Hovedinnhold

Danske Egmont kjøper TV 2

Giske om TV 2-salget: Arvesølvet selges ut av landet

TROSSER JENS: Næringsminister Trond Giske trosser statsminister Jens Stoltenberg, og fortsetter sin kritikk av salget av TV 2. Foto: Scanpix
TROSSER JENS: Næringsminister Trond Giske trosser statsminister Jens Stoltenberg, og fortsetter sin kritikk av salget av TV 2. Foto: Scanpix
(VG Nett) Næringsminister Trond Giske frykter store endringer i programtilbudet når TV 2 havner på danske hender.

Denne saken handler om:

A-pressen offentligjorde mandag morgen at selskapet selger sin eierandel i TV 2 til danske Egmont.

Den danske mediegiganten blir dermed heleier av den norske TV-kanalen. Egmont betaler et kontantbeløp på 2,1 milliarder norske kroner for A-pressens 50 prosent andel i TV 2.

Egmont har vært medeier siden stiftelsen av TV 2 i 1991.

- Når vi nå selger oss ut av TV 2, er vi glade for at det skjer til en aktør som kjenner selskapet godt, som gjennom mange år har vist at de er en solid og langsiktig medieeier, og som respekterer redaksjonell frihet og publisistiske prinsipper, sier konsernsjef i A-pressen, Thor Gjermund Eriksen i en pressemelding.

Saken fortsetter under bildet!

LANGSIKTIG: Konsernsjef i Egmont, Steffen Kragh, understreker at kjøpet av TV 2 ikke vil få nnoen konsekvenser for kanalens programprofil. Her sammen med TV 2-redaktør Alf Hildrum. Foto: Hallgeir Vågenes
LANGSIKTIG: Konsernsjef i Egmont, Steffen Kragh, understreker at kjøpet av TV 2 ikke vil få nnoen konsekvenser for kanalens programprofil. Her sammen med TV 2-redaktør Alf Hildrum. Foto: Hallgeir Vågenes

- Selger arvesølvet

Spekulasjonene rundt et salg av TV 2 har skapt politiske bølger de siste dagene. Næringsminister Trond Giske er blant dem som har kritisert salget. Giske mener det er svært viktig å beholde kanalen på norske hender, og frykter store endringer i programtilbudet dersom TV 2 blir solgt til den danske mediegiganten.

- Det er fare for at TV 2 blir en ren kommersiell kanal der nyhetssendingene forsvinner og det kun blir de billigste utenlandske seriene som blir kjøpt inn, sier Giske til NRK mandag morgen.

- Det er arvesølvet i norsk media som nå blir solgt ut av landet, sier Giske.

Egmont: Fortsatt uavhengig mediehus

Konsernsjef i mediekonsernet Egmont, Steffen Kragh, understreker imidlertid at kjøpet i seg selv ikke innebærer noen endringer for TV 2. Sammen med styreleder og sjefredaktør i TV 2 møtte Kragh pressen i Bergen i formiddag. Der understreket konsernsjefen at kjøpet ikke får noen konsekvenser for kanalens programprofil.

- Vi ønsker at TV 2 viderefører sin satsing på nyheter, sport og underholdning. Egmont er garantist for at TV 2 fortsatt skal være et uavhengig mediehus, med norsk profil, og at virksomheten skal fortsette med å bygge gode og nære relasjoner til det norske folk, sier Kragh.

Styreleder i TV 2 og finansdirektør i Egmont, Hans J. Carstensen gjør det klart at TV 2 fortsatt skal være en allmennkrigkaster med hovedkontor i Bergen.

Saken fortsetter under bildet!

SELGER: Konsersjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen mener Egmont har vist vist at de er en solid og langsiktig medieeier. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX
SELGER: Konsersjef Thor Gjermund Eriksen i A-pressen mener Egmont har vist vist at de er en solid og langsiktig medieeier. Foto: Gorm Kallestad/SCANPIX

- Stoltenberg refset Giske

Næringsministerens kraftige kritikk av salget skal ha skapt irritasjon både i LO, som er en betydelig eier i A-pressen, og på Statsministerens kontor. Ifølge Aftenposten måtte statsminister Jens Stoltenberg fredag kveld gripe inn og sette Giske på plass, etter at både LO-leder Roar Flåthen og Telenors styreleder Harald Norvik hadde uttrykt frustrasjon over det de oppfattet som politisk innblanding fra næringsministerens side.
Statsministeren tok også direkte kontakt med Norvik for å forsikre om at regjeringen overhode ikke hadde noen mening om salget.

Til tross for statsministerens inngripen fortsetter Giske sin kritikk av salget. På NRK mandag morgen holdt næringsministeren fast på at TV 2 fortsatt bør ha norske eiere. Giske får følge av flere profilerte LO-topper i sin motstand mot salget.

- Jeg mener det er en tragedie hvis LO og A-pressen bidrar til at en så viktig mediebedrift som TV 2 flagger ut, sier Sture Arntzen til VG.

Også lederen i det femte største LO-forbundet, Leif Sande i Industri Energi, er imot salget. Han representerer en pikant strid internt i landsorganisasjonen.

Mot ansattes stemmer

Ifølge Dagbladet skal vedtaket om et salg av eierandelene i TV 2 ha blitt gjort mot de ansattes stemmer. Ansattrepresentant i TV 2-styret, Kjetil H. Dale, tror likevel at Egmont vil TV 2 vel.

- Vi mener et godt medieeierskap ikke handler om nasjonalitet, men om publisistisk tradisjon, langsiktighet og vekt på kvalitativt innhold. Alt dette føler vi at Egmont har vist i 20 år, og vi tror ikke de vil bryte den tradisjonen, sier Dale til NRK.

Mediepolitisk talsmann, Øyvind Korsberg (FrP), mener det er svært interessant at TV2 selges til danske Egmont. Han mener dette kan være svært fornuftig og fremtidsrettet. Han tror vi over tid vil se et sterkt og moderne mediekonsern som vil utgjøre en langt større konkurranse ovenfor NRK i Norge.

Frp-talsmannen er svært kritisk til næringsministerens dystre spådommer.

- Giske ville nok helst sett at A-pressen, LO og Arbeiderpartiet satt med all mediemakt i Norge. Jeg mener imidlertid det er svært fornuftig at vi får flere aktører og økt konkurranse. Det vil komme befolkningen til gode, sier Korsberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks