Hovedinnhold

Ap-Raymond stryker tittelen «byregjeringsleder»

** Oslo-byrådet avlyser omstridt navneendring
** Kommunaldepartementet: Ikke lov å kalle seg byregjering

<p>IKKE ADGANG: Kommunaldepartemenets embetsverk slår fast at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ikke kan benytte begrepet «byregjering».</p>

IKKE ADGANG: Kommunaldepartemenets embetsverk slår fast at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) ikke kan benytte begrepet «byregjering».

Foto: Heiko Junge, NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) snur og vil likevel ikke smykke seg med tittelen  «byregjeringsleder» i Oslo.

Mandag morgen slo juristene i Kommunaldepartementet fast at det ikke er adgang etter kommuneloven til å bruke betegnelsen «byregjering».

Ordlyden i brevet fra ekspedisjonssjef Sølve Monica Steffensen i departementets kommunalavdeling var knusende for byrådsleder Raymond Johansen og Ap/SV/MDG-byrådet.

«Det er er etter kommuneloven ikke adgang til å benytte betegnelsen byregjering», skriver departementet i dagens brev til byrådslederen i Oslo.

Siden det nye byrådet rykket inn i Oslo rådhus etter valgseieren i fjor høst, har Johansen ønsket å kalle seg «byregjeringsleder».

Avlyser endringen

Men allerede mandag morgen, før brevet fra Kommunaldepartementet havnet i Johansens epostkasse, hadde han bestemt seg for å avlyse hele den omstridte og latterliggjorte navneendringen.

– Jeg vil be Ap, SV, MDG og to representanter fra Frp om ikke å stemme for forslaget om byregjering når de skal behandles i bystyret onsdag, sier Johansen til Dagsavisen.

– Det er endelig punktum for byregjering?

– Ja, det er over. Finito, sa Johansen til avisen.

Satt på hold

Brevet fra Kommunaldepartementet til byrådslederen er svaret på en utredning Johansen selv ba om for to uker siden:

17.mars bestemte byrådet seg for å sette de omstridte navneendringene i Oslo kommune på hold, for å få en avklaring på om «byregjering» var en lovlig tittel.

Bakgrunnen var en debatt i Stortinget hvor kommunalminister Jan Tore Sanner (H) hadde sagt at byregjering ikke var innenfor loven, og at statsforvaltningen ville fortsette å bruke de gamle navnene.

<p>MÅ ENDRES: Slik ser nettsiden til byrådsleder Raymond Johansen ut mandag ettermiddag kl 12.45.</p>

MÅ ENDRES: Slik ser nettsiden til byrådsleder Raymond Johansen ut mandag ettermiddag kl 12.45.

Foto: Skjermdump Oslo kommune

Ville bytte tilbake

Samme dag sa Johansen til VG at han ville bytte navn tilbake til byråd, om lovrådgiverne i Kommunaldepartementet også slo fast at byregjering var i strid med loven:

«Mener de at bystyrets vedtak om navneendringen til «byregjering» er i brudd med loven så skal vi selvsagt sørge får at vedtaket blir omgjort», sa Raymond Johansen.

Mer trøbbel: Ap-Raymond vil strupe bilbruken - kjøres selv i luksus-Audi med sjåfør

Oslos «statsminister»

Oslo kommunes hjemmeside forklarer Johansen hva embetet hans gjør:

«Byregjeringen består av byråder, som tilsvarer statsråder i en regjering. Byregjeringslederen er Oslos «statsminister». Byregjeringslederens kontor er et slags «statsministerens kontor» med ansvar for å forberede, tilrettelegge og følge opp byregjeringens behandling av saker».

Men departementet slår nå fast:

«Departementet legger etter dette til grunn at kommuneloven kun åpner for å benytte betegnelsene kommuneråd og byråd. Det er etter kommuneloven ikke adgang til å benytte betegnelsen byregjering.»

Nei til bydelsordfører

Ifølge departementet kan Johansen heller ikke døpe om bydelsutvalgslederne i Oslo slik at de kan kalle seg «bydelsordfører».

Kommunaldepartementet anbefaler at kommunene benytter enten kommunedelsutvalg eller bydelsutvalg, i stedet for «bydelsstyre», slik Johansen og det nye flertallet i bystyret har ønsket.

<p>IKKE LOV: Juristene hos kommunalminister  Jan Tore Sanner (H) vil ikke tillate betegnelsen byregjering i Oslo.</p>

IKKE LOV: Juristene hos kommunalminister  Jan Tore Sanner (H) vil ikke tillate betegnelsen byregjering i Oslo.

Foto: Trond Solberg, VG

Juristene hos kommunalminister Jan Tore Sanner (H) har vært dypt nede i kommunelovens forarbeider for å hjelpe Johansen med lovtolkingen som han selv ba om. 

Lovlig fra 1992

Adgangen til å danne «kommuneråd» ble tatt inn i  kommuneloven i 1992. I forarbeidet til loven uttalte kommunalkomiteen på Stortinget at loven ikke skulle være til hinder for å fortsette bruken av betegnelsen «byråd».

«Departementet har vurdert om andre rettskilder kan trekke i retning av at loven åpner for å kunne bruke andre betegnelser enn kommuneråd og byråd», skriver ekspedisjonssjefen, og gir selv svaret:

«Etter departementets mening er disse betegnelsene godt innarbeidet og i alle tilfeller mer innarbeidet enn uttrykk som byregjering, som er en ukjent betegnelse på et kommunalt organ.»

Motsatt tolkning

Departementet mener det må være tydelig for både innbyggerne og folkevalgte å forstå hvilket organ man snakker om, og hvilke regler som gjelder.

Dette er det motsatte av hva Johansen selv har hevdet: At folk ikke forstår hva et byråd og en byrådsleder er, og at byregjering og byregjeringsleder vil være klargjørende.

Ny vurdering av bilen

Etter at kritikken også har haglet mot Johansen etter VGs avsløring om bruken av den sjåførkjørte bilen, tok byrådslederen et steg tilbake og har bedt forvaltningen i Oslo rådhus om en ny vurdering av sikkerhetssituasjonen og bilvalget.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks