Hovedinnhold

Stoltenberg: - Øker ikke skattenivået

... så lenge han er statsminister

TALEFORBEREDELSE: Jens Stoltenberg hjemme i statsministerboligen i går ettermiddag, hvor han la siste finpuss på talen til Aps landsmøte i dag. Foto: Trond Solberg/VG
TALEFORBEREDELSE: Jens Stoltenberg hjemme i statsministerboligen i går ettermiddag, hvor han la siste finpuss på talen til Aps landsmøte i dag. Foto: Trond Solberg/VG
Her er Jens Stoltenbergs personlige skatteløfte: Så lenge han er statsminister, vil han ikke heve skattenivået i Norge.

Denne saken handler om:

Tips oss

- Jeg kommer ikke til å heve skattenivået i Norge som statsminister, sier statsministeren til VG.

Stoltenberg tar med det til orde for å frede det såkalte 2004-nivået på skatt også i en tredje stortingsperiode; fra 2013 og frem til 2017.

Dette betyr at enkelte skatter og avgifter kan øke, men da må regjeringen sette ned tilsvarende slik at det samlede skatte- og avgiftsnivået ikke øker.

Les også: AUF varsler hijab-krig på Aps landsmøte

Første gang Stoltenberg avga skatteløftet, var før valget i 2005. Da vant de rødgrønne partiene, og tok over makten etter den borgerlige Bondevik II-regjeringen. Løftet ble fornyet foran valget i 2009, og er gyldig frem til 2013.

Har vært riktig

- Jeg mener at det har vært riktig av oss å holde fast ved skattenivået vi la i skattereformen i 2004. Jeg ser ingen grunn til å endre nivået foran neste valg. Selv om det er noen år til, så ser jeg ingen grunn til å endre nivået i 2013 heller, sier Stoltenberg.

I dag åpner han Aps landsmøte i Oslo kongressenter. Allerede før debatten i partiet har startet, gir Ap-lederen sitt klare råd om hvilken skattepolitikk Ap bør føre i hele seks år fremover.

Les også: Hackere aksjonerer mot DLD: - Vi angriper Ap og Høyre

Han tar imidlertid ett forbehold - og det er at han kan bli totalt overkjørt av sine partikamerater i Ap:

- Dette er det landsmøtet i Ap i 2013 som bestemmer.

Men:

- Mitt råd er at vi viderefører det skattenivået som vi har, sier Stoltenberg.

Han innrømmer at løftet langt fra er ukontroversielt internt i regjeringen og internt i Ap.

Partisekretær i Ap, Raymond Johansen tok i VG i fjor sommer til orde for en debatt om å heve skattenivået for å finansiere eldrebølgen. Næringsminister Trond Giske (Ap) har uttalt at heller ikke han ser bort fra en samlet skatteøkning.

Stoltenberg innrømmer intern uenighet.

Frem til 2017

- Det er noe diskusjon om det, derfor er det landsmøtet i Ap som bestemmer. SV har et annet standpunkt, men dette er en del av Soria Moria-enigheten, sier Stoltenberg.

LES ALT OM ARBEIDERPARTIET HER 

Stoltenberg har vært statsminister i syv år - fordelt på to omganger. Hva som skjer med det norske skattenivået etter 2017, vil han ikke mene noe om.

- Ved at jeg nå sier dette, så har jeg også uttalt meg om hva jeg mener frem til 2017. Så føler jeg at det fins en grense for hvor langt jeg skal gå i å ha skråsikre oppfatninger om hva jeg mener ut på 2020-tallet, sier Stoltenberg.

- Du ønsker ikke å ha et perspektiv som går lengre enn 2017?

- Det er ikke mulig å planlegge hva jeg skal gjøre når jeg er 60 år. Det behøver jeg ikke ta stilling til i dag, sier Stoltenberg, som er 52 år gammel.

Les videre under bildet ...

Faksimile VG 07.04.2011
Faksimile VG 07.04.2011


Ifølge Nasjonalbudsjettet henter staten i år inn 737,6 milliarder kroner i skatter og avgifter fra Fastlands-Norge. Andre inntekter til staten, er avkastningen fra oljefondet, eller Statens pensjonsfond utland. Disse inntektene er ikke ventet å flate ut før i rundt 2025.

Dette gir rom for skatteløftet, mener Stoltenberg.

Stabilitet

- Det er et poeng å gi forutsigbarhet og stabilitet. Vi er i en periode hvor vi fortsatt har vekst i oljeinntektene, og vil ha det frem til veksten i oljeinntektene stanser opp.

- Hva bør skje med skattenivået når oljeinntektene flater ut?

- Det er så lenge til at det vil bare skape forvirring om jeg spekulerer i det.

Les også: - SV vil ha høyere skatter

Skattedebatten fremover vil handle om hvordan folk med lave inntekter skal få lavere skatt, mener Stoltenberg.

- Vi kan fortsette en politikk som innebærer at vi øker bunnfradrag og andre ting, noe som gir lavere skatt for lave inntekter og høyere skatt for høyere inntekter. Men akkurat hva og hvordan vi vil komme til å gjøre det i årene som kommer, vil jeg ikke være konkret og presis på nå, sier Stoltenberg.

Men skattetrykket avgjøres ikke kun av regjeringen - det er i dag drøye fem måneder til lokalvalget, hvor kommunestyrene kan avgjøre om eiendomsskatten skal settes opp eller ned.

Men om Aps ordførere bør innføre eiendomsskatt, vil ikke Stoltenberg mene noe om:

- Det må de bestemme selv.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks