Hovedinnhold

Sier ja til tidlig ultralyd

POSITIV: Audun Lysbakken og SVs sentralstyre sier ja til tidlig ultralyd. Foto: Krister Sørbø
POSITIV: Audun Lysbakken og SVs sentralstyre sier ja til tidlig ultralyd. Foto: Krister Sørbø
(VG Nett) Audun Lysbakken og SVs sentralstyre har bestemt seg.

Denne saken handler om:

En langvarig krangel mellom regjeringspartiene kan være i ferd med å finne sin løsning. Mandag kveld gikk SVs sentralstyre inn for at det offentlige skal tilby tidlig ultralyd i uke 11 til 13.

- Vi mener at alle kvinner må ha lik tilgang på denne kunnskapen. I dag er tidlig ultralyd først og fremst et tilbud til folk som bor i sentrale strøk med god tilgang på private løsninger, og som kjenner muligheten de har med dagens system, sier Audun Lysbakken.

Stor uenighet

Arbeiderpartiet har vært tydelig på at de ønsker å tilby tidlig ultralyd i offentlig regi, mens Senterpartiet har strittet imot. Det har derfor vært knyttet stor spenning til hva SV vil gå inn for.

I januar i år trodde de fleste at det var avgjort da ledelsen i stortingsgruppen sa ja til tidlig ultralyd. Det førte til opprør i partiet, og saken ble utsatt til etter det ekstraordinære landsmøtet.

En av dem som reagerte sterkest var bergenspolitiker Tom Skauge. Han har selv et barn med Down syndrom, og liker dårlig at SVs sentralstyre nå gjentar stortingsgruppens ja.

- Ved å støpe dette inn i det offentlige tilbudet skaper vi en større aksept for sorteringsamfunnet. Vi har det allerede. Nå får vi en ytterligere utviding, mener Skauge.

Ikke tvang

SV-leder Audun Lysbakken deler ikke partifellen sitt synspunkt. Han viser til at tilbudet skal være frivillig.

- Vi sier klart nei til å kalle inn alle kvinner slik det har vært foreslått. Jeg ønsker ikke at samfunnet skal sende et signal om at dette er noe en bør gjøre. Kvinnen må ha valget, men det er ikke slik at samfunnet oppfordrer til at alle må ta tidlig ultralyd.

- Vi er opptatt av at det ikke sendes et signal om at barn med funksjonshemming ikke bør bæres frem.

Dissens på egenandel

Beslutningen som sentralstyret har gjort er ikke bindende for SVs del, men kun en innstilling til landsstyret som samles til helgen. Avstemningsresultatet er likevel så overveldende at det skal et lite mirakel for å snu stemningen. Ingen av medlemmene tok dissens på spørsmålet.

Derimot tok et mindretall på tre personer - Inga Marte Thorkildsen, Ingrid Fiskaa og Snorre Valen - dissens på et forslag om at det kan innføres egenandel på tidlig ultralyd i uke 11 til 13. Lysbakken mener det er fornuftig med egenandel.

- Det kan være verdt å ta en diskusjon på dette. Det henger sammen med den prioriteringsdebatten vi ser i helsevesenet, og at tidlig ultralyd ikke er tvingende nødvendig av medisinske grunner. Selv om vi er skeptisk til egenandel av prinsipielle grunner, så kan det sende et signal om at dette ikke er et tilbud alle trenger å benytte seg av.

Prioriteringsdebatt

- Kunne man ikke da bare beholdt dette som en privat ordning?

- Vi ønsker at tilgangen skal være lik for alle uansett hvor du bor i landet.

- Er det da rettferdig at de som har dårligst økonomi kanskje ikke har råd?

- Det kommer an på hvordan vi velger å regulere egenandelen. Helsevesenets kapasitet er begrenset, så jeg synes det er klokt å ta en diskusjon om dette.

Frykter danske tilstander

I Danmark får alle gravide kvinner tilbud om fostervannsdiagnostikk. I 2008 ble det eksempelvis kun født 21 barn med Downs syndrom. SV-politiker Tom Skauge frykter vi vil se samme utvikling i Norge.

- Selv om det norske tilbudet er frivillig, så tror jeg ikke situasjonen blir så veldig annerledes enn det vi ser i Danmark, sier Skauge.

- Risikerer vi danske tilstander i Norge, Lysbakken?

- Jeg vil være forsiktig med å spå hva som vil skje. En slik utvikling kan vi også få med dagens lovverk. Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er å legge bedre til rette for de familiene som blir berørt.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks