Hovedinnhold

11 av 12 tollvesen-direktører er menn: – Velkommen til Mannevesenet!

<p>MANNSDOMINERT: Toll og avgiftsdirektør Bjørn Røse er blant mennene i ledelsen i Toll- og avgiftsetaten. Nå får han og etaten kritikk for at det for få kvinner i toppledelsen. Foto: Bård Gudim</p>

MANNSDOMINERT: Toll og avgiftsdirektør Bjørn Røse er blant mennene i ledelsen i Toll- og avgiftsetaten. Nå får han og etaten kritikk for at det for få kvinner i toppledelsen. Foto: Bård Gudim

Leder i Norsk Tollerforbund, Fredrik Støtvig, raser mot kjønnsfordelingen blant norske tolldirektører. – Ikke verdig staten i 2016, sier han.

Denne saken handler om:

Den siste uken har debatten gått varmt om at mindre enn hver femte politimester i Norge er kvinne. Syv av ti politiledere er menn. 

– Er alle ansettelsesprosessene reelle? Resultatene kan man nesten forutsi på forhånd. Jeg tror, både kvinner og menn, unngår å søke på stillinger fordi de tror det er bestemt på forhånd hvem som skal ha jobben. Da er det grunn til å stille spørsmål, sa politisjef Grete Lien Metlid til VG lørdag.

Nå varsler en annen kontrolletat om lignende forhold. Etter ansettelse av to nye direktører, er 11 av 12 direktører i Tollvesenet menn – hvor av den eneste kvinnelige kun er midlertidig. «Kvinner uønsket? Ingen plass til kvinner i tolletatens toppledelse!» skriver Norsk Tollerforbund på sine nettsider. 

– Velkommen til Mannvesenet! Etatens ledelse er veldig tungt dominert av menn. Det har blitt en gutteklubb. Det bør ikke være staten verdig i 2016. Det bryter med et moderne samfunn og etat, sier forbundsleder i Norsk Tollerforbund, Fredrik Støtvig.

8 av 10 ledere i statlige bedrifter er menn

– Nå topper Tolletaten listen med 11 av 12, sier Støtvig. 

Bakgrunn: Metlid hardt ut mot kultur for lederansettelser i politiet 

Bryter egen strategi

Han er skuffet over kjønnsfordelingen blant ledere i etaten. I Tollvesenets mangfoldsstrategi står det følgende: «Tolletaten skal ha balansert kjønns-sammensetning på alle nivåer i etaten».

<p>RASER: <span style="line-height: 1.5em;">Forbundsleder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund mener det er svært kritikkverdig at 11 av 12 tolldirektører er menn. </span></p>

RASER: Forbundsleder Fredrik Støtvig i Norsk Tollerforbund mener det er svært kritikkverdig at 11 av 12 tolldirektører er menn. 

Foto: Norsk Tollerforbund.

– Det står svart på hvitt at det skal være slik, men det skjer ikke i praksis. Mangfoldsstrategiene stemmer ikke, sier Støtvig.

– Hvorfor tror du det har blitt slik? 

– Jeg har hatt dialog med ledelsen, og det jeg blir møtt med er at «den best kvalifiserte fikk jobben». Det kan sikkert stemme, men øverste arbeidsgiver har også et ansvar for å tenke helhet. Det er det vi reagerer voldsomt på. Når det etatens ledelse er preget av menn i cirka samme alder med samme kompetanse, kan man stille seg spørsmål om hvor kreativ en slik type ledergruppe blir.

Han fortsetter:

– Konsekvensen av at det er for få kvinner blir at man mister en dimensjon som er viktig. Det ser heller ikke særlig pent ut utad. 

Tolldirektøren: – Velger personen som er best 

Tolldirektør Bjørn Røse er på mange måter enig med Støtvig. 

– Vår policy, som ellers i offentlig sektor, er å få det underrepresenterte kjønnet sterkere representert. I den øverste ledelsen, er dessverre kvinner underrepresentert, sier Røse til VG.

Han understreker at kjønnsfordelingen er slik kun på øverste nivå.

– Dersom man går til nivået under, som da er seksjonsledere, er heldigvis fordelingen bra. Det er veldig likt, sier Røse.

Han fortsetter:

– Jeg er helt enig i at det burde vært flere kvinner i øverste ledelse. Både fordi det er formell politikk i Norge, men også fordi det fungerer bedre. Men så er det slik at når man kommer i konkrete situasjoner og skal ansette, velger vi den personen som er den beste til stillingen. 

Røse forklarer at etaten har undersøkt nøye om en kvinne kan være den rette personen for stillingen når de har ansatt ledere.

– Vi går til ansettelsesprosessen med en intensjon om å undersøke grundig om en kvinne er god eller bedre enn en mannlig kandidat. Dog er det aller viktigste for ansettelsesrådet å finne den beste personen for etaten, uavhengig av kjønn. Og da kommer man i situasjoner der man bare må gjøre et valg. Men det er svært viktig at hele prosessen har vært innrettet for å finne en person fra underrepresenterte kjønnet, sier sjefen.

Meget kritisk

Likestillings- og diskrimineringsombud Hanne Bjurstrøm sier Røse ikke har gjort jobben sin.

– Hvis hans policy er å få flere kvinner inn i ledelse, så har han gjort en slett jobb. Når ledelsen består av 11 menn og en midlertidig ansatt kvinne, har han ikke gjort en god nok jobb, sier Bjurstrøm.

– Han må aktivt sørge for å rekruttere kvinner og når han sier at det er jevnere fordeling av kjønnene nede i organisasjonen, skulle det ikke være så vanskelig.

– Og, sier hun:

– En ledergruppe bestående av 11 menn og en kvinne er ensidig og kjedelig. Jeg hadde aldri turt å sette sammen en ledelse på den måten, fordi den ikke er utfordrende, sier hun.

Les også: Så (lite) likestilte er norske kvinner

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks