Hovedinnhold

Norge i møte om falske, russiske arbeidstillatelser

<p>SKAL ETTERFORSKES: Russland nekter å ta tilbake asylsøkere som kom over grensen til Norge med engangsvisum, noe norske myndigheter mener avtalen forplikter dem til. </p>

SKAL ETTERFORSKES: Russland nekter å ta tilbake asylsøkere som kom over grensen til Norge med engangsvisum, noe norske myndigheter mener avtalen forplikter dem til. 

Foto: Jan-morten Bjørnbakk, NTB scanpix
  • Send en melding til
Russiske og norske myndigheter møtes for å diskutere saken hvor en tidligere diplomat i det russiske utenriksdepartementet er siktet for å ha gitt 1.000 syrere falske arbeidspapirer.

– Det skal pågå en etterforskning i saken og det er naturlig å få nærmere opplysninger om hva russiske myndigheter vet om dette, sier statssekretær Tore Hattrem (H) i Utenriksdepartementet til NTB om politiet i St. Petersburg, som mener de har rullet opp en omfattende organisert kriminell virksomhet.

Fem selskaper sørget i 2013 og 2014 for at 1.000 syrere fikk arbeidstillatelse i Russland. Selskapene var eid av en tidligere russisk diplomat og hans familie, skriver Aftenposten.

Ikke-eksisterende firmaer 

– UD var kjent med fra russisk presse i fjor høst at det skal ha funnet sted en økning i utstedelser av russiske forretningsvisum basert på invitasjoner fra tilsynelatende ikke-eksisterende firmaer. Vi har ikke mer informasjon om saken, enn det som er kommet fram i mediene, sier Hattrem.

Les også: Ti ting du må vite om asylkaoset på Storskog 

Den norsk-russiske-ekspertgruppen, som fra norsk side består av embetsmenn fra Justisdepartementet og UD, møtes på nytt i Moskva onsdag for å forsøke nøste videre i uenigheten om hvilke asylsøkere som kan bli returnert til Russland. Visum-avsløringene i Russland kan føre til at syrerne med falske russiske papirer i Norge ikke kan sendes tilbake, som regjeringen ønsker.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks