Hovedinnhold

Frp-Mettes private bilder på avveie

Dukket opp hos Høyre-representant

FIKK BILDESJOKK: Mette Hanekamhaugs private MMS-bilder ble ikke slettet før telefonen ble gitt videre til Høyres Andre Oktay Dahl. Foto: Frode Hansen
FIKK BILDESJOKK: Mette Hanekamhaugs private MMS-bilder ble ikke slettet før telefonen ble gitt videre til Høyres Andre Oktay Dahl. Foto: Frode Hansen
MOLDE/OSLO (VG) Private MMS-bilder av toppolitikerne Mette Hanekamhaug (Frp) og Anette Trettebergstuen (Ap) havnet hos politiske motstandere etter telefontabber på Stortinget.

Denne saken handler om:

Frustrerte stortingsrepresentanter slakter datasikkerheten etter flere episoder der privat informasjon har kommet på avveie.

Minst fire ganger de siste to årene har representanter opplevd at telefoner de leverer til reparasjon gis ut igjen til stortingskollegaer uten at private bilder, tekstmeldinger og kontakter er slettet.

Det har skjedd selv om Stortingets administrasjon ifølge representantene ble klar over problemet allerede i 2008.

Da Høyre-representant André Oktay Dahl fra Akershus fikk ny telefon fra Stortinget like før påske i år, fant han blant annet MMS-bildene og tekstmeldingene til Mette Hanekamhaug.

Frp-politikeren hadde en stund i forkant levert inn sin tilsynelatende ødelagte telefon. Hun trodde ikke andre kunne risikere å få den, og slettet ikke sin private informasjon.

- Jeg synes det er skremmende at dette skjer. Man skal kunne forvente bedre sikkerhet for landets nasjonalforsamling, sier Mette Hanekamhaug.

Hun sier det er spesielt viktig med god kontroll når telefoner med privat og politisk sensitivt innhold kan havne hos politiske motstandere. Frp-representanten fra Møre og Romsdal er takknemlig for at telefonen havnet hos nettopp Oktay Dahl.

- Jeg stoler hundre prosent på André, og vet at han ikke vil misbruke det på noe vis, sier Hanekamhaug.

Føles utrygt

Dahl er selv kritisk til hvordan tabben kunne skje.

- Jeg synes det er problematisk at datasikkerheten kanskje ikke er god nok. På Stortinget er vi jo også i en sårbar situasjon med mye sensitiv informasjon, sier André Oktay Dahl til VG.

Han forteller at dette ikke er første gang det har vært problemer med telefonene og datautstyret representantene får utdelt.

- Jeg vet om flere som har opplevd lignende ting, både når det gjelder pc-er og telefoner. Da jeg først ble innvalgt, kom ikke folk gjennom til meg på telefonen, de ble koblet videre til svareren til en tidligere Ap-representant, sier Dahl.

Han skjønner at Hanekamhaug fant situasjonen ubehagelig.

- Selv om vi har jobbtelefoner er det naturlig at man bruker dem til å ta også private mobilbilder. Dette var helt uskyldige bilder, men det er noe med følelsen av trygghet, sier Dahl.

Tidligere Høyre-representant Martin Engeset fra Østfold fikk i 2008 utdelt en telefon som hadde tilhørt Aps Anette Trettebergstuen. Der lå det blant annet flere private bilder av hennes kjæreste og familie.

Systemfeil

Hun sa klart fra til IT-avdelingen da hun fikk vite om telefontabben. Trettebergstuen syntes ikke det var noe hyggelig at hennes private bilder plutselig havnet hos andre.

- Det var vanlige mobilbilder, blant annet av kjæresten og familien min, og det føltes ganske ubehagelig, sier hun.

På omtrent samme tid i vår fikk Arbeiderpartiets Hadia Tajik utlevert en telefon fra teknisk seksjon. Den tilhørte partikollega Tor Bremer. Han bekrefter at både tekstmeldinger, e-post og bilder fortsatt lå på telefonen han fikk tilbake av Tajik.

- Noen ville synes det var ubehagelig, men jeg er ganske avslappet på det. Men det er tydeligvis en systemfeil et sted, sier Bremer til VG.

Tajik ga beskjed til administrasjonen, og tar det nå for gitt at grep allerede er tatt.

- Det er alvorlig at dette har skjedd, sier Tajik til VG.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks