transport- og samferdselskomiteen hadde da vært oppe i flere timer for å fordøye responsen på de spørsmål som ble oversendt mandag kveld. Svarene fra Samferdselsdepartementet og Justisdepartementet kom ved 5.30-tiden.

HØYRE OG AP: Enige om datalagringsdirektivet

De fem partiene er svært misfornøyd med det de betegner som omtrentlige utsagn fra embetsverket, og nekter å godta det kjøret som de mener Ap og Høyre legger opp til.

I et brev til Stortingets presidentskap ber de derfor om at saken blir utsatt. Presidentskapet vil etter det NTB kjenner til behandle saken på et møte onsdag morgen.

LES MER: DLD-motstandere i Høyre snur

Ikke kjempetall

Aps fungerende parlamentariske leder, Martin Kolberg, sa tidligere på dagen at det ikke var snakk om slike kjempetall «ut fra hva jeg vet», som han formulerte det. Aps forhandlingsleder, Anne Marit Bjørnflaten, ville overhodet ikke diskutere konkrete tall eller hvem som skal ta ekstraregningen, staten eller telekomselskapene som blir pålagt lagring i seks måneder.

KAN BLI DYRT: Datalagringsdirektivet kan koste to milliarder

Hun viser bare til side 129 i proposisjonen, der det heter det skal utarbeides en «kostnadsmodell» for fordeling av utgiftene mellom partene.

LES MER: Lover rettssak mot datalagringsdirektivet

Oppkonstruert situasjon

Høyres fraksjonsleder i komiteen, Øyvind Halleraker, mener det hele er en oppkonstruert situasjonen fra tapende partier som ikke kan godta det han ser som en glimrende avtale mellom Høyre og Ap.

- Det er ikke noe saklig hold i disse innvendingene. Vi vet om denne usikkerheten, men Høyre forplikter seg i avtalen til å godta de kostnadene som et styrket personvern vil kreve, sier Halleraker til NTB.

STOLTENBERG: - Utrygt i Norge uten datalagring

Kostbart

Han innrømmer at kravet om kryptering er kostbart, men at det uansett ekstrakostnader ikke er snakk om «flere milliarder». Men heller ikke Halleraker kjenner det endelige tallet.

Som en siste uthalingsmanøver for å få bedre kjennskap til kostnadene ved innføringen av direktivet, la de fem partiene saken i presidentskapets hender. Endelige innstilling fra komiteen kommer kl. 14 onsdag og uten inngripen fra presidenten, blir direktivet lovhjemlet slik Ap og Høyre er blitt enige om.

Det var avtalen mellom Høyre og Arbeiderpartiet som under innspurten av behandlingen utløste den intense aktiviteten i regjeringspartiene SV og Sp, samt i de tre opposisjonspartiene Frp, KrF og Venstre.

De fem mener at flere av de sikkerhetskravene som Høyre har fått innfridd for å bedre personvernet, som kryptering av lagrede data og oppgradering av datasystemer, skaper betydelige problemer av økonomisk og markedsmessig art.

SP-NAVARSETE: Refset Jens for datalagring-ja

- Oppsiktsvekkende dårlig

- Vi reagerer sterkt på saksbehandlingen. Departementene kan ikke si annet enn at det blir svært dyrt. Dette er oppsiktsvekkende dårlig, og vi forlanger en ny behandling. Stortinget kan ikke debattere og vedta dette direktivet uten pålitelige anslag over økonomien, sier komitéleder Knut Arild Hareide (KrF).

SVs Hallgeir Langeland er opprørt over Aps framgangsmåte i saken og mener at regjeringspartnerne SV og Sp blir fullstendig overkjørt. Det hører med til historien at begge partier for lengst har tatt dissens og aktivt motarbeider Ap i denne saken.

- Vi får ikke anskueliggjort kostnadene. Høyres krav kan komme opp i milliarder i ekstrautlegg, noe som klart binder opp store beløp og i høyeste grad berører budsjettsamarbeidet mellom de rødgrønne partiene, sier Langeland.

Komiteens andre nestleder, Frps Bård Hoksrud, mener at det må gis mer tid siden nye forhold ble brakt inn i avtalen mellom Høyre og Ap, sikringstiltak det ikke er regnet på.

Venstres leder Trine Skei Grande mener at nytt datasystem i Nav og kanskje også i politiet vil koste milliarder og eventuelt føre til at Høyres forhandlingsgevinster ikke lar seg realisere i det hele tatt.

BAKGRUNN: Slik ville Ap lagre din internett- og telefoninfo

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks