Hovedinnhold

Flertall av politikerne vil ha høyere egenandeler

STØTTER HØYERE EGENANDEL: Kjersti Toppe (Sp) mener at det er rom for å heve dagens tak med minst 50 prosent. Foto: Frode Hansen
STØTTER HØYERE EGENANDEL: Kjersti Toppe (Sp) mener at det er rom for å heve dagens tak med minst 50 prosent. Foto: Frode Hansen
Et bredt flertall på Stortinget mener at dagens system for egenandeler er urettferdig, og at folk bør betale for egne helseutgifter i framtiden.

Helse- og omsorgskomiteens leder Bent Høie (H) uttalte mandag at han vil ha full gjennomgang av dagens egenandelssystem. Svake grupper betaler for høye egenandeler i dag, mens folk flest bør betale mer av sine egne helseutgifter, mener han.

Høie får nå støtte av et bredt flertall på Stortinget.

- Man betaler jo lett 1.000 kroner for å gå til frisøren. Da er det klart at det er rom for å betale betydelig mer for noe så viktig som egen helse, sier Kjersti Toppe (Sp) i helse- og omsorgskomiteen til Aftenposten.

Les også:Kraftige reaksjoner etter varsel om behandlingskutt

Hun mener at det i hvert fall er rom for å heve dagens tak for egenandeler med 50 prosent dersom det kan gjøre at svake grupper blir skjermet bedre.

I dag dekker skatteinnbetalingene våre egenandeler for legehjelp og godkjente medisiner over 1.840 kroner. I fjor oversteg over 860.000 personer dette taket.

Les også:- Viljen til å betale skatt kan få seg en trøkk

Toppes kollega i helse- og omsorgskomiteen Jorodd Asphjell (Ap) mener det er mulig å øke betydelig dagens tak for egenandeler. Han ønsker at et offentlig utvalg ser på dagens system.

Politikere i Kristelig Folkeparti og Sosialistisk Venstreparti ønsker også en gjennomgang av dagens system, og begge partiene åpner for at folk fleste må regne med å betale mer enn i dag så lenge svake grupper blir skjermet bedre.

VGD:Diskuter helse her!

Fremskrittspartiet ønsker på sin side ikke å gjøre seg upopulære ved å foreta grep som alle de andre partiene mener er nødvendig.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Helse

Se neste 5 fra Helse