Hovedinnhold

Norsk baronesse døden nær av dop

LONDON (VG) Baronesse Anne Michelle Lütken de Massy (39) var et av de heteste navnene i det internasjonale jetsetlivet, og hun kunne fortsatt ha vært omsvermet av milliardærer. Hun er ennå vakker, men et tøft liv med ville fester og narkotika har satt sine spor psykisk.
Nå står den monegaskiske baronessen fram og advarer norsk ungdom mot å ta lett på bruken av kokain, amfetamin og annen narkotika.

Hun vet selv hvor farlig det er. Anne Michelle begynte med regelmessig bruk av kokain da hun jobbet som modell i Milano i 1979. Hun var 18 år og kom rett fra gymnaset til Nord-Italias ville natteliv, der mange sniffet.

- Hvordan skulle jeg kunne si nei, alle gjorde det jo, og det er ennå akseptabelt, dessverre, sier Anne.

Bruken av store doser kokain, charlie, eller cola som hun kaller det, har fremkalt 11 epileptiske anfall, og hun har flere ganger vært innlagt til avvenning.

Hun har forsøkt å slutte, og i lange perioder har hun også klart å holde seg unna narkotika. Men når livet har gått henne imot, har det vært veldig lett å ty til kokain, igjen.

- Det er en flukt fra virkeligheten for å fylle det store tomrommet inni meg. Når ensomheten melder seg, er det meget lett å sniffe. Det hjelper i øyeblikket, men nedturen kan ofte være beinhard. Du blir «speisa» og paranoid, sier Anne, som forteller at tre leger mener at hun har levd så hardt at hun egentlig skulle vært død.

Anne Michelles Lütken de Massys verdens raste sammen da foreldrene skilte lag.

- Jeg hadde en far som ga meg klare regler å forholde meg til. Han var streng, jeg skulle være inne til bestemte tider. Jeg fikk sjelden lov til å overnatte hos venner, osv. Jeg var fjorten år - og plutselig var ikke far der lenger. Og når han en sjelden gang viste seg, var det sammen med sin nye kone. Jeg ga f . . . Hvorfor skulle han og hans nye kvinne bestemme over meg?

- Men jeg legger ikke skylden for at mitt liv har utviklet seg slik det har gjort, på noen av mine foreldre. Det er ene og alene jeg som har ansvaret for det, sier baronessen.

Stemmen hennes sprekker når hun snakker om sin far. Hun understreker at de hadde et meget nært forhold, og at savnet ble stort da han flyttet sammen med den nye kvinnen. Tårene kommer når hun snakker om farens bisettelse i fjor.

16 år gammel flyttet hun til egen leilighet på Skillebekk i Oslo. Hun ble stadig mer provoserende i sin oppførsel, hun kjørte bil til skolen på Nordstrand, selv om hun bare gikk i første klasse på videregående.

Under en ferie i Hellas prøvde hun amfetamin. Anne Michelle innrømmer at hun ubevisst gjorde alt dette for å få oppmerksomhet.

To år senere dro hun til Milano for å studere. Der ble hun i stedet oppdaget av en fotograf og begynte å jobbe som modell. Anne Michelle sier hun var altfor ung til å takle livet som modell. Hun manglet tryggheten og ballasten som krevdes for å klare et knallhardt uteliv med en meget liberal holdning til rusmidler.

- Til mormor sa jeg at jeg studerte, det var hun som betalte opplegget. Jeg valgte å studere nattelivet i stedet, sier baronessen.

Hun møtte den italienske tennisstjernen Adriano Panatta, amerikaneren Vitas Gerulaitas. Den italienske Davis Cup-spilleren var Annes kjæreste i ett år.

Den ene ville festen avløste den andre. Hun sniffet 15-20 streker på in kveld - en dose som senere bare økte.

Under et besøk på en nattklubb møtte hun baron Christian de Massy, nevø av Monacos overhode, prins Rainier. I 1982 giftet Anne og Christian seg i St. Tropez, hun var bare 21.

- Jeg var altfor ung, og det manglet ikke på advarsler da jeg giftet meg med Christian. Hans tidligere svigerfar, som var Argentinas ambassadør i Frankrike, ba meg innstendig om å avslå Christians frieri, men jeg var altfor forelsket.

Det nygifte paret fortsatte sitt hektiske liv med kokain, champagne og fester i Monaco, London, New York og Paris. Men etter hvert begynte ekteskapet i slå sprekker, og i 1987 var skilsmissen et faktum. Anne dro deretter hjem til Oslo i en periode - før hun flyttet til London.

Sist uke har Anne Michelle Lütken de Massy vært i flere engelske avisers søkelys. Fredag ble hun også intervjuet av gresk fjernsyn. Årsaken er dødsfallet til hennes nære venn Constantine Niarchos. Anne var til stede i den styrtrike grekerens leilighet da han døde 31. mai i år.

- Han hadde allerede tatt en stor dose kokain da jeg kom. Han var anspent og paranoid. Kokainen var våt og Constantine la den i mikrobølgeovnen for å tørke den. Så ble han irritert og sur og begynte å spise kokainen, forteller Anne Michelle.

Klokken fire om morgenen trakk Anne seg tilbake til en annen del av leiligheten. Hun sto opp igjen og fulgte Constantine rundt i leiligheten. «La meg være», sa han. Og jeg forlot ham. 20 minutter senere fant jeg ham på baderomsgulvet. Han lå med åpne øyne, og det rant blod fra nesen.

- Jeg ringte umiddelbart etter ambulanse, som kjørte Constantine til St. Marys sykehus. Men det var lite legen kunne gjøre, forteller hun.

Han døde sannsynligvis av hjertesvikt. Årsaken til at gresk fjernsyn nå vil intervjue Anne om Constantine Niarchos' død, er den posisjon grekeren hadde i Hellas.

Han var sønn av Stavros Niarchos, den greske rederlegenden som på 1960- og 70-tallet konkurrerte med Aristoteles Onassis om å være Hellas' største reder. TV-selskapet håper at norske Anne Michelle kan kaste nytt lys over Constantine Niarchos' død.

Grekerens død har gått meget hardt inn på den norske kvinnen, og hun gir inntrykk av mene alvor når hun sier at nå er det slutt med kokainen.

- Jeg har ikke rørt det siden Constantine døde, og jeg gjør hva som helst for å advare unge mennesker mot å ruse seg. Skaff dere en utdannelse og et godt kjæresteforhold, er Anne Michelles Lütken de Massys råd.

Selv vil hun nå stifte et veldedighetsfond som skal hjelpe barn med narkotikaproblemer.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks