Hovedinnhold

KrF-nestleder vil ha Siv fremfor Jens

- men Stoltenberg advarer

UENIGE: KrF-nestleder Inger Lise Hansen vil snakke med Frp. Statsminister Jens Stoltenberg advarer. Foto: Frode Hansen/Roger Neumann
UENIGE: KrF-nestleder Inger Lise Hansen vil snakke med Frp. Statsminister Jens Stoltenberg advarer. Foto: Frode Hansen/Roger Neumann
Inger Lise Hansen ber KrF gravlegge sentrumsalternativet og vende seg mot Høyre og Frp. Det får statsminister Jens Stoltenberg til å reagere.

- KrF bør heller samarbeide med en Høyre- og Frp-regjering, enn en Ap-regjering, sier Hansen til VG.

Les også:Mener KrF bør åpne døra for Frp

Hun står dermed på stikk motsatt standpunkt enn tidligere sentrumskamerat Lars Sponheim, som i 2007 slo fast at Venstre heller burde velge Jens enn Jensen.

- Jeg mener KrF skal være et klart borgerlig parti, og at vi skal være tydelige i regjeringsspørsmålet. Vi trenger en ny ideologisk kurs for landet, og da trenger vi et regjeringsskifte. Det innebærer at vi må snakke med Frp, sier Hansen.

Ikke skremt

Hun er heller ikke skremt at de siste par ukenes integreringsdebatt, der leder i Oslo Frp, Christian Tybring-Gjedde, skapte bølger da han hevdet at Norge innvandringen var i ferd med å rive Norge «i filler».

- Vi kan ikke lukke døren til Frp på grunn av ett saksfelt, sier Hansen.

Les også:Ny toppmåling for de blå

Nå rykker statsminister Jens Stoltenberg (Ap) ut og advarer KrF-leder Dagfinn Høybråten mot å lytte til nestlederen.

- KrF er et parti for velferd, rettferdighet og solidaritet. Det blir det mindre av med en mørkeblå regjering, som vil ha andre verdier og prioritere å bruke milliarder på skattelette, sier Stoltenberg til VG.

Han peker også på miljøsaker og innvandring som spørsmål der det er stor avstand mellom KrF og Frp. Avstanden vil kunne slite hardt på KrF ved et samarbeid, advarer statsministeren.

- KrF syntes jo det var krevende nok å sitte i regjering med Høyre, med lite penger til kommunene og store skatteletter.

Stolt

Da blir det jo enda mer krevende å lage budsjetter med en regjering der Frp er med, sier Stoltenberg.

Han tror KrF til syvende og sist vil si nei til Frp.

- Kjell Magne Bondevik har sagt at han er stolt over at han alltid holdt avstand til Frp. Det ville være et brudd mot det han sto for om KrF nå skulle velge å samarbeide mer med Frp, sier Stoltenberg.

VG Nett-leser:
Inger-Lise's utspill skal man ikke kimse av.
Debatten raser her!

KrF-kjennere VG var i kontakt med i går, har imidlertid bitt seg merke i at partileder Dagfinn Høybråten slett ikke avviste Inger Lise Hansens nye regjeringstanker lørdag, men de legger til at han nok ville ordlagt seg annerledes om sentrum.

Ren fornuft

En som jubler for Hansens Frp-flørt, er redaktør Finn Jarle Sæle i den kristne avisen Norge i Dag. Han er sentral i miljøet bak bevegelsen «Kristenfolket», et miljø som har hatt et anstrengt forhold til Hansen. Men her er de altså på linje.

- Dette er ren fornuft. KrF og sentrum risikerer å havne helt utenfor dersom man skal være i et ingenmannsland mellom to regjeringsalternativer. Det katastrofale er at man bruker så lang tid på å komme til fornuft. Imens taper partiet velgere og innflytelse, sier Sæle.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks