Hovedinnhold

- Jeg ble kvalmere og kvalmere for hver dag som gikk

VGs kommentator: - Dette svekker omdømmet til partiet betraktelig

IKKE ØNSKET: Inger Lise Hansen er av valgkomiteen i KrF ikke ønsket i partiledelsen. På Tv 2 i kveld snakker hun ut om tiden som nestleder. Foto: Scanpix
IKKE ØNSKET: Inger Lise Hansen er av valgkomiteen i KrF ikke ønsket i partiledelsen. På Tv 2 i kveld snakker hun ut om tiden som nestleder. Foto: Scanpix
(VG Nett) Avtroppende nestleder i KrF, Inger Lise Hansen tar et kraftig oppgjør med kulturen i partiet og lederstilen til Dagfinn Høybråten.

Denne saken handler om:

Hansen ble spådd en kometkarriere da hun som 25-åring ble tidenes yngste nestleder i partiet. I programmet TRUDE/ på TV 2 i kveld, tegner hun alt annet enn et rosenrødt bilde av partiet hun forlater.

- Jeg har følt meg kneblet og krympet flere ganger. Vi har en partikultur som gjør at folk velger å være tause, forteller Hansen til TV 2.

Ifølge Hansen var en av de verste opplevelsene da hun ble satt på gangen av partileder Høybråten under møte i Stortingsgruppen.

LES OGSÅ: - Høybråten fremstiller Hansen som en kuriositet

- Jeg ble kvalmere og kvalmere

I fjor fikk Hansen nok.

- Jeg ble kvalmere og kvalmere for hver dag som gikk av tanken på å ta fatt på nestlederjobben etter sommerferien, sier Hansen til kanalen.

Frontalangrepet fra Hansen kommer bare tre uker etter at valgkomiteen i KrF sendte ut en pressemelding om at hun ikke er innstilt for en ny periode.

- Hun har jo gjort en grei jobb som nestleder i partiet, og fikk fornyet tillit på landsmøtet for to år siden. Men nå har hun liten støtte ute i organisasjonen, og fylkeslagene har i sine høringssvar ønsket andre i partiledelsen, sa leder Anne Marie Jøranli i valgkomiteen til VG Nett i januar.

- Må tas på alvor

VG-kommentator Eirik Mosveen mener at Hansen forteller en historie som ikke kan ignoreres.

- Det Knut Arild Hareide og KrF nå må spørre seg, er om de har en partikultur som overhodet tåler dagens lys. KrF har et uttalt mål om å sitte i regjering. Skal de det, så kan de ikke ha interne forhold som Hansen beskriver her, sier Mosveen.

Han sier at han har hørt lignende historier fra flere kilder i partiet de siste årene.

- Selv om dette bare er Hansens stemme, så er det hun sier så alvorlig at man må ta det på alvor. KrF er i en svært alvorlig situasjon som svekker omdømmet deres betraktelig. Det virker ikke som om det akkurat er nestekjærlighet og kristne verdier som er bærende prinsipper for hvordan man behandler hverandre i partiet, sier Mosveen.

Hareide hadde ikke sett innslaget på TV 2 da VG Nett tok kontakt med ham onsdag kveld.

LES OGSÅ: - Verre for partiet enn meg

Les mer under bildet

- KASTET PÅ GANGEN: Inger Lise Hansen skal flere ganger ha blitt kastet på gangen under KrF-møtene, ifølge TV 2. Dagfinn Høybråten kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Hansen. Foto: Olav Olsen/Aftenposten
- KASTET PÅ GANGEN: Inger Lise Hansen skal flere ganger ha blitt kastet på gangen under KrF-møtene, ifølge TV 2. Dagfinn Høybråten kjenner seg ikke igjen i kritikken fra Hansen. Foto: Olav Olsen/Aftenposten

Høybråten avviser kritikken

TV 2 skal ha forsøkt i tre dager å få møte Høybråten i forbindelse med saken. I et skriftlig utsagn avviser han virkeligheten som Hansen beskriver.

- Inger Lise og jeg har ulike oppfatninger av hendelsene hun beskriver og hva lederjobben krever. Men jeg har aldri forsøkt å usynliggjøre henne, skriver Høybråten.

Hansen har flere ganger vekket oppsikt innad i sitt eget parti, blant annet da hun lot seg avbilde i en sexy undertøyskjole på forsiden av kvinnemagasinet Det Nye.

Ifølge Hansen skal KrF-leder Dagfinn Høybråten ha rådet henne til å stille opp på bildet, men i ettertid likevel gitt uttrykk for at dette var et valg hun hadde tatt selv.

Hansen har også ivret for å modernisere partiet og gjøre den kristne kursen mer liberal. , blant annet ved å foreslå å tillate borgerlige homofile ekteskap.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks