Hovedinnhold

Stoltenberg: - Laila Navrud får bli i Norge

UTØYA: Jens Stoltenberg slapp nyhetene om at utlendingsloven endres slik at Laila Narud får bli i Norge, under sin tale på AUF-leiren på Utøya. Foto: Scanpix
UTØYA: Jens Stoltenberg slapp nyhetene om at utlendingsloven endres slik at Laila Narud får bli i Norge, under sin tale på AUF-leiren på Utøya. Foto: Scanpix
(VG Nett) I siste liten har regjeringen endret regelverket slik at småbarnsmoren Laila Navrud (28) får bli i Norge.

Denne saken handler om:

Den filippinske kvinnen ble kastet ut av landet fordi hun jobbet på en kafé mens arbeidstillatelsen hennes gjaldt som au pair.

Hun er gift med norske Ole Kristian Navrud.

Statsminister Jens Stoltenberg gjestet lørdag AUFs ungdomsleir på Utøya. Der slapp han nyhetene om at utlendingsloven endres slik at smårbarnsmoren får lov til å bli i Norge selv om hun ifølge UNE har jobbet ulovlig.

- Denne saken har gitt oss grunn til å endre regelverket, sa Stoltenberg under sin tale på Utøya.

FÅR BLI: Ole Kristian og Laila Navrud sammen med sønnen Kent Oscar sammen i jula i fjor. Foto: Privat
FÅR BLI: Ole Kristian og Laila Navrud sammen med sønnen Kent Oscar sammen i jula i fjor. Foto: Privat

Fikk beskjed på direkten

Laila Navruds sak har vakt sterke politiske reaksjoner. Etter at historien har fått bred omtale både i riksmedia og lokalpresse den siste uken har støtteerklæringer strømmet inn fra hele Norge.

En gruppe for familien på nettsamfunnet Facebook hadde nesten 90 000 medlemmer lørdag formiddag.

Bakgrunn:Kan få oppholdstillatels i julegave

Navrudfamilien var gjester på TV2 Nyhetskanalen da Jens Stoltenberg slapp nyheten om å endre regelverket på direkten.
Laila Navrud, som bare minutter før hadde fortalt TV2s nyhetsankere at hun skulle hjem å pakke, ble nesten målløs da det gikk opp for henne hva Stoltenberg hadde sagt.

- Nå skal jeg hjem å feire med familien i stedet, sa Navrud med tårer i øynene.

Villig til å lytte

- Vi skal lytte hvis vi ser at det er noe med reglene som ikke fungerer som det skal. Det har denne saken gitt oss grunn til. Det har væt en forskjellsbehandling i forhold til de som er her på ulovlig grunnlag og de som er her og jobber. Det er en forskjell det er riktig å gjøre noe med. Justisdepartementet har i dag bestemt at vi skal endre reglene slik at vi får en generell endring, sier Jens Stoltenberg.

Etter dagens regelverk skal personer som har hatt ulovlig opphold under to år, og som har barn i riket, som hovedregel ikke utvises.

Dette unntaket vil regjeringen utvide slik at det også omfatter ulovlig arbeid under to år.

- Det innerbærer at de reglene som nå har vært oppmerksomhet rundt blir endret, utdyper Stoltenberg.

Lykkelige

LYKKELIG: Laila Navrud kunne nesten ikke tro det da hun fikk beskjed på direkten om at hun likevel får bli i Norge. Foto: Privat
LYKKELIG: Laila Navrud kunne nesten ikke tro det da hun fikk beskjed på direkten om at hun likevel får bli i Norge. Foto: Privat


Justisminister Knut Storberget (Ap) tok en kort feriepause for å kommentere saken, lørdag.

Han sier departementet har jobbet intenst med å gjennomgå regelverket for å komme fram til en løsning. Overfor TV2 Nyhetskanalen innrømmer Storberget at det har mye å si at enkeltsaker får stor oppmerksomhet i media, men understreker at regelverket likevel skulle endres.

Familien Navrud er fra seg av glede over at saken får en lykkelig slutt.

Nå skal de hjem til Modum i Buskerud for å feire.

- Det er helt himmelsk. Det føles som en hel verden har rast av våre skuldre. Jeg vet ikke hvilket bein jeg skal stå på. Jeg er så glad, sier Lailas ektemann Ole Kristian Navrud til lokalavisa Drammens Tidende, som har omtalt saken gjennom en serie artikler.

Facebookjubel

Laila kom til Norge fra Filippinene i august 2007. Hun traff Ole Kristian Navrud samme året og paret giftet seg juni 2008.

På familiens støtteside på Facebook jubler tilhengerne på veggen.

- Dette er en stor seier. Jeg gråter av lykke, skriver en kvinne.

- Dette kan jeg se om igjen og om igjen, skriver en annen og linker til TV2s nyhetsklipp om at 28-åringen får bli.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks