Hovedinnhold

«Super-Jonas»: - Ikke kall meg Super-Jonas

Fikk den nyopprettede ekstraplassen i Ap-sentralstyret

PÅ PLASS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk søndag plass i Arbeiderpartiets sentralstyre. Foto: Mads A. Andersen
PÅ PLASS: Utenriksminister Jonas Gahr Støre fikk søndag plass i Arbeiderpartiets sentralstyre. Foto: Mads A. Andersen
(VG Nett) Utenriksminister Jonas Gahr Støre er lei av å bli fremstilt som en supermann. Søndag fikk han den nye ekstraplassen i Aps mektige sentralstyre.

Denne saken handler om:

Tips oss

Landsmøtet til Arbeiderpartiet opprettet en ekstra plass i sentralstyret, og som ventet tok Støre plass på den nye stolen.

Den svært populære utenriksministeren entre i styret slipper da å gå på bekostning av andre medlemmer som allerede sitter i styret.

VG har tidligere skrevet at Jonas Gahr Støre er den mest trolige etterfølgeren til Jens Stoltenberg som statsminister, dersom Stoltenberg skulle gjøre en hastig sorti.

Har du tips om norsk politikk? Kontakt VG Netts journalister her! 

Den nye ekstraplassen i Aps sentralstyre blir av mange sett på som et ledd i «statsministerskolen» som Støre går.

Arbeiderpartiets utenriksminister er blant Norges desidert mest populære politikere, og blir av journalister, politiske kommentatorer - og sine egne partifeller - ofte omtalt som Super-Jonas.

Liker det ikke

På nettsamfunnet Facebook er det betegnede nok en fanside med nærmere seks hundre medlemmer for «alle oss som stilt overfor et valg spør oss hva Super-Jonas ville gjort».

Etter å ha fått plassen i sentralstyret i Arbeiderpartiet tar Støre et oppgjør med super-stempelet:

- Jeg liker ikke slike bindestrek-navn. Det er best at jeg er «Jonas». Men jeg går ut fra at det er positivt og hyggelig ment. Jeg er skeptisk til det fordi ingen av oss er supre. Alle har dager hvor vi er veldig lite supre. Det gjelder meg også. Derfor liker jeg ikke at det skal hektes på meg, for det kommer sikkert dager hvor det blir oppfattet som lite supert det jeg gjør. Jeg skal også kunne klare å stå opp for de dagene, så ta meg for det jeg er, «Jonas», og det bør være nok, sier han til VG Nett.

En rekke fylkeslagsledere har vært svært skeptiske til at Jonas Gahr Støre skulle bli den femte mannen fra Oslo i sentralstyret. Spesielt hvis det gikk på bekostning av noen fra distriktene.

Svarer på Oslo-kritikken

Fylkeslederne i Sogn og Fjordane, Vestfold, Møre og Romsdal og Hordaland har uttrykt overfor VG Nett at de er skeptiske til en maktsamling av Oslo-folk i sentralstyret.

- Vi må holde fast på at vi skal unngå en for stor dominans av Oslo-politikere og folk fra regjering og storting i sentralstyret, sa leder Signe Øye i Østfold Ap til VG Nett tidligere denne uken.

Støre mener han ikke først og fremst er valgt inn som Oslo-mann, men at han blant annet skal inn for å styrke den utenrikspolitiske dimensjonen i styret.

- Jeg anser at jeg er en sterk talsmann for nordområdene og jeg har fått veldig sterke oppfordringer fra Finmark, Troms og nordland om å gjøre dette også.

Med Støre i styret vil sentralstyret få fire menn over 50 fra Oslo. Fra før av sitter det tre menn som har passert 50 i styret: Ap-leder Jens Stoltenberg, patrisekretær Raymond Johansen og Jan Bøhler.

- Jeg opplever at jeg har fått mye støtte etter at jeg svarte ja til å stille. Så har det vært debatt om noen formaliteter rundt sentralstyrets sammensetning. Det har jeg tenkt at ikke vedkommer meg, sier han.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks