Hovedinnhold

Politikere hetses og trues etter datalagrings-ja

** Utsettes for e-post-storm
** Får beskjed om hva nordmenn gjør og hvor de er
** Men Tetzschner har fått hundrevis av takke-eposter

HAR BLITT SJIKANERT: Anette Trettebergstuen (AP), Sonja Sjøli (Høyre) og Håkon Haugli (Ap) er bare tre av mange av de 89 stortingsrepresentantene som stemte for datalagringsdirektivet, som har fått uhyggelige eposter. Foto: Nils Bjåland og Lars Erik Skrefsrud (VG) og Morten Holm/Scanpix
HAR BLITT SJIKANERT: Anette Trettebergstuen (AP), Sonja Sjøli (Høyre) og Håkon Haugli (Ap) er bare tre av mange av de 89 stortingsrepresentantene som stemte for datalagringsdirektivet, som har fått uhyggelige eposter. Foto: Nils Bjåland og Lars Erik Skrefsrud (VG) og Morten Holm/Scanpix
(VG Nett) Politikere fra Høyre og Arbeiderpartiet har fått fylt opp e-postkassene sine med sjikane de siste dagene.

«Vi vet hvor du bor», «din jævel», og «Dette skal dere få svi for». Slike meldinger har blant annet Anette Trettebergstuen, stortingsrepresentant fra Arbeiderpartiet fått siden datalagringsdirektivet (DLD) ble vedtatt i Stortinget mandag kveld.

- I går ble e-postboksen min full, sier Trettebergstuen til VG Nett.

Etter å ha fått omtrent 100 e-poster de siste to dagene uttrykte Trettebergstuen sin frustrasjon på Twitter onsdag:

«Lei av barnslige dldmotstandere som spammer, truer og forteller meg hva de gjør akkurat nå. I dont care.»

- Det begynner å bli ganske drøyt, sier Ap-politikeren til VG Nett.

LES MER: Tsjekkias grunnlovsdomstol avviser dld

Får sofahistorier

Trettebergstuen mener at epostene er et «unødvendig og meningsløst virkemiddel».

- Det jeg reagerer på er at jeg ikke har hørt et pip fra disse før debatten mandag. Neste gang vil jeg anbefale dem å prøve heller å påvirke meg før debatten.

Hedmark-representanten forteller også at hun har fått noen meldinger hun karakteriserer som humoristiske.

- Det var en tirsdag kveld som sendte meg e-post hvor han fortalte at han bare ville bli på sofaen sin, og at han skulle være på nettet. Han skrev også hvilke nettadresser han hadde tenkt å oppsøke. Og i dag sendte han en ny melding hvor han skrev at han hadde tenkt å dra til atelieret sitt.

Trettebergstuen fikk også epost fra en person som spurte om han kunne campe i hagen hennes og registrere alle bevegelser i huset.

I tillegg ble det onsdag kjent blir Arbeiderpartiet og Høyres nettsider utsatt for angrep av anonyme hackere.

- Sjokkert

DLD-tilhenger Håkon Haugli, som har vært en mye mer aktiv debattant i datalagringssaken, er sjokkert over hvilke e-poster han har fått de siste dagene.

- Det er et paradoks at folk truer og sjikanerer i rettsstatens navn, sier han til VG Nett.

Også Haugli sier han har fått humoristiske eposter hvor folk beskriver hva de har gjort om dagen.

- Jeg har forståelse for slike og for saklige eposter, og jeg vil på ingen måte si at alle motstandere av datalagringsdirektivet er useriøse. Men jeg har fått trusselmeldinger om at jeg skal kastes i fengsel, og svært sjikanerende e-poster, uten at jeg vil gå i detaljer.

Haugli mener også at deler av media og enkelte politikere, blant annet fra Frp, må ta et ansvar for dette.

- Dette er legitimert gjennom media og politikere som bruker ord som krysser grenser. Det er antydet at rettsstaten og demokratiet står på spill, samt at det brukes sterke ord som politistat og overvåkingssamfunn. Dette er en hån mot våre naboland som har innført direktivet, mener Haugli, som vil påpeke at han ikke er et offer i denne saken.

- Men dette sier noe om en manglende evne til å ta vanskelige debatter. Det er veldig viktig i et demokrati at det er takhøyde for ulike meninger.

BAKGRUNN: Aps opprinnelige datalagringsforslag

Hoksrud står for det han sa

Bård Hoksrud i Frp var en av de som advarte sterkest mot datalagringsdirektivet under Stortingets dld-debatt på mandag.

- Jeg håper jeg ikke har noe personlig ansvar for sjikanerende epost, men Haugli var ganske skarp tilbake. Og jeg føler at vi motstandere verken har gjort noe mer eller mindre i forhold til de som har tatt et standpunkt for.

Men Hoksrud står for det han sa.

- KGB og Stasi ville vært grønne av misunnelse for dette systemet. Og jeg synes at en politiker som representerer et parti som har stått for massiv overvåking for noen tiår tilbake, må tåle at han får kjeft. Men om det er snakk om trusler er det selvsagt synd. Men dette viser at det er et ømfiendtlig tema og at det vekker sterke følelser.

EU-EVALUERING: Ventes i midten av april

Høyre-dame ble kalt sviker

Sonja Sjøli, som var en av de elleve i Høyres stortingsgruppe som opprinnelig var mot datalagringsdirektivet, og i teorien kunne velte det i Stortinget, snudde på mandag. Også hun sier hun har mottatt en del eposter «som er over grensen av hva jeg vil kalle vanlig folkeskikk».

- Jeg har fått noe som går på svik og at jeg mangler ryggrad, men det bryr jeg meg ikke så mye om. Jeg skjønner at folk er engasjerte, og jeg som under sterk tvil stemte ja, skjønner en del av argumentene til de som har sendt meg saklige eposter, sier hun til VG Nett.

Både Sjøli og Haugli sier de ikke har opplevd noe lignende etter en sak i Stortinget, mens Trettebergstuen mener hun må tilbake til spliden om ekteskapsloven for at hun opplevde lignende reaksjoner.

Arve Kambe, som lenge har vært den mest profilerte DLD-tilhengeren, har også fått en god del henvendelser.

- Jeg har nok fått høre en del som noen synes er over kanten, men jeg har vært forberedt på at det ville komme. Men det har ikke vært noen trusler, og det har vært langt innenfor det jeg mener det går ann å si til en folkevalgt som har skuffet folk, sier Kambe.

HØYRE: Disse elleve ville ikke ha datalagringsdirektivet

- Har brukt to dager på å svare på hyggelige mail

STOD PÅ SITT: Stortingsrepresentant Michael Tetzschner har fått hundrevis av e-poster fra takknemlige velgere etter at han stemte mot datalagringsdirektivet i Stortinget. Foto: Krister Sørbø/VG
STOD PÅ SITT: Stortingsrepresentant Michael Tetzschner har fått hundrevis av e-poster fra takknemlige velgere etter at han stemte mot datalagringsdirektivet i Stortinget. Foto: Krister Sørbø/VG


Mens motstandere har fått bøttevis med negativ e-post, har Michael Tetzschner fra Høyre, en av de fem som stemte mot sitt eget partis flertall, opplevd det stikk motsatte.

- Jeg har brukt nesten to dager på å besvare hyggelige eposter.
Tetzschner sier han har fått melding fra mange som takker ham.

- De sier de gjør det fordi jeg har stått opp for deg jeg og dem mener er liberale verdier. Det er også flere som sier at de legger utmeldingen til side på grunn av oss som stemte mot. Og det er bra for Høyre, sier Tetzschner til VG Nett.

Representanten fra Oslo Høyre sier han bare har fått en negativ melding, og den kom i en vanlig konvolutt.

- Den gikk ut på at kriminelle måtte tas med alle midler.

Tetzschner skrev også i et leserinnlegg i Aftenposten mandag hvorfor han stemte mot partiet sitt.

KAN BLI DYRT: Datalagringsdirektivet kan koste to milliarder

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks