Hovedinnhold

Høyre avlyser avgiftskutt med ny regjering

** Vil ikke gi mer i skatte- og avgiftslettelser enn Bondevik-regjeringen ** Frp oppgitte: - Vi skal ikke leke ny regjering

SKATTEENDRING: Programkomiteen i Høyre ledes av Bent Høie (til høyre). Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner ved siden av. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKATTEENDRING: Programkomiteen i Høyre ledes av Bent Høie (til høyre). Høyre-leder Erna Solberg og nestleder Jan Tore Sanner ved siden av. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
(VG Nett) Høyre-nestleder Bent Høie varsler taktskifte fra partiet, som nå vil beholde en rekke av de avgiftene de tidligere ville fjerne.

Denne saken handler om:

Tirsdag la programkomiteen i Høyre frem sitt forslag til nytt partiprogram. I programmet foreslår leder Bent Høie en rekke endringer i skatte- og avgiftsopplegget.

Stryker løftene

I programmet kutter Høyre ut tidligere løfter om å kutte en rekke avgifter. Her er hva Høyre ikke lenger vil love velgerne:

** Lavere inntektsskatt for de mellom 62 og 67 år
** Hevet grense for moms- og tollfritak
** Redusere/fjerne dokumentavgiften
** Lavere avgiftsnivå
** Avvikle NRK-lisensen

VG Nett skrev også tidligere tirsdag om at Høyre også går inn for å beholde fagforeningsfradraget.

Bent Høie sier til VG Nett at partiet nå vil konsentrere innsatsen mot skatt på inntekt og formue.

- Vi lover fortsatt at det samlede skattetrykket skal senkes. Men det blir ikke større skattelettelser enn under Bondevik II-regjeringen, sier Høie.

Advarer Høyre

Programkomiteen foreslår fortsatt å øke minstefradraget, fjerne arveavgiften, fjerne formueskatten og heve innslagspunktet for toppskatt.

- Folk med vanlig lønninger, som lærere, sykepleiere og så videre skal ikke betale toppskatt. Men på avgiftssiden kan jeg ikke love at nivået vil bli lavere enn i dag, sier Høie.

ADVARER: Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
ADVARER: Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Unge Høyre-leder Paul Joakim Sandøy sier han reagerer på flere av endringene.

- Jeg vil advare Høyre mot å glemme de irriterende avgiftene. Da tenker jeg særlig på dokumentavgiften og tollgrensene. Dokumentavgiften er en urimelig avgift på at du flytter. Dette er ikke bra ungdomspolitikk, sier Sandøy.

Uenige om dokumentavgiften

Samtidig understreker han at den totale skattepakken til Høyre er bra.

- Det viktigste for Unge Høyre er at det skal lønne seg å jobbe. Der treffer dette forslaget godt, sier Sandøy.

Stortingsrepresentant Michael Tetzschner for Høyre i Oslo sier også han stiller spørsmål ved flere av endringene i programmet.

- Det kan være legitime grunner til å beholde dokumentavgiften, men jeg har nok noen andre avgifter i kikkerten som jeg vil se nærmere på, sier Tetzschner til VG Nett.

Frp skuffet

Frps finanspolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen sier han er overrasket og skuffet over sin mulige regjeringspartner neste høst.

- Foreslår de dette? Skal vi ha bare ha et Høyre som er en rosa, lett kopi av Arbeiderpartiet? Det er ikke derfor vi skal i regjering. Vi skal i regjering for å gjøre grunnleggende endringer som gjør folk hverdag bedre, sier Solvik-Olsen.

Han sier Fremskrittspartiet planlegger å sprenge Høyres maksgrense på skatte- og avgiftslettelser. Mens Høyre altså vil ha et tak på 25 milliarder kroner i skattelettelse, vil Frp doble beløpet.

- Vi må i alle fall ha en ambisjon om å lette skattetrykket med 50 milliarder kroner i fireårsperioden, sier Solvik-Olsen.

- Høyre senker sine ambisjoner betydelig. Det er synd når vi har et oljefond på 3500 milliarder kroner. Vi fikk nettopp en rapport fra Akademikerne som viser at bare ved å effektivisere det statlige innkjøpssystemet, så kan vi spare 30 milliarder kroner. Da blir 25 milliarder puslete, sier Solvik-Olsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks