Hovedinnhold

Krever forbud mot søskenbarnekteskap

- Gir hjerneskader og høy dødelighet

TABU: Misdannelser hos barn av søskenbarn er et stort tabu i innvandrermiljøet, mener lege og forsker Invgild Heier. Foto: Nils Bjåland/VG
TABU: Misdannelser hos barn av søskenbarn er et stort tabu i innvandrermiljøet, mener lege og forsker Invgild Heier. Foto: Nils Bjåland/VG

Daglig ser norske leger medfødte misdannelser og alvorlige sykdommer hos innvandrerbarn.
Nå krever barnelege Ingvild Heier forbud mot ekteskap mellom fettere og kusiner.

- Jeg går ut med dette av hensyn til de ennå ufødte barna. For deres skyld bør ekteskap mellom søskenbarn forbys, sier Heier.

Knallhardt oppgjør

I en kronikk i dagens VG tar hun et knallhardt oppgjør med ekteskap mellom søskenbarn, og fortielsen av skadene barna påføres. Til daglig er hun lege ved barnesenteret på Oslo Universitetssykehus Ullevål.

** Les kronikken i dagens VG **

- Det skjer svært ofte at vi som barneleger sitter og diskuterer sykdomsbildet til et barn - og lettere oppgitt igjen må konstatere at mor og far er i slekt. Problemet er ofte at familiebåndene er så tette at de er i slekt i flere ledd bakover også, sier Heier.

Alvorlige stoffskiftesykdommer som gir hjerneskader, epilepsi og betydelig forhøyet dødelighet er blant lidelsene som opptrer mye oftere hos barn der mor og far er søskenbarn, enn ellers i befolkningen.

Fortvilet

Ekteskap mellom søskenbarn er særlig vanlig blant pakistanere, men forekommer også blant tyrkere og marokkanere.

- Jeg opplever at svært mange mødre ikke er klar over hvilken risiko de utsetter sine barn for, og de blir svært fortvilet når vi forteller dem at det kan være en sammenheng mellom barnas sykdom og det at de er i slekt med den andre forelderen.

Les videre under bildet ...

Faksimile VG 07.02.2011 Foto:
Faksimile VG 07.02.2011 Foto:


- For oss som er leger er det en vanskelig avveining: Vi vil jo ikke gi dem skyldfølelse for at barna deres er syke, men samtidig må vi gi dem råd i forhold til eventuelt fremtidige svangerskap.

Hun mener at et forbud også vil være et viktig virkemiddel i integreringen.

- Et forbud vil også være til stor hjelp for alle unge jenter i Norge som lever i frykt for å bli giftet bort til en fetter.

Heier mener at mange arrangerte ekteskap i realiteten innebærer en form for tvang.

- Hvis du som tenåringsjente vet at hele familien din ønsker dette, og at bestemor i Pakistan blir lei seg hvis du sier nei, er ikke det en form for tvang? Jeg tror heller ikke det er så mange som spontant blir stormforelsket i sin egen fetter.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse