Hovedinnhold

Ap-utvalg vil ha kommunetvang

SAMMENSLÅING: Mange i Arbeiderpartiet ønsker tvangssammenslåing av kommuner. Foto: Scanpix
SAMMENSLÅING: Mange i Arbeiderpartiet ønsker tvangssammenslåing av kommuner. Foto: Scanpix
Ap kan snu i spørsmålet om tvangssammenslåing av kommuner. I sitt nye kommuneprogram åpner partiet for å tvinge gjenstridige kommuner sammen med naboene.

Denne saken handler om:

I skyggen av Jonas Gahr Støres mye omtalte integreringsutvalg er Arbeiderpartiet i ferd med å gjøre helomvending i det betente spørsmålet om kommunesammenslåing, skriver Klassekampen fredag.

Les også:  Støre vil ha hijab-forbud i retten

Selv om mange Ap-topper har argumentert åpent for tvangssammenslåing, har partiets vedtatte politikk vært at kommunesammenslåing skal skje frivillig.

«Hovedregel»

Onsdag fikk Aps landsstyre framlagt det nye utkastet til kommunalpolitisk plattform for partiet. Der reduseres frivillighetslinjen til en «hovedregel», som kan overskrides dersom «regionale hensyn» tilsier det.

Les også:  Seks av ti sier nei til kommunesammenslåing

I tillegg går partiet inn for å styrke de økonomiske insentivene for at kommuner skal slå seg sammen frivillig. Debatten i programkomiteen skal ha stått om hvorvidt man skulle gå enda lenger i retning tvangssammenslåing, men vurderingen fra partiledelsen er at man bør bruke god tid på saken slik at operasjonen blir godt forankret i partiorganisasjonen lokalt.

- Tvang er utenkelig

Stortingsrepresentant og leder i Finnmark Arbeiderparti, Ingalill Olsen, som har ledet arbeidet med det nye kommuneprogrammet, bekrefter overfor Klassekampen at partiet er på glid.

Les også:  Vil innskrenke statens makt over kommunene

- Men jeg er først og fremst på frivillighetslinjen. Målet må være at kommunepolitikerne skal ville slå seg sammen med naboene, sier hun.

Senterpartiet har også fått gjennom en formulering i Soria Moria om at bruk av tvang er uaktuelt i denne stortingsperioden, og så sent som i høst sa Liv Signe Navarsete til Klassekampen at det er utenkelig for Sp å sitte i en regjering som går inn for tvangssammenslåing.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks