Hovedinnhold

Norges viktigste oppfinnelse kåret

KÅRET: Kunstgjødsel ble torsdag kåret til Norges viktigste oppfinnelse. Foto: SCANPIX
KÅRET: Kunstgjødsel ble torsdag kåret til Norges viktigste oppfinnelse. Foto: SCANPIX
Kunstgjødsel ble torsdag kåret til Norges viktigste oppfinnelse. Kåringen ble foretatt i regi av Patentstyret og NRK.


Siden 2. juni har det vært mulig å stemme på Patentstyrets Facebook-sider, sende SMS'er til NRKs program Nitimen og ved å gå inn på NRKs nettsider.

- Denne kåringen er en svært hyggelig anerkjennelse som skaper stolthet i Yara, sier informasjonssjef Bernhard Stormyr i Yara.

- Dette viser at folk forstår viktigheten av et produktivt landbruk. Bruk av mineralgjødsel er en viktig del av økt matproduksjon, redusert avskoging og lavere utslipp av klimagasser, sier Stormyr

Norsk Hydro

I 1903 klarte fysikeren Kristian Birkeland og gründeren Sam Eyde produsere nitrogenoksider fra luft ved bruk av elektrisitet i industriell skala. Målet var å bruke nitrogenoksid for å lage salpetersyre som tilsetningsstoff til gjødsel.

Metoden ble ferdig utviklet i 1904 og ble først tatt i bruk ved A/S Notodden Salpeterfabrikker i 1905. Den dannet grunnlaget for Norsk Hydro og har hjulpet verden med å produsere mer mat.

Andre kandidater

De andre oppfinnelsene som var med i kåringen var H-vinduet, binders, ostehøvelen, skibindingen Rottefella, Tripp-trapp-stolen, gassturbinen, sprayboksen, røntgen-kontrastvæsken, Troll A-plattformen, granatharpunen, hullkortmaskinen, Krag Jørgensen-geværet, Ugelstad-kulene, påhengsmotoren og Tomras panteautomat.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks