Hovedinnhold

Ap sier nei til postdirektivet

Jens: - Vel, da setter vi igang og bruker reservasjonsretten

FIKK NEI: Statsminister Jens Stoltenberg advarte fredag landsmøtet mot å si nei til postdirektivet. Foto: Scanpix Foto: Mads A. Andersen
FIKK NEI: Statsminister Jens Stoltenberg advarte fredag landsmøtet mot å si nei til postdirektivet. Foto: Scanpix Foto: Mads A. Andersen
(VG Nett) Ap-landsmøtet vedtok å bruke reservasjonsretten mot innføring av postdirektivet i Norge.

Denne saken handler om:

Det vedtok et stort flertall. 181 stemte for forslaget fra Rogaland Ap om at Norge for første gang skal bruke reservasjonsretten ved innføring av et EU-direktiv.

Kompromissforslaget fra en enstemmig redaksjonskomité, som gikk inn for å forhandle med EU om innføringen av postdirektivet, ble nedstemt.

Les også: Ap-ledelsen prøver å hindre postnederlag

To tidligere versjoner av postdirektivet er allerede innført i Norge, men denne gang dreier det seg om liberalisering av et svært sentralt punkt i norsk postvesen, monopolet på brevpost inntil 50 gram.

Ap-ledelsen har jobbet for å unngå veto mot dette. Allerede fredag advarte statsminister og partileder Jens Stoltenberg landsmøtet mot å si nei til postdirektivet. Arbeiderpartiets mektigste mann ble kneblet av sine egne, og innså nederlaget på sin sedvanlige måte etter å ha summet seg noen minutter sammen med sine rådgivere.

- Vel, da setter vi i gang, da, og bruker reservasjonsretten, sier Stoltenberg.

EØS-avtalen har som mål å utvikle et europeisk økonomisk samarbeidsområde. Her tilføres nye regler etter hvert som nye regler utvikles i EU.

Reservasjonsretten er muligheten landene som har inngått EØS-avtalen har til å motsette seg disse nye reglene. Disse må godkjennes av EØS-komiteen ved enstemmighet, men Norge har i dag reservert seg mot en ny regel.

Sterkt press

Jubelen sto i taket på Folkets Hus da avstemningsresultatet var klart. Flere av delegatene omfavnet og gratulerte hverandre med seieren over partiledelsen.

VG Nett er kjent med at det har vært stor misnøye i landsmøtesalen med at partiledelsen har forsøkt å tvinge gjennom sitt syn.

- Det er en del av en demokratisk prosess at vi diskuterer ulike standpunkter. Jeg var enig med redaksjonskomiteen, men nå har landsmøtesalen talt, og det skal vi følge, sier Stoltenberg.

Jens Stoltenberg brukte mye av tiden med pressen etter nederlaget til å presisere at det viktigste for ham var å sikre gode posttjenester over hele landet.

Fornøyd AUF-leder

AUF-leder Eskil Pedersen er strålende fornøyd med vedtaket, og mener samtidig at vedtaket er et klart signal til partiledelsen.

- Det er landsmøtet som er makta i Ap, og det viser vedtaket tydelig. Det lobbes i gangene på et landsmøte, men det er alltid delegatene som bestemmer, sier Pedersen.

Både Pedersen og Stoltenberg avviser at et norsk veto mot postdirektivet setter EØS-avtalen ut av spill.

- Det er en del av avtalen at reservasjonsretten kan brukes, sier Stoltenberg.

Lederen av redaksjonskomiteen, statsråd Rigmor Aasrud, sier hun er lei seg for at komiteens enstemmige innstilling ikke ble vedtatt.

- Dette betyr at landsmøtet fraskriver seg muligheten til å se om vi kunne komme fram til gode løsninger med EU, og at man ikke ønsker å bruke den muligheten, sier Aasrud til NTB.

- Jeg er lei meg for at vi ikke har lykkes. Vi mente vi hadde kommet fram til en god løsning, sier hun.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks