Hovedinnhold

Erna garanterer datalagring-flertall

... Hvis Høyre blir enige med Arbeiderpartiet

VIL FORHANDLE: Høyre-leder Erna Solberg forbereder seg på å gå i forhandlinger med Jens Stoltenberg om EUs datalagringsdirektiv. Jens Stoltenberg har sagt at Arbeiderpartiet er klare til å forhandle med Høyre. Foto: Trond Solberg
VIL FORHANDLE: Høyre-leder Erna Solberg forbereder seg på å gå i forhandlinger med Jens Stoltenberg om EUs datalagringsdirektiv. Jens Stoltenberg har sagt at Arbeiderpartiet er klare til å forhandle med Høyre. Foto: Trond Solberg
(VG Nett) Høyres ja til datalagring kan bli stoppet av partiets egne representanter. Men Erna lover at Høyre skal sikre flertall.

Denne saken handler om:

Tips oss

Onsdag kveld sa Høyres stortingsgruppe ja til å innlemme EUs datalagringsdirektiv i Norge.

Med 19 mot 11 stemmer ble det tilhengerne av direktivet som vant kampen i Høyre om direktivet.

Les også: Disse stemte mot Ernas datalagring-ja 

Høyre vil garantere flertall

Erna Solberg varslet etter onsdagens gruppemøte at Høyre vil ta kontakt både med Arbeiderpartiet og de andre partiene om direktivet, med sikte på forhandlinger.

Har du et tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts journalister her! 

Arbeiderpartiet er det eneste partiet, i tillegg til Høyre, som er for en innføring av direktivet.

Til tross for at flere Høyre-representanter vurderer å stemme mot direktivet i Stortinget, stikk i mot stortingsgruppens vedtak, så garanterer Erna Solberg at Høyre vil sikre et flertall for datalagringsdirektivet dersom partiet oppnår enighet i forhandlingene med Arbeiderpartiet.

- Gruppen er enige om at dersom vi oppnår enighet med noen, så skal gruppen sørge for at vi bærer vedtaket gjennom med et flertall i Stortinget.

- Vil du åpne for at enkeltrepresentanter kan stemme mot forslaget?

- Vi har ikke noe regelverk i Høyre som tillater sånn binding, og vi har heller ikke tatt stilling til det, sier Erna Solberg til VG Nett.

Men flere Høyre-representanter sier til VG Nett at selv om partiet ikke har en formell partipisk, så kommer Erna Solberg og partiledelsen til å legge kraftig press på representanter som vil stemme mot direktivet for å sikre at det blir et flertall.

- Vil snakke med alle

Solberg mener Høyre er i stand til å finne en løsning, også med direktivmotstanderne på Stortinget.

- Vi vil konsolidere med begge fløyene for å se hvor vi er mest enige. Vi kan også samarbeide med direktivmotstanderne, men det avhenger av hvor langt de er villig til å strekke seg, sier Høyre-lederen.

Hun sier Høyre kan ende opp med å lande på en løsning langt unna datalagringsdirektivet.

- Høyre kan komme fram til en løsning som ikke er innenfor rammene av EU-direktivet, sier Erna Solberg.

Stortingsrepresentant Bent Høie skriver i sin VG Blogg: at han ikke skjønner dem som mener de som stemte for forhandlinger om direktivet har mistet sin troverdighet i personvernspørsmål.

Høie var blant de 19 representantene som stemte for forhandlinger.

«Debatten om personvern er nå forenklet til å handle om et ja eller nei til DLD. Det er en debatt som skygger over hva innholdet i det Stortinget skal ta stilling til faktisk innebærer», skriver Høie i bloggen.

- Noen vil nok melde seg ut

Avgjørelsen har vekket sterke følelser internt i Høyre etter vedtaket, og partiet har siden onsdag kveld registrert et sted mellom 10 og 20 utmeldelser.

Høyre-lederen sier til VG Nett at hun ikke frykter en bølge av utmeldinger.

- Jeg er ikke redd for at vi har mistet noen tillit fra medlemmene. For de som hadde et klart standpunkt, så vil de sikkert være skuffet. Noen vil nok også melde seg ut, men jeg håper de kommer tilbake, sier Erna Solberg.

Solberg avviser kritikken

Kritikerne av onsdagens beslutning mener at avgjørelsen blant annet var udemokratisk. Under høringssrunden partiet hadde i fjor, var 10 av fylkeslagene svært kritiske til at Høyre skulle støtte direktivet.

Erna Solberg avviser kritikken, og viser til Høyres landsmøte i fjor.

- Vi har hatt en grundig gjennomgang av saken, og en resolusjon fra landsmøtet som konkluderer med å gi stortingsgruppen ansvar for å fatte en beslutning i denne saken, sier Solberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks