Hovedinnhold

Vil doble norsk pelsproduksjon

VIL HA MER: Stortingsrepresentant Geir Pollestad på besøk hos Saga Furs Design Center i Danmark. Her får han omvisning av designsjef Dorte Lenau Klint. Foto: Bjørn Djupvik/VG
VIL HA MER: Stortingsrepresentant Geir Pollestad på besøk hos Saga Furs Design Center i Danmark. Her får han omvisning av designsjef Dorte Lenau Klint. Foto: Bjørn Djupvik/VG
KØBENHAVN (VG Nett) Sp-representant går motsatt vei av mange andre i pelsdyrdebatten: Han vil doble pelsdyrnæringen i Norge.

Denne saken handler om:

Denne uken kom 550 kinesiske pelskjøpere til auksjon i København. Pels fra mink og rev selges for 40 000 danske kroner i sekunder.

Den internasjonale pelsnæringen opplever tidenes boom. Aldri har prisen vært høyere, og på to år er prisene doblet.

Auksjon

Nå vil Senterpartiets stortingsrepresentant Geir Pollestad fra Rogaland ha Norge enda mer med på laget:

- Det bør være et mål å doble pelsnæringen i Norge, sier Pollestad til VG Nett. han var også på auksjonen i København denne uka, der prisene igjen slo alle tidligere rekorder.

- Mink og rev har historisk høy pris. Vi har aldri fått mer, sier styeleder Tage Pedersen i Kopenhagen Fur til VG.

Selskapet er den danske pelsdyrnæringens kooperativ.

40 000 i sekundet

Pedersen forteller om en snittpris på 510 danske kroner for fem millioner skinn.

Foran ham i auksjonssalen handles det mink og rev for 40 000 danske kroner i sekunder.

Artikkelen fortsetter under bildet

INTENST: Auksjonarius jobber hardt i en time, før de får pause. Ved sin side har hovedauksjonarius flere assistenter som hjelper til med å holde oversikt. Foto: Bjørn Djupvik/VG
INTENST: Auksjonarius jobber hardt i en time, før de får pause. Ved sin side har hovedauksjonarius flere assistenter som hjelper til med å holde oversikt. Foto: Bjørn Djupvik/VG

- Vi hadde en omsetning på 970 millioner danske kroner på én dag her, sier Pedersen.

Auksjonshuset i København er ett av fire i verden. De holdes også i Helsinki, Toronto i Canada og i Seattle i USA.

Mer fra Norge

Inne i auksjonshallen selges pels fra blant annet Danmark, Sverige og også Norge.

Geir Pollestad sier norske bønder i større grad bør ta del i de gode tidene.

- Jeg mener vi har noe så unikt som et norsk landbruksprodukt det går an å omsette på verdensmarkedet. Vi er i dag små sammenliknet med Danmark, men jeg mener dette kan bli en større distriktsnæring, sier Sp-representanten.

Motstand

Både Arbeiderpartiet og SV har vedtak i partiet på at norsk pelsdyrnæring skal legges ned.

Senterpartiet har så langt klart å frede industrien, som overlevde også fjorårets landbruksmelding:

SER SEG OM: Stortingsrepresentant Geir Pollestad i showroomet til Saga Furs i København. Foto: Bjørn Djupvik
SER SEG OM: Stortingsrepresentant Geir Pollestad i showroomet til Saga Furs i København. Foto: Bjørn Djupvik

- Pelsnæringen har tidligere fått kritikk for ikke å ta hensyn til dyrenes velferd, og for at de ikke har klart å ta grep. Hvorfor bør vi da ha mer av det?

- For det første er dette en produksjon som vil skje enten vi produserer det i Norge eller ikke. Å stoppe her vil bare flytte det et annet sted. For det andre oppfatter jeg at næringen selv har tatt de politiske signalene på alvor. De har blant annet innført en sertifiseringsordning. Det må være slik at de som ikke følger reglene, de må ut, sier Pollestad.

Debatt om husdyr

Han er selv vokst opp med kyllingproduksjon. Han sier nordmenn ikke må miste forståelsen for hva det faktisk er å produsere mat.

- Dette handler også om en større debatt om husdyrhold. Det er skadde og syke dyr i pelsdyrnæringen på samme måte som det er skadde og syke dyr i andre deler av norsk husdyrhold. Målet må være å holde det på lavest mulig nivå, sier Pollestad.

Symbolsak

Rogalendingen frykter dyrevernere vil bruke pels til å føre en sterkere kamp mot alt norsk landbruk.

- Dyrevernorganisasjonene bruker dette som en symbolsak. Vinner de denne kampen, vil de gå videre mot andre grupper. Da tenker jeg at en vil gå videre mot fjørfeproduksjon, grisehold og melkeproduksjon.

- De vil ha like gode argumenter der?

- Nei, men det inntrykket folk får av pelsdyrnæringen gjennom bildene dyrevernerne bidrar med, gir et feil inntrykk av næringen, sier Pollestad til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks