Hovedinnhold

Vil nekte innvandrere kontantstøtte

VELDFERDSBREMS: Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, mener innvandrere vil bli bedre integrert i det norske samfunnet uten krav på kontantstøtte. Foto: Linn Cathrin Olsen
VELDFERDSBREMS: Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen, mener innvandrere vil bli bedre integrert i det norske samfunnet uten krav på kontantstøtte. Foto: Linn Cathrin Olsen
(VG Nett) Norges nye landsmenn må bo her i minst ti år for å kunne få kontantstøtte, mener Fremskrittspartiet.

Dette er kontantstøtten

  • 72600 personer mottok til sammen nesten 1,5 milliarder kroner i kontantstøtte i 2009, ifølge Statistisk sentralbyrå.
  • Antallet kontantstøttebarn faller fra år til år. I 2005 fikk 111000 mottagere 2,9 milliarder kroner i kontantstøtte.
  • Foreldre med ett- og toåringer som ikke går i barnehage, får utbetalt 3303 skattefrie kroner pr. måned i kontantstøtte.
  • Til sammenligning er det ordinære statstilskuddet for ett- og toåringer som er i barnehage hele dagen, på 7840 kroner pr. måned i kommunale barnehager, og 8700 kroner i private barnehager.
  • Hver eneste ny, fulltids barnehageplass for de minste barna, får i tillegg et engangstilskudd på 50000 kroner, ifølge Kunnskapsdepartementet.
>

- Vi ønsker å forbeholde retten til kontantstøtte til folk som har norsk statsborgerskap. Da slipper vi at kontantstøtten blir brukt til å fremme manglende integrering, sier Fremskrittspartiets innvandringspolitiske talsmann, Per-Willy Amundsen til VG Nett.

Les også:Regjeringen kutter i kontantstøtten

Han står bak forslaget som partiet kommer til å fremme når Stortinget samles til høsten.

Frp ønsker å innsnevre rettighetene innvandrere til Norge har til offentlige ytelser. Amundsen mener det er et problem for integreringen at nyankomne innvandrerkvinner velger å bli hjemme med barna istedenfor å gå ut i arbeidslivet, og sende barna i barnehage.

SV:- Kontantstøtte dårlig integreringstilbud

Samtidig som Fremskrittspartiet kun vil gi kontantstøtte til familier med norsk statsborgerskap, vil de også gjøre det vanskeligere å få nettopp det:

- Vi ønsker å utvide grensen fra syv til ti år botid i Norge før man kan få norsk statsborgerskap. Men botiden skal ikke være nok. Man må bevise at man er integrert i det norske samfunnet. Vi vil teste språkkunnskap og samfunnskunnskap og avklare om man er integrert nok, sier Amundsen til VG Nett.

- Valgfrihet fungerer dårlig

Han taler varmt for kontantstøtten og valgfriheten den gir - til nordmenn.

Hva mener du om kontantstøtten?Diskutér saken her!

- Den samme valgfriheten fungerer dårlig i forhold til innvandrere. Den bidrar til at kvinner i større grad kan være hjemme og ikke sender barna i barnehagen. De kan selv unngå arbeidsmarkedet, som er vår viktigste arena for integrering, sier Per-Willy Amundsen til VG Nett.

Hvor store økonomiske følger en slik ordning vil få, har ikke Fremskrittspartiet sett på foreløpig.

- Det er selvfølgelig en type beregning som Frp vil få utarbeidet før forslaget skal legges på bordet, sier partiets innvandringspolitiske talsmann.

- Merkelig

- Høyre synes at et sånt forslag er ganske merkelig, og vi kommer til å stemme mot, slår Linda Hofstad Helleland i familie- og kulturkomiteen fast.

Stortingsrepresentanten påpeker at Høyre ikke ønsker å vike fra sitt prinsipp om bred valgfrihet for alle, for å sikre en mulig bedre integrering av innvandrerkvinner og deres barn.

- En stor del av disse kvinnene ønsker likevel å være hjemme med barnet frem til det er to år, sier hun til VG Nett.

- Mener du at Fremskrittspartiets forslag er symbolpolitikk og at det blir fremmet for å vise at de har en streng innvandringspolitikk?

- De må få lov til å fremme de forslagene, men vi står fast på at alle som har arbeids- og oppholdstillatelse i Norge, skal ha krav på våre velferdstjenester, sier hun.

KrF ser poenget

Også Kristelig Folkepartis leder Dagfinn Høybråten gjør det klart overfor VG Nett at partiet ikke kommer til å støtte forslaget til Frp.

- Vi er opptatt av å gi alle foreldre, uavhengig av statsborgerskap, rett til kontantstøtte i Norge, sier Høybråten.

- Ser du hva grunnen er til at Fremskrittspartiet mener dette?

- Jeg ser poenget, men jeg tror ikke det kommer til å ha noe for seg, svarer han.

Partilederen påpeker at kontantstøtten gjelder barn i alderen null til to år, og at språkutbyttet de vil få i en barnehage er begrenset.

- Men Frp må få lov til å foreslå dette. De har behov for å vise at de er for en streng innvandringspolitikk, men jeg tror ikke dette har noe for seg, sier Dagfinn Høybråten.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks