Hovedinnhold

Trond Birkedal tiltalt for seksuelle overgrep

Politiet tiltaler Birkedal for nakenfilming og seksuell omgang med mindreårig

MÅ MØTE I RETTEN: Tidligere Frp-topp Trond Birkedal ble onsdag tiltalt for seksuell omgang med en person under 16 år og for å ha nakenfilmet unge menn på badet i sitt eget hjem. Foto: Scanpix
MÅ MØTE I RETTEN: Tidligere Frp-topp Trond Birkedal ble onsdag tiltalt for seksuell omgang med en person under 16 år og for å ha nakenfilmet unge menn på badet i sitt eget hjem. Foto: Scanpix
(VG Nett) Den tidligere ordførerkandidaten og Frp-toppen må møte i retten på nyåret etter at han nakenfilmet unge menn på badet i sitt eget hjem i Stavanger.

Denne saken handler om:

Tips oss

VET DU NOE? TIPS OSS!

§ 196. Den som har seksuell omgang med barn under 16 år, straffes med fengsel inntil 6 år.

§ 201b. Den som i ord eller handling utviser seksuelt krenkende eller annen uanstendig atferd i nærvær av eller overfor noen som ikke har samtykket til det. Straffes med bøter eller med fengsel inntil 1 år.

VG Nett er kjent med at Trond Birkedal (31) ble orientert om tiltalen onsdag.

- Det er tatt ut tiltale mot Trond Birkedal, blant annet om seksuelt krenkende adferd, sier politiadvokat Karsten Monsen ved Rogaland politidistrikt til VG Nett.

Politiadvokat Karsen Monsen i Rogaland politidistrikt sier torsdag til NTB at saken til sammen innbefatter ti fornærmede. Alle er yngre menn eller gutter.

Tiltalt for seksuell omgang med mindreårig

VG Nett vet at Birkedal også er tiltalt for seksuell omgang med en mindreårig gutt.

- Vi er blitt orientert om at det er tatt ut tiltale, men de nærmere detaljene får vi i morgen, sier Birkedals advokat Arvid Sjødin.

VET DU NOE OM DENNE SAKEN?Kontakt VG Netts journalist her 

Trond Birkedal var Fremskrittspartiets ordførerkandidat i Stavanger og satt i partiets sentralstyre da han 21. mars i år ble pågrepet i sitt eget hjem og siktet for å ha filmet unge gutter i skjul hjemme på sitt eget bad i Stavanger.

To dager senere utvidet politiet siktelsen mot Frp-toppen til også å innebære seksuell omgang med en da 15 år gammel gutt.

Birkedal: - Riktig med rettssak

Til VG Nett sier Trond Birkedal at han ser frem til å få saken opp i retten.

- Jeg frem til å få disse påstandene belyst i en rettssak. Den oppmerksomhet saken nå har fått, gjør at det er riktig at dette blir endelig avklart i retten, sier Birkedal.

Innrømmer nakenfilming

Birkedal har innrømmet at han filmet unge gutter på badet sitt med skjult kamera, men har nektet straffskyld for seksuelle overgrep.

- Jeg synes det høres ut som om det er gjort en grundig vurdering ut fra bevisene som foreligger. Det var ikke overraskende at statsadvokaten og politiet har vurdert bevisene dit hen at det er grunnlag for å ta ut tiltale, sier bistandsadvokat Hege Salomon.

Legge saken bak seg

Hun representerer både den nå 17 år gamle gutten som anmeldte Birkedal for seksuelle overgrep og 19 år gamle Martin Bratland Andersen, som avslørte Birkedals nakenfilming.

- Jeg synes det er positivt at seksuelle overgrep er en del av tiltalen, og for min klient tror jeg det vil være godt å få forklare seg i retten og få lagt denne saken bak seg, sier Hege Salomon til VG Nett.

Martin Bratland Andersen sier han ser frem til å møte i retten og vitne mot Birkedal.

Artikkelen fortsetter under bildet

AVSLØRTE BIRKEDAL: Martin Bratland Andersen gikk til politiet og anmeldte Birkedal da han forstod at han ble filmet på badet hjemme hos Frp-toppen. Foto: Jan Petter Lynau
AVSLØRTE BIRKEDAL: Martin Bratland Andersen gikk til politiet og anmeldte Birkedal da han forstod at han ble filmet på badet hjemme hos Frp-toppen. Foto: Jan Petter Lynau

- Jeg synes det høres ut som en riktig tiltale. Jeg synes det er bra at han må møte i retten, få lagt alle kortene på bordet og få gjort opp for seg, sier Andersen.

Frp avventer dommen

I Birkedals gamle partileir stiller de seg nøytralt til siktelsen av sin tidligere partikollega.

- Vi har ikke noen kommentar utover at vi registrerer at det er tatt ut tiltale. Den er vel som vi har sett saken beskrevet, så er det vel heller ingen stor overraskelse i tiltalebeslutningen. Nå får vi bare avvente utfallet av rettssaken, sier Frp-nestleder Per Arne Olsen til VG Nett.

Birkedal-saken kom som en bombe på Frp-ledelsen, som satt i sentralstyremøte da nyheten om siktelsen ble kjent. I ettertid har partileder Siv Jensen fått kraftig kritikk fra sine egne for håndteringen av saken.

Slaktet Siv Jensen

SLAKTET: Geir Mo og Siv Jensen ble slaktet for av et internt utvalg for deres håndtering av Birkedal-saken i mediene. Foto: Frode Hansen
SLAKTET: Geir Mo og Siv Jensen ble slaktet for av et internt utvalg for deres håndtering av Birkedal-saken i mediene. Foto: Frode Hansen

Partiet nedsatte i april et eget utvalg til å granske partiledelsens håndtering av saken. Rapporten, som var klar i oktober, totalslaktet Siv Jensens mediehåndtering.

«Det er stor grunn til å ta selvkritikk for måten mediene ble håndtert på og peker særlig på pressebriefen som ble holdt i Stortingets vandrehall», skriver utvalget.

Videre skriver utvalget:

«Det er i ettertid ikke vanskelig å se at saken burde - og kunne - vært håndtert annerledes. Særlig gjelder dette den offentlige håndteringen av saken, der partiet selv må erkjenne at det bidro til å skape et feilaktig inntrykk av at partiet ønsket å holde forhold skjult»

Jensen tok selvkritikk

Da rapporten ble lagt frem tok Siv Jensen selvkritikk.

- Jeg tror jeg har fortrengt hva jeg tenkte da. Det var en kaotisk og stressende situasjon. Vi hadde ikke kontroll. Når jeg har sett på opptak av det i ettertid, så gremmes jeg. Det var definitivt ikke mitt glansnummer, sa Siv Jensen til VG Nett i oktober.

Rettssaken mot Birkedal vil bli holdt i løpet av første halvår 2012.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks