Hovedinnhold

Sender sjefer på homo-skole

Vil undersøke homofile og lesbiskes arbeidsforhold

PÅ AGENDAEN: Barne-og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) deltok på et møte for personlaavdelingen i departementet i forrige uke. Foto: Frode Hansen/VG
PÅ AGENDAEN: Barne-og likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) deltok på et møte for personlaavdelingen i departementet i forrige uke. Foto: Frode Hansen/VG
Likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) ber norske ledere ta et oppgjør med forskjellsbehandling og hets av homofile på jobben.

Denne saken handler om:

Han starter med en instruks til alle personalledere i Barne- og likestillingsdepartementet.

- Vi vil skolere våre ledere, så de skjønner at dette ikke bare handler om det som skjer i det øyeblikk de får en homofil eller lesbisk ansatt. Det må startes mye tidligere, og handler om hvordan man er i hverdagen. Det er en gedigen nedtur for en arbeidsplass dersom en ansatt føler det ikke er akseptert å være åpen om legningen sin, sier Lysbakken til VG.

Varsler gjennomgang

Han vil også at temaet skal legges inn medarbeidersamtaler, for å gjøre det enklere for arbeidstakere å si ifra om eventuelle problemer.

Les også: Tror regjeringen blir husket for SV-saker

Statsråden oppfordrer både statlige arbeidsgivere og det private næringsliv om å følge Barne- og likestillingsdepartementets eksempel.

- Det finnes ingen lov eller kvikkfiks som retter opp dette, her må arbeidsgivere i både det offentlige og i det private næringsliv ta ansvar og jobbe langsiktig, sier Lysbakken.

Statsråden varsler nå en stor norsk gjennomgang av hvordan homofile og lesbiske behandles på norske arbeidsplasser.

Les også: SV med homo-nei til hiv-lov

Undersøkelser fra Sverige og Nederland tyder på at forskjellbehandling og intoleranse er utbredt. Funn i Nederland viser også at homofile i ofte velger yrker der sjansen for å bli diskriminert regnes som liten.

- Det har vi veldig god grunn til å tro også gjelder i Norge, sier Lysbakken.

Blått homoparti

I hans SV er det i dag ingen åpent homofile stortingsrepresentanter.

Les også: Kaller Lysbakken feiging

I Høyre derimot, er både partiveteran Per-Kristian Foss, nestleder Bent Høie, stortingsrepresentant André Oktay Dahl, eksnestleder Erling Lae og Unge Høyre-leder Henrik Asheim åpent homofile

- Vi vitser av og til om våre heterofile menn, sier partileder Erna Solberg med et smil.

Hun sier det er et viktig lederansvar å etablere en intern kultur der homofile og lesbiske føler seg velkomne, men takker først og fremst partiets ideologi.

- Individets rettigheter og likeverd er grunnpilarer i Høyre, og da er det naturlig at også flere homofile kommer til oss. Også betyr det jo litt å ha positive rollemodeller som Per Kristian og Bent, sier Solberg.

Likestillingsminister Audun Lysbakken vil ikke si at hans eget parti står noe tilbake for Høyre i homosaken.

- Hvorfor har Høyre flere profilerte homofile politikere enn SV?

- Det er nok først og fremst det at de har en større stortingsgruppe. Også i SV har vi hatt en lang tradisjon for å kjempe for lesbiske og homofiles rettigheter, og har fra tidlig av hatt en åpen partikultur, sier statsråden.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks