Hovedinnhold

UD betaler for Støre-bok

FÅR HOVEDROLLEN: Jonas Gahr Støre blir hovedkarakteren i en ny bok som UD betaler for. Her i samtale med palestinernes president Mahmoud Abbas på Sofitel Hotel i Brussel denne uken. Foto: Fredrik Solstad
FÅR HOVEDROLLEN: Jonas Gahr Støre blir hovedkarakteren i en ny bok som UD betaler for. Her i samtale med palestinernes president Mahmoud Abbas på Sofitel Hotel i Brussel denne uken. Foto: Fredrik Solstad
Utenriksdepartementet blar opp 1 million kroner til en ny bok. Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) skal være bokens hovedperson.

Denne saken handler om:

Info Refleksprosjektet

  • Igangsatt av utenriksminister Jonas Gahr Støre i 2006.
  • Målet er å stimulere til diskusjon om norske veivalg i utenrikspolitikken.
  • Har siden oppstarten arrangert flere møter som har bidratt til debatt.
  • Ansvarlig for tilskuddsordningen «Globale endringer,, norske interesser og utenrikspolitikken i en ny tid».
  • Stimulerer også til nettdebatt gjennom UDs facebooksider og blogging om internasjonal politikk.


  • Kilde: UDs Refleksportal

Forfatter og journalist Simen Ekern har fått penger fra UD til å skrive en bok om globale trender i fremtiden, hvor Støre blir den sentrale hovedpersonen.

- Det er en bok om globale trender: Jeg skal intervjue sentrale internasjonale aktører om hvordan de tror verden ser ut i 2030, forteller Simen Ekern.

- Jonas Gahr Støre vil være en gjennomgangsfigur i boken: Jeg skal følge ham og han vil være med på mange av samtalene med aktørene, sier han.

- Branding av Jonas Gahr Støre er ikke noe man skal bruke skattebetalernes penger til, sier leder av Stortingets utenrikskomité, Ine Eriksen Søreide (H).

Hun tar forbehold om at hun ikke kjenner til bokprosjektet, men synes det virker merkelig.

- Dersom boken ikke får en faglig merverdi, men oppfattes som en bok om Støre, vil han få et forklaringsproblem.

FORFATTER: Journalist og forfatter Simen Ekern. På bildet takker han for Brageprisen i kategorien sakprosa i 2011. Foto:
FORFATTER: Journalist og forfatter Simen Ekern. På bildet takker han for Brageprisen i kategorien sakprosa i 2011. Foto:

- Skape debatt

Ekern sier boken vil bli bygd opp i to hovedbolker: en hvor intervjuobjektene forteller om de trendene de mener vil stå sentralt frem mot 2030, og til slutt hvordan norsk utenrikspolitikk må utvikles for å tilpasse seg disse trendene.

- Målet er å skape debatt om hvordan norsk utenrikspolitikk bør utvikle seg de neste tiårene.

Ifølge Ekern er boken finansiert gjennom Utenriksdepartementets Refleksprosjekt, som støtter prosjekter som fokuserer på norsk utenrikspolitikk.

Det bekrefter også UD første gang VG kontakter dem.

- Arbeidet startet i desember 2011 og det er Utenriksdepartementet ved Refleks som finansierer prosjektet, skriver kommunikasjonssjef Ragnhild Imerslund i en e-post til VG.

Eget prosjekt

Hun opplyser at prosjektet har en kostnadsramme på 1 million kroner. Til sammenligning delte Refleksprosjektet ut 1,4 millioner kroner til ulike organisasjoner som søkte på utlyste midler. I utlysningsteksten står det at «øvre søknadsgrense for hvert tiltak er kr. 450000.-».

Når VG påpeker dette overfor UD, får vi følgende svar fra Imerslund:

- Det stemmer at øvre søknadsgrense for tiltak under Refleksprosjektets tilskuddsordning var 450000 i 2011. Analyseprosjektet «Norge i verden 2030» er imidlertid Refleks' eget prosjekt, og finansieres dermed over UDs driftsmidler, og ikke gjennom tilskuddsordningen.

Hun skriver videre at prosjektet er initiert av UD og at Støre deltok i diskusjonen og var enig i at boken skulle gis ut.

- Hvor fritt står Simen Ekern til å bestemme innholdet i boken?

- Innenfor Refleks-rammen blir det et selvstendig journalistisk arbeid, og han står fritt når det gjelder den litterære utformingen, sier Imerslund.

UD betaler

Boken er imidlertid initiert av UD, de bestemmer tema og intervjuobjekter og Støre skal delta i alle samtalene. I tillegg betaler UD hele gildet.

- Men Ekern leder samtalene (mellom utenriksministeren og den aktuelle personligheten), og utformer spørsmålene, sier Imerslund.

- Det er ikke en bok om Støre, men han vil være sentral. Jeg vil bruke ham som ekspert på norsk utenrikspolitikk. Jeg vil forsøke å ta i bruk et fortellerteknisk grep hvor jeg bruker ham til å møte folk, som en hovedkarakter i en roman. Han blir ofte den tredje i samtalene. Jeg skal lede samtalene mellom ham og de utvalgte intervjuobjektene. I tillegg vil jeg bruke ham som en ekspert.

- Du har base i Brussel: Støre møtte den palestinske statsministeren der onsdag. Benyttet du anledningen til en samtale med de to til boken?

- Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg har akkurat kommet i gang og har foreløpig gjennomført et intervju.

Boken skal gis ut hos Cappelen Damm ultimo 2012 eller tidlig neste år.

Jonas Gahr Støre har ikke ønsket å kommentere boken overfor VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks