Hovedinnhold

Ap vil avvikle pelsdyroppdrett

** Pelsdyrlaget: Ikke kroken på døra
** SV jubler

HURRA! Delegater ved Arbeiderpartiets landsmøte jubler for at partiet har gått finn for å legge ned pelsdyrnæringen i Norge. Foto: Erlend Aas/Scanpix
HURRA! Delegater ved Arbeiderpartiets landsmøte jubler for at partiet har gått finn for å legge ned pelsdyrnæringen i Norge. Foto: Erlend Aas/Scanpix
Arbeiderpartiet går inn for å legge ned pelsdyroppdrett i Norge. Et klart flertall på landsmøtet gikk inn for en styrt avvikling, med gjentatte brudd på regler for god dyrevelferd som begrunnelse.

Denne saken handler om:

Redaksjonskomiteen leverte en delt innstilling, med et knapt flertall for gradvis avvikling. Redaksjonskomiteens leder, Rigmor Aasrud, var blant mindretallet som ville at næringen skulle få fortsette under streng overvåking.

- Et viktig steg

Men det var en klar overvekt av delegater som mente at bransjen har fått nok sjanser og at det må bli en styrt avvikling. De som driver i næringen, skal få omstillingsmidler fra staten for å begynne med annen landbruksvirksomhet.

Av de 295 avgitte stemmene, var det 170 som støttet forslaget om avvikling.

Organisasjonen for dyrs rettigheter, NOAH, hilser Aps beslutning velkommen.

- Dette er et stort og viktig steg i retning av full avskaffelse av en type utnytting av dyr som flertallet i Norge finner uakseptabel. NOAH takker alle Ap-delegater som stemte for dyrene, sier veterinær Siri Martinsen.

300 pelsdyrfarmer

NOAH legger til at det er nå arbeidet virkelig begynner hvis Ap skal ha troverdighet som et parti som tar dyrevelferd på alvor.

- Vedtaket må omsettes i praktisk politikk så raskt som mulig for å hindre dyrs lidelse, sier Martinsen.

Pelsdyrnæringen drives i dag stort sett på deltid ved siden av annen næringsvirksomhet. I løpet av de siste ti årene er halvparten av pelsdyrfarmene i landet blitt lagt ned. Det er bare rundt 300 pelsdyrfarmer i drift.

SV har for lengst tatt et klart standpunkt mot pelsoppdrett, mens Sp er en sterk forsvarer av at næringen skal fortsette under et strengt kontrollregime. Det brygger dermed opp til fornyet kamp i regjeringen om pelsdyroppdrett.

Skuffet pelsdyrlag

Norges Pelsdyralslag er skuffet over Arbeiderpartiets vedtak om å gå inn for avvikling av pelsdyrnæringen.
- Men det er likevel ikke kroken på døra, sier styreformann Bertran Trane Skadsem.

- Umiddelbart vil jeg si at dette er en trist dag for pelsdyrnæringen og for norsk landbruk. Når det er sagt, er det samtidig en veldig uavklart situasjon, legger Skadsem til overfor NTB.

Skadsem er ikke enig i kritikken fra partiet som går på gjentatte brudd på regler for god dyrevelferd.

- Vi mener at vi er blitt feil framstilt. Vi har iverksatt nye tiltak, og så langt har vi ikke sett alle resultatene av dette. Men de besøkene som er gjort i det siste, har vist at dyrevelferden er god på norske pelsdyrfarmer. Derfor synes jeg vedtaket er litt uforståelig, sier han.

Sosialistjubel mot pels

Mens pelsdyrlaget er skuffet, jubler Aps regjeringspartnere i SV.

- Dette er et viktig skritt videre i kampen mot pelsdyrhold i Norge, sier næringspolitisk talsmann Alf Holmelid i SV.

SV mener pelsdyr er lite egnet til å leve i fangenskap og at de har sett mange eksempler på dårlig helse i pelsdyrfarmer.

- Tiden er inne for å legge til rette for styrt avvikling av pelsdyrnæringen. Med vedtaket på Arbeiderpartiets landsmøte kan vi komme i gang med denne prosessen, sier Holmelid.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks