Hovedinnhold

SV har hastverk med å øke skatten

SKATTEN MÅ OPP: Det mener SVs nestleder Bård Vegar Solhjell. Foto: TROND SOLBERG
SKATTEN MÅ OPP: Det mener SVs nestleder Bård Vegar Solhjell. Foto: TROND SOLBERG
Eldrebølgen som vil slå inn over oss gjør at det er nødvendig å øke skattenivået i god tid for å sikre velferdssystemet også i framtiden, mener nestleder Bård Vegar Solhjell i Sosialistisk Venstreparti.

Denne saken handler om:

- Når eldrebølgen slår inn må vi ha så gode offentlige velferdsordninger at folk fortsatt vil ha dem, sier Solhjell til Klassekampen.

Eldrebølgen vil ramme Norge i løpet av ti år. Samtidig øker levealderen slik at offentlige utgifter til pleie og omsorg vil skyte i været. Solhjell tror ikke dette betyr at det må kuttes i velferdstilbudet. Tvert om mener han at velferdsstaten må rustes opp for å møte de nye utfordringene.

- Jeg er villig til å vedde et halvt statsbudsjett på at folk vil ha bedre helse- og omsorgstjenester i framtiden: Dette handler ikke bare om finansiering, vi må også ha en politisk velferdsmobilisering, sier Solhjell.

Den rødgrønne regjeringen har gjennom skatteløftet fryst skattenivået i Norge. Men etter at stortingsperioden utløper mener Solhjell det haster å øke skattene.

- Skattenivået må opp. Det trenger ikke skje akkurat nå, men i tiårsperioden som kommer må skattene øke. Når eldrebølgen slår inn, må folk være villige til å betale for velferden. Da må vi ruste opp de offentlige helse- og omsorgstjenestene nå, sier han.

- Vi må gå åpent ut og si til folk at de blir nødt til å betale mer. Samtidig må vi vise folk hva de får igjen for skatten. Vi må ha en tettere kobling mellom innbetalingen og helsesektoren, forklarer han videre.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks