Hovedinnhold

Rieber-Mohn vil ha psykisk helsesjekk av asylsøkere

NYTT FORSLAG: Libe Rieber-Mohn (Ap) foreslår nå at asylsøkere som kommer til Norge bør få psykisk legesjekk ved ankomst. Foto: Scanpix
NYTT FORSLAG: Libe Rieber-Mohn (Ap) foreslår nå at asylsøkere som kommer til Norge bør få psykisk legesjekk ved ankomst. Foto: Scanpix
Halvparten av dem som er dømt for overfallsvoldtekt, har kommet til Norge som asylsøkere. Til tross for at mange sliter med psykiske problemer, er det psykiske helsetilbudet nærmest fraværende.

Denne saken handler om:

Nå mener Oslos varaordfører Libe Rieber-Mohn (Ap) at psykisk helse bør inngå som en del av helsesjekken som alle asylsøkere gjennomgår når de kommer til Norge, skriver Klassekampen.

Det samme ytret hun under Arbeiderpartiets landsmøte i april, men dengang til VG.

I dag får asylsøkere som kommer til landet kun en fysisk helsjekk som blant annet skal avdekke tuberkulose og andre smittebærende sykdommer. Det psykiske helsetilbudet er så godt som fraværende, skriver avisen.

Les også: UDI-direktør: Asylsøkere blir stigmatisert i voldtektsdebatten

- Vi vet at veldig mange har opplevd traumatiske ting i livet, og det må tas på alvor. Selvsagt også av hensyn til dem selv, sier Rieber-Mohn.

Oslo har nå flest overfallsvoldtekter i Skandinavia, og av 13 domfelte i 2008 og 2009 hadde seks tidligere søkt asyl i Norge. To av fem dømte gjerningsmenn i fjor hadde alvorlige psykiatriske lidelser.

Les også: Fabian Stang vil ikke la alle asylsøkere gå fritt

En undersøkelse foretatt av Institutt for samfunnsforskning der Norge er sammenlignet med seks andre europeiske land, viser at Norge kommer dårligst ut når det gjelder å fange opp psykiske lidelser blant asylsøkere.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks