Hovedinnhold

Christian Tybring-Gjedde (Frp) om Jonas Gahr Støres 50-årslag:

- Folkekongen Olav ville snudd seg i graven

SAMMEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar imot kronprinsparet som generalsekretær i Røde Kors i 2004. Nå er de kongelige invitert i statsrådens bursdag, noe Frp-topp Christian Tybring-Gjedde har liten sans for. Foto: Scanpix/Line Møller
SAMMEN: Utenriksminister Jonas Gahr Støre tar imot kronprinsparet som generalsekretær i Røde Kors i 2004. Nå er de kongelige invitert i statsrådens bursdag, noe Frp-topp Christian Tybring-Gjedde har liten sans for. Foto: Scanpix/Line Møller
Frp-topp Christian Tybring-Gjedde sier kronprinsparet blir brikker i Jonas Gahr Støres maktspill hvis de deltar i utenriksministerens private 50-årslag.

Denne saken handler om:

Utenriksministeren bekreftet i går at kronprinsparet er invitert når han skal feires av venner på lørdag. Stortingsrepresentanten, som også er leder i Oslo Frp, sier kronprinsesse Mette-Marit (37) og kronprins Haakon (37) bryter med det norske kongehusets folkelige tradisjoner om de fester med Støre.

- Jeg tror folkekongen Olav ville snudd seg i graven av å se kronprinsen og kronprinsessen i det selskapet. Det ville aldri skjedd i hans tid, sier Christian Tybring-Gjedde til VG.

- Maktspill

Han mener kronprinsparet lar seg bruke i Ap-statsrådens maktspill.

- Dette oser av sammenblanding av kongehuset og regjering. Dette er overklassen som samler de mektige til fest, sier Tybring-Gjedde.

Han sier de omtrent 100 gjestene Støre samler i helgen ikke representerer folket, og ikke er en sosial sammenheng de kongelige bør delta i.

- Det er en patetisk politisk korrekt forsamling som ikke har noe annet idéfellesskap enn en oppfatning om at alle kulturuttrykk er like gode og en ukritisk drøm om å hjelpe de fattige, sier Frp-toppen.

Foruten kronprinsparet, deltar også statsminister Jens Stoltenberg og enkelte sentrale Ap-folk. Først og fremst er det ifølge utenriksministeren personlige venner og tidligere nære kollegaer.

- Jeg mener Jonas Gahr Støre burde holdt seg for god til å sette både kronprinsparet og folket i forlegenhet ved å invitere dem på denne måten.

- Så du mener det ikke holder å si at de er venner privat, på siden av politikken og at dette er en privat fest?

- Nei, ikke i det hele tatt. Dette er folk Jonas Gahr Støre har møtt i voksen alder på grunn av de høye stillingene han har hatt. Det er ikke som om de tilfeldigvis gikk i samme klasse på ungdomsskolen, sier Tybring-Gjedde.

- Dårlig dømmekraft

Vennskapet oppsto ifølge Støre da han deltok i planleggingen av kronprinsparets bryllup i 2001 som statssekretær ved Statsministerens kontor.

Nå møtes de ifølge utenriksministeren to-tre ganger i året.

Les også:Snakket om død og kjærlighet i Nidarosdomen

Tybring-Gjedde mener bestemt Støre burde latt være å invitere sine 13 år yngre venner i privat 50-årslag.

- Det er svært dårlig dømmekraft av Støre, og jeg tror han ser det selv. Men han tenker nok at han er populær nok til at det går an likevel. Og dette er personen som skal representere Oslo Arbeiderparti? spør Tybring-Gjedde retorisk.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ville ikke kommentere Tybring-Gjeddes uttalelser i går. Heller ikke Slottet ville kommentere saken.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks