Hovedinnhold

Høyre vil fjerne pappakvote

I MEDVIND: Erna Solberg og Høyre går frem i en ny meningsmåling. Foto: Morten Holm / SCANPIX
I MEDVIND: Erna Solberg og Høyre går frem i en ny meningsmåling. Foto: Morten Holm / SCANPIX
Høyre vil fjerne pappakvoten på ti uker og la det være opp til den enkelte familie å fordele foreldrepermisjonen.

Denne saken handler om:

Etter en engasjert debatt, der hovedsakelig Høyres unge menn og kvinner deltok, fikk resolusjonsforslaget om full frihet et klart flertall.

I resolusjonen heter det at Høyres landsmøte vil ha et samfunn med mindre statlig styring og mer frihet for den enkelte. Det heter også at fedrene må gis selvstendig opptjeningsrett til foreldrepenger.

Ønsker frihet

Gjennomgangstonen i debatten var at Høyre vil ha seg frabedt innblanding fra Stoltenberg, Halvorsen og Lysbakken når familien skal fordele foreldrepermisjonen.

- Hvis ikke permisjonen tas ute etter statens oppskrift, straffes foreldrene ved at de mister flere uker av permisjonen. Dette innskrenker familiens frihet og tar ikke høyde for at hver familie har ulike behov, heter det i resolusjonen.

Partileder Erna Solberg stemte for en dissens om å opprettholde pappakvoten inntil videre, men hun understreker at hun er tilhenger av prinsippet om full frihet til å fordele permisjonstiden.

- For det store flertall betyr ikke dette så mye, men å på noen konservative arbeidsplasser kan det nok få en virkning. En rekke familier får ikke delt permisjonstiden på grunn av fars arbeidssituasjon. Med dette vedtaket kan mor være hjemme i hele perioden med lønn. Det kan hun ikke i dag, siden ti uker faller bort, sier Solberg.

Vedtatt i fjor

Hun betegner vedtaket som en god markering av Høyres moderne familiepolitikk.

Utvidelsen av fedrepermisjonen til ti uker ble vedtatt i Stortinget så sent som i juli 2009. Høyre stemte for utvidelsen.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks