Hovedinnhold

Lier-ordfører langer ut mot Kolberg: - Ansatte hadde tårer i øynene

Kaller kontakt med kommunen «moralsk forkastelig»

TOK KONTAKT: Arbeiderparti-veteran Martin Kolberg skal ha ringt og skjelt ut kommuneansatte i saken som gjaldt hans egen stedatter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
TOK KONTAKT: Arbeiderparti-veteran Martin Kolberg skal ha ringt og skjelt ut kommuneansatte i saken som gjaldt hans egen stedatter. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
(VG Nett) Ordfører Helene Justad er rystet over Ap-veteran Martin Kolberg, som skal ha truet og skjelt ut ansatte i Lier kommune.

Denne saken handler om:

Tips oss

Justad sier hun ikke kan diskutere innholdet i saken om Kolbergs stedatter, men at hun vil ta bladet fra munnen for å forsvare de ansatte i kommunen.

Har du et tips om saken?Kontakt VG Netts journalister her 

- Kolbergs kontakt med ansatte i kommunen har gått på det psykiske og jeg har vært bekymret for at ansatte måtte sykemelde seg. Jeg så hvordan saken drev seg fremover og det er ikke vanskelig å se når mennesker er presset. Folk har ikke klart å trene, fikk ikke sove og hadde tårer i øynene på jobb, sier ordfører Helene Justad (H).

Skjelven etter Kolberg-møte

Drammens Tidende og Lierposten skriver torsdag om hvordan den tidligere Arbeiderparti-generalen Martin Kolberg skal ha kontaktet flere ansatte i kommunen.

Kolberg skal ha forsøkt å få kommunen til å trekke sin anmeldelse av Kolbergs stedatter, som er anmeldt for bedrageri.

Kommuneadvokat Anneke Borgli sier hun ble personlig oppsøkt av Kolberg og skjelt ut.

- Jeg må innrømme at jeg ble litt skjelven. Man føler seg ikke særlig høy i hatten når man blir irettesatt av en slik person i all offentlighet, sier Borgli til avisen.

Ringte også ordføreren

ORDFØRER: Helene Justad i Lier kommune. Foto: Høyre
ORDFØRER: Helene Justad i Lier kommune. Foto: Høyre

Ordføreren forteller at kommunen har blitt medlem i Transparency International.

- Vi har et sterkt fokus på etikk, korrupsjon og maktmisbruk. Derfor jobber vi spesielt med denne type saker, sier Justad.

Hun har også selv blitt kontaktet av Kolberg hvor saken ble tatt opp.

- Han forsøkte å ta opp saken også med meg for en tid tilbake, men jeg kunne ikke gå inn i enkeltsaker. Jeg opplevde ham ikke som truende eller aggressiv på noen måte i den samtalen, sier Helene Justad.

Uakseptabelt

Hun sier Kolbergs framtreden er uakseptabel.

- Prinsipielt er det ikke akseptabelt å bruke en maktposisjon for å oppnå fordeler. Det gjelder i alle saker og i alle samfunnslag. Når folk i administrasjonen opplever press som dette, så er det faktisk ikke greit. Det har vært en kjempetøff og tung tid for de ansatte i kommunen.

- Mennesker i maktposisjoner som Kolberg vet godt at de ikke skal bruke makten de har fått til sin egen fordel. Det er moralsk forkastelig, sier Justad.

Støtter administrasjonen

Justad har imidlertid ikke varslet Arbeiderparti-ledelsen eller andre om saken.

- Det er ikke alltid så lett å gjennomføre denne type varsling. Jeg følte at jeg ikke hadde noen bevis å komme med, sier hun.

Likevel er saken blitt tatt opp med politisk ledelse i Lier kommune.

- Det er klart at vi har snakket sammen med de andre partiene, også Arbeiderpartiet i Lier. Det gjorde vi med en gang når vi ble varslet av administrasjonen om denne saken. Hele det politiske Lier har samlet seg og gitt bred støtte til administrasjonen i måten de har håndtert saken på, sier Helene Justad.

Sint Kolberg

Rådmann Hans-Petter Christensen sier til VG at han opplevde Kolbergs kontakt med ham som et forsøk på å påvirke saken.

- Det er klart at når en autoritetsperson, en sentral rikspolitiker, henvender seg på denne måten, så er ikke det nødvendigvis greit.

- Opplevde du Kolberg som sint?

- Han var åpenbart så engasjert at mange nok vil beskrive ham som sint, sier Christensen.

Uryddig

Spesialrådgiver Tor Dølvik i Tranparency Norge sier til VG at Kolbergs kontakt med Lier kommune er «uryddig».

- Kommunen har valgt å anmelde kvinnen. Da må politiets etterforskning undersøke og komme til bunns i saken. Å ta direkte kontakt med de som har anmeldt for å påvirke saken er uryddig, sier Dølvik.

Til Lierposten svarer Martin Kolberg slik på beskyldningene fra kommunen:

- Jeg har også en legitim og demokratisk rett til å engasjere meg i saker som gjelder min familie, og den retten kommer jeg til å fortsette å bruke, fastslår Kolberg. Han tar ingen selvkritikk.

Får si hva de vil

- Jeg er innbygger i Lier og når det er ett eller annet, så må jeg kunne snakke med ansatte i kommunen uten at det er å betrakte som noen form for utidig opptreden.

- Har du forståelse for at de du kontakter kanskje har en annen opplevelse av dette?

- Nei, men de får si hva de vil, svarer Kolberg til avisen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks