Hovedinnhold

Ap tror ikke på Erna Solbergs  sykelønnsgaranti

<p>TROR DET BLIR KUTT: Arild Grande (Ap) frykter at Venstre får gjennomslag for sykelønnskutt, Her er han sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.</p>

TROR DET BLIR KUTT: Arild Grande (Ap) frykter at Venstre får gjennomslag for sykelønnskutt, Her er han sammen med Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
Ap frykter at regjeringen vil gi etter for Venstre og kutte i sykelønnsordningen når forhandlingene om ny regjeringsplattform starter over nyttår.

– Venstre har programfestet å innføre en moderat egenandel i sykelønnsordningen. Det kan være en gylden mulighet for regjeringen å endre ordningen, også fordi IA-avtalen går ut og skal reforhandles i 2018, sier Arild Grande (Ap) til VG. Han sitter i Stortingets arbeids- og sosialkomite.

Slik var Ernas garanti

Ap sier nå at statsminister Erna Solbergs løfte om å avstå fra endringer i sykelønnsordningen, som hun ga til VG fra valgkampen i august, kan bli brutt i møte med Venstres forhandlere.

Høyre-lederen sa i VG 27.august at «verken vi eller Frp har noen planer om det i neste stortingsperiode».

– Snedig at hun ikke nevnte Venstre. Men vi kjenner lusa på gangen og tror at de vil kutte i sykelønn om de får sjansen, sier Arild Grande nå.

Høyre: Garantien gjelder fortsatt

<p>GRANTIEN GJELDER: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner ber Ap roe seg ned i sykelønnsdebatten.</p>

GRANTIEN GJELDER: Høyre-nestleder Jan Tore Sanner ber Ap roe seg ned i sykelønnsdebatten.

Foto: Audun Braastad, NTB scanpix

Men Høyre-nestleder og kommunalminsiter Jan Tore Sanner (H) avviser dette blankt:

–Nå må Ap roe seg ned. Det vi sa i august, gjelder også i desember. Ap burde ha lært fra valgkampen at de eneste som taper på denne typen skremmebilder er Ap selv, sier Sanner til VG.

VGs leder om IA-avtalen: Ikke bra nok

Venstre: Vil ikke provosere

Venstre-leder Trine Skei Grande sier til VG at de vil diskutere bærekraften i hele velferdssystemet med Høyre og Frp når regjeringsforhandlingene starter i januar, og at sykelønnsordningen kan bli en del av den diskusjonen:

–  Det jeg kan si, er at eventuelle endringsforslag må komme gjennom dialog med partene i arbeidslivet. Vi har ikke behov for å provosere noen, sier Venstre-lederen. 

Vil ikke forlenge

Arild Grande har også merket seg hva arbeidsminister Anniken Hauglie (H) sa til DN denne uken, at hun ikke vil forlenge den gjeldende avtalen om inkluderende arbeidsliv i dagens form, fordi den ikke har redusert sykefraværet vesentlig.

– Vi vet jo at Høyre og Frp lenge har ønsket endringer, sist stoppet endringene fordi de ble ansett å bryte med IA-avtalen. Når avtalen går ut i 2018 og skal reforhandles, så oppstår en gylden mulighet for de to partiene, sammen med Venstre, for å endre sykelønnsordningen, sier Ap-representanten.

Jan Tore Sanner utelukker ikke endringer i IA-avtalen neste år:

 – Det er helt naturlig at når IA-avtalen går ut, så evaluerer man resultatet til nå, og hva slags virkemidler som gjelder videre. Avtalen har flere virkemidler. Men når det gjelder sykelønnsordningen, gjelder det vi sa i august, svarer Jan Tore Sanner.

– Men både Venstre og alle fire ungdomsorganisasjonene på borgerlig side vil kutte i ordningen?

– Verken Venstre eller ungdomspartiene har flertall på Stortinget, sier Sanner. 

Slik ville Venstre kutte

I sitt alternative budsjettforslag tidligere i høst, ville Venstre overføre ansvaret for feriepenger til arbeidsgiverne, mot at arbeidsgiverperioden ble kortet ned

Ifølge Venstres beregninger ville dette stramme inn 700 millioner kroner i ordningen. Men forslaget ble ikke med i budsjettavtalen mellom Høyre, Frp, Venstre og KrF.


Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks