Hovedinnhold

Erna dobbelt så stor som Jensen

OPPTATT AV Å IKKE BLI HØY PÅ PÆREN: Høyre-leder Erna Solberg etter ny positiv meningsmåling. Foto: Scanpix
OPPTATT AV Å IKKE BLI HØY PÅ PÆREN: Høyre-leder Erna Solberg etter ny positiv meningsmåling. Foto: Scanpix
(VG) Høyre-leder Erna Solberg seiler opp som den soleklare statsministeren-kandidaten i en borgerlig regjering.

Denne saken handler om:

36,2 prosent av de spurte i InFacts måling for VG mener er Erna Solberg er best egnet som statsminister i en eventuell borgerlig regjering.

Kun 18,1 prosent - halvparten så mange - mener Frp-leder Siv Jensen er best egnet som statsminister.

- Det er hyggelig med slike målinger, men lenge til valget, sier Solberg til VG. Kommende helg skal hun hylles for Høyre-fremgangen på partiets landsmøte i Oslo.

- Hva betyr slike målinger i forhandlinger om posisjoner?

- Ikke mye. Men når man skal forhandle om posisjoner, så vil det være der i bakhodet, sier Solberg.

Foss er ute

TAPER TERRENG: Partileder i FrP Siv Jensen. Foto: Scanpix
TAPER TERRENG: Partileder i FrP Siv Jensen. Foto: Scanpix

Sist gang Høyre gikk i regjering, var i 2001. Partiet ga da opp å gjøre partileder Jan Petersen til statsminister, til tross for at Høyre var det største partiet i den borgerlige regjeringen.

- Den situasjonen Høyre fikk da, bidro nok til Bondeviks posisjon i regjeringen. I forhandlinger om posisjoner, tror jeg man skal tenke gjennom at man ikke insisterer på en annen kandidat enn den som oppfattes som naturlig for velgerne. Jeg tror det kan være vanskelig om noen andre tvinges igjennom, sier Solberg.

VG skrev for litt over et år siden at tidligere finansminister Per-Kristian Foss hadde svart ja på spørsmål om han var villig til å stille som Høyres statsministerkandidat, dersom partiet ba ham om det.

Men ifølge InFacts måling for VG, har Solberg ryddet sin interne motstander av veien.

14 prosent av de spurte ønsker Foss som statsminister.

Ønsker ikke Carl I.

Partilederne i KrF og Venstre står langt svakere som statsministerkandidat, enn da KrF hadde Bondevik som kandidat. 7,4 prosent sier de vil ha Dagfinn Høybråten som statsminister for en borgerlig regjering, mens 4,8 prosent svarer Trine Skei Grande (V).

Og færrest velgere ønsker Frps Carl I. Hagen som statsminister. 3,2 prosent sier de ønsker å se den tidligere formannen som statsminister.

Erna Solberg står også noe sterkere i sitt eget parti, enn Siv Jensen. Av de spurte som sier de stemmer Høyre, sier 67,6 prosent at de vil ha Solberg som statsminister, mens 61,3 prosent av de som stemmer Frp sier de vil ha Jensen.

- Ligner på Jens

Siv Jensen kommenterer målingen slik:

- Jeg er ikke så overrasket, fordi jeg leder et parti som er tydelig i svært kontroversielle spørsmål. Så det overrasker meg ikke at sosialistiske velgere foretrekker henne fordi hun ligner mer på Jens Stoltenberg.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks