Hovedinnhold

- Umoralsk at lobbyist er vara på Stortinget

- Uproblematisk, mener First House-direktør Høiby

FLERE ROLLER: Erlend Fuglum (Sp) er folkevalgt vararepresentant på Stortinget. Samtidig er han ansatt i rådgivningsselskapet First House. Foto: JAN PETTER LYNAU
FLERE ROLLER: Erlend Fuglum (Sp) er folkevalgt vararepresentant på Stortinget. Samtidig er han ansatt i rådgivningsselskapet First House. Foto: JAN PETTER LYNAU
Samtidig som han er lobbyist for PR-byrået First House, er Erlend Fuglum (Sp) vararepresentant på Stortinget.

Denne saken handler om:

PR-selskapet First House

  • Rådgivningsselskap startet av blant andre tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap).
  • Selskapet hjelper kundene sine med blant annet med «posisjonering- og markedskommunikasjon» og «klok politisk kommunikasjon», ifølge egne nettsider.
  • Selskapet består av flere sentrale ekspolitikere og kjente folk fra PR- og mediebransjen, blant andre tidligere statssekretær på Statsministerens kontor, Jan Erik Larsen, tidligere statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Ketil Lindseth, og tidligere politisk kommentator for NRK, Geir Helljesen.

Senest i juni møtte Fuglum som folkevalgt på Stortinget. Da var velgerne oppdragsgiveren hans. Men til høsten begynner han i PR-byrået First House. Da kan han havne i den situasjonen at han må møte på Stortinget, samtidig som han jobber for selskaper og organisasjoner som ønsker å påvirke Stortingets politikere.

Dobbeltrolle

- Dette er en helt umulig dobbeltrolle. Ikke minst fordi vi ikke vet hvem han jobber for og hvem det er han driver lobbyisme for, sier visepresident på Stortinget, Marit Nybakk (Ap) til VG.

Det var i slutten av mai det ble kjent at Fuglum fra høsten av går over til First House, rådgivningsselskapet som ble startet av blant andre tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) i januar i år.

Fuglum har en rekke politiske verv med seg i bagasjen:

Han har vært leder for Senterungdommen fra 2004 til 2007, og var medlem i Senterpartiets sentralstyre i samme periode. Han er også innvalgt som fjerdevara til Stortinget, et verv han ifølge lovverket ikke har mulighet til å si fra seg selv om han har fått en annen jobb.

Dermed kan Fuglum måtte møte flere ganger på Stortinget - samtidig som han får betalt av hemmelige, private interesser for å påvirke eller gi kunnskap om forholdene på Stortinget.

- Politisk umoral

- Dette er ikke bare en rolleblanding og et stort problem for partiene. Dette er også et moralsk spørsmål, sier Nybakk.

- Syns du det er umoralsk av Fuglum?

- Jeg syns i alle fall det er politisk umoralsk. Det er umoralsk å bruke den kompetansen du har ervervet deg gjennom politiske verv og privilegier, og så selge denne kompetansen til private økonomiske interesser.

- Det er vel nettopp det din partifelle Bjarne Håkon Hanssen også har gjort?

- Ja da, visst er det det. Men han har i alle fall gått helt ut av politikken. Men jo, jeg er generelt skeptisk til at politikere, enten det er i lokalpolitikken, på Stortinget eller i regjeringsapparatet, går over til pr-selskaper og lobbyistselskaper, sier Nybakk.

Hun minner om at det ikke er første gangen fenomenet oppstår: Even Westerveld, som var en av Krf-leder Dagfinn Høybråtens nærmeste rådgivere under valget i fjor høst, og som fortsatt møter som vararepresentant på Stortinget, jobber samtidig for hemmelige kunder i pr-byrået Geelmuyden Kiese.

- Vi står altså overfor en generasjon av unge politikere som etter å ha fått politisk skolering i et parti, går de over til private selskaper der de selger denne kunnskapen. Jeg syns de skal tenke over hvorfor de gikk inn i politikken. Det er et spørsmål om det er dette de bør bruke kompetansen sin til, sier Nybakk.

Ønsker avklaring

Fuglum selv poengterer at han begynner i First House først fra september av, og hevder overfor VG at han ikke kommer til å opptre som lobbyist på Stortinget. Han sier samtidig at han vil be Stortingets presidentskap om en «prinsipiell avklaring» for hvordan han bør opptre:

- Med bakgrunn i diskusjonen som har vært rundt andre som i dag er i den situasjonen jeg vil komme ifra september av, har jeg tenkt å be Stortingets presidentskap om en prinsipiell avklaring av deres holdning til problemstillingen, skriver Fuglum i en sms til VG.

- Jeg er innstilt på å følge Stortingets retningslinjer og beslutninger på dette området helt og fullt, legger han til.

- Ser ikke problemet

Administrerende direktør i First House, Per Høiby, ser ikke uten videre problemet i at en av hans ansatte møter som folkevalgt på Stortinget samtidig som han jobber for private interesser.

- Jeg kan ikke se at denne saken skal by på de helt store problemene. Vi ansatte Erlend fordi han er en dyktig kar, med gode skussmål og god politisk forståelse. Vi var da også klar over at han var vararepresentant på Stortinget, og at det er en mulighet for at han vil måtte møte på Stortinget samtidig som han jobber hos oss. Derfor ble vi også enige med ham om at han skal få en prinsipiell avklaring rundt dette fra Stortingets presidentskap, sier Høiby.

- Dere har stort sett hemmelige klienter. Vil Fuglum være åpen om hvilke klienter han har overfor Stortinget?

- Vi har ikke hemmelige klienter, vi er bare ikke åpne om hvem som er klienter hos oss. Det er fordi vi jobber med kunders forretningsstrategier og forretningshemmeligheter, der kunden vil tape på at dette er helt åpent, sier Høiby, og fortsetter:

- Stortinget må avklare denne situasjonen når de nå får den på bordet, så får vi se hvordan vi skal håndtere dette videre. Men det er ikke Stortinget som avgjør om vi skal være åpne eller ikke.

- Uheldig og vanskelig

Parlamentarisk leder for Sp, Trygve Slagsvold Vedum, syns det er uheldig og vanskelig at partikollega Erlend Fuglum er folkevalgt representant på Stortinget samtidig som han jobber for et lobbyselskap.

- Hadde det vært slik at han begynte å jobbe i Aker, for eksempel, hadde dette vært lettere å håndtere, for da ser man hvilke saker han bør holde seg unna. Men dette er et pr-selskap med udefinerte mål og hemmelig kundeliste.

- Blir ikke det vanskelig i praksis?

- Jo, derfor må vi ha en ordentlig drøfting av hvordan vi skal gjøre dette. Det er viktig at han ikke setter partiet eller seg selv i en vanskelig situasjon.

- Kan det bli aktuelt for Sp å kreve full åpenhet om hvilke klienter han har?

- Ja, det er noe vi må se på.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks