Hovedinnhold

Giske kan bli ny helseminister

AKTUELL: Trond Giske (Ap) kan bli ny helseminister. Foto: Trond Solberg/VG
AKTUELL: Trond Giske (Ap) kan bli ny helseminister. Foto: Trond Solberg/VG
Næringsminister Trond Giske (Ap) kan om kort tid bli ny helseminister. Flere kilder sentralt i Ap sier at Anne-Grete Strøm-Erichsen er på vei ut.

Denne saken handler om:

Det er kraftig misnøye i Ap med helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen. Mange i partiet frykter at dårlig politisk håndtering av sykehusstrid i en rekke fylker kan ramme partiet i høstens kommunevalg.

Hardt press

Flere sentrale Ap-kilder sier at statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg skal være under hardt press for å rydde opp i regjeringens helsepolitikk. Dette blir trolig et hett samtaleemne i korridorene på landsmøtet som starter i dag.

«Rydde opp» er ensbetydende med et massivt krav om å utnevne en ny helseminister, og den mest aktuelle interne kandidaten skal være næringsministeren, Trond Giske.

Giske var inne i vurderingen da Bjarne Håkon Hanssen brått ba om avløsning i slutten av valgkampen i 2009, men skal da ha bedt om å slippe.

Les også:  Jonas tar nytt steg mot toppen

Et annet alternativ kan være justisminister Knut Storberget (Ap). Han skal tidligere ha meddelt Jens Stoltenberg at han ønsker seg nye oppgaver.

Internt har Strøm-Erichsen fått skylden for at sykehusstriden mellom Molde og Kristiansund endte i full krig og massiv mistillit til Ap i Molde.

Les også:  Helseministeren kan avgjøre sykehusstriden

Gjennom mange måneder har Strøm-Erichsen også ligget i åpen krig med sin regjeringskollega, Sp-leder Liv Signe Navarsete, som har brukt mye tid og krefter på helsesaker de siste månedene.

Ønsker endring

Ap-kilder sier også at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm kan bli flyttet på samtidig. Hun skal blant annet ha slitt med å få samarbeidet med sin egen stortingsgruppe på skinner, og mange ønsker seg en endring.

Internt vekket det også oppsikt da fornyingsminister Rigmor Aasrud, og ikke Bjurstrøm, ble satt til å lede Aps utredning av spørsmålet om heltid/deltid. Dette ligger under arbeidsministerens ansvarsområde.

Aasrud vikarierte som arbeidsminister både før Bjurstrøm tiltrådte i desember 2009, og i det åtte uker lange sykefraværet i vinter.

Flere refererer nå til Aasrud som «den egentlige arbeidsministeren», og tror at hun vil overta Bjurstrøms ansvarsområde om kort tid.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks