Hovedinnhold

Landbruksministeren fersket på harryhandel

** Handlet kjøtt og tobakk på grensebod ** Fikk kjeft av norsk bonde

HARRY-LARS: Landsbruksministeren dumpet de norske matvarene og dro til Sverige på harrytur på skjærtorsdag. Foto: Ole Martin Grav og Espen Braata
HARRY-LARS: Landsbruksministeren dumpet de norske matvarene og dro til Sverige på harrytur på skjærtorsdag. Foto: Ole Martin Grav og Espen Braata
(VG Nett) I fjor satte landbruksminister Lars Peder Brekk (Sp) opp matmomsen. I går dro han selv på harrytur til Sverige og kjøpte mat.

Denne saken handler om:

Tips oss

Flere nordmenn på tur til Sverige sperret opp øynene da landsbruksminister Lars Peder Brekk fra Senterpartiet dukket opp på ICA-butikken Gränsbua i den svenske kommunen Gäddede skjærtorsdag.

Vet du noe? Har du bilder?Tips VG Netts journalist her! 

Midt mellom nordmenn på jakt etter å spare penger på matvarer gikk landbruksministeren sammen med sin sønn og en nevø rundt og plukket matvarer og snus.

- Fylte opp handlevognen

En av de svenskehandlende nordmennene VG Nett har vært i kontakt med sier Brekk handlet en rekke varer.

- Han hadde fylt opp handlevognen, sier kvinnen, som ønsker å være anonym.

En annen som så Brekk på handletur er melkebonden Dag Arvid Totland (42). Han reagerte spontant da han så landbruksministeren fra det tidligere Bondepartiet forsyne seg av de billige, svenske matvarene.

- Jeg gikk bort til ham og sa at jeg syntes han burde handle i Norge og ikke i Sverige. Da svarte han noe sånt som at han brukte å handle i både Norge og Sverige, sier Totland.

Taper penger

Totland har vært melkebonde i ti år på Sørli i Nord-Trøndelag. Han sier kommunen og bøndene sliter med den stadig økende svenskehandelen.

- Bøndene og næringen her hjemme taper penger på at nordmenn handler i Sverige. Han kan tro at han sparer penger fordi prisene ser billige ut, men maten i Norge er ikke dyr, sier Totland.

VG Nett har bedt landbruksministeren forklare harryhandlingen på torsdag.

Nekter å svare

Lars Peder Brekk nekter å stille til intervju og vil ikke svare på om han mener det er dobbeltmoralsk av ham å handle billig i Sverige når han satte opp matmomsen fra 14 til 15 prosent selv ved årsskiftet.

Istedet sender Brekk følgende tekstmelding til VG Nett via sin rådgiver:

«Ja, Brekk bekrefter at han var sammen med en sønn og en nevø på tur i går på «gamle trakter» i Blåsjø/Geddede-området, der de har leid hytte og gått på ski i en årrekke. Nå har han bygd seg hytte på norsk side. På tilbaketuren var de innom stedet eneste butikk/nærbutikk og kjøpte noen kolonialvarer, snus mv.»

Harrytorsdag

Kjøpmann Mikael Jönsson er daglig leder for ICA Nära Gränsbua sier de hadde mange besøkende, også nordmenn, torsdag.

- Det var mye folk og vi hadde en bra omsetning skjærtorsdag, sier han til VG Nett.

Skjærtorsdag er tradisjonelt en dag for stor handel og festligheter i grensebyen Strømstad i Sverige. Under årets skjærtorsdag var handelen noe dempet, men veksten i grensehandelen fortsetter for fullt.

- De siste årene har grensehandelen hatt en dramatisk vekst. Vi har hatt en økning på over 10 prosent, slik at vi nå omsetter for mellom seks og sju milliarder kroner bare i Strømstad, sier kultur- og informasjonssjef Jan Palmblad i Strømstads kommune til VG Nett.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks