Hovedinnhold

Feiret frigjøringsdagen med å takke soldater

Se hele oversikten: Disse ble hedret med medaljer

AKERSHUS FESTNING (VG Nett) Her hedrer kongen Kristian Bergh Stang med den høyeste utmerkelsen i Norge.

Veterandagen

  • Frigjøringsdagen 8. mai har tradisjonelt vært en dag da frigjøringen av Norge i 1945 er blitt feiret og krigshelter fra andre verdenskrig er blitt hedret.
  • Forsvarskomiteen anbefalte Stortinget i 1996 at 8. mai også skulle være nasjonal veterandag. En dag da alle veteraner som har tjenestegjort for Norge i eller utenfor landets grenser skal hedres.
  • Etter andre verdenskrig har over 100.000 nordmenn tjenestegjort i nær 100 ulike internasjonale operasjoner i mer enn 40 land på fire kontinenter.
  • Regjeringen vedtok i 2010 å etablere veterandagen fra og med 2011.
  • Regjeringens hovedarrangement foregår på Akershus festning i Oslo, men over hele landet foregår det større og mindre arrangementer.
  • Kritikere mener «kapringen» av den symboltunge frigjøringsdagen er et forsøk på å rettferdiggjøre norsk deltakelse militæroperasjoner i utlandet.

    Kilde: Forsvaret

Sammen med løytnant Lars Kristian Lauritzen fikk han Krigskorset med sverd av kong Harald for fremragende innsats under operasjoner i Afghanistan i 2007 og 2008.

- Trolig har ingen norske soldater i nyere tid vært i en så spesiell og presset situasjon med så potensielt store konsekvenser, skriver Forsvaret i begrunnelsen til hvorfor Lauritzen blir hedret med medaljen.

Bak listen med navn som ble hedret under frigjørings- og veterandagen på Akershus festning onsdag, skjuler det seg noen utrolige heltehistorier:

En av dem deltok i en operasjon som fikk så stor betydning at president Obama ble orientert om utfallet. En annen hindret et angrep på den afghanske regjeringen. En tredje reddet en såret medsoldat, skjøt seg ut av bakhold og sikret veien for veibomber for å komme i sikkerhet.

LES DE DRAMATISKE HISTORIENE:  Derfor får blir de hedret

En rekke av soldatene som i dag fikk medalje, tjenestegjorde sammen i Afghanistan i 2010. De tilhørte den norske opptreningsstyrken OMLT, som var de første nordmennene som var fast stasjonert i det svært urolige Ghowrmach-distriktet i Afghanistan.

- Når vi ser tilbake på oppdraget i dag, er jeg glad for at alle kom tilbake i live, sier major Christian Slinning, som fikk Forsvarets innsatsmedalje med rosett, til VG.

FIKK KRIGSKORSET: Løytnant Lars Kristian Lauritzen får utdelt Krigskorset med sverd fra kong Harald. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB Scanpix
FIKK KRIGSKORSET: Løytnant Lars Kristian Lauritzen får utdelt Krigskorset med sverd fra kong Harald. Foto: CORNELIUS POPPE/NTB Scanpix

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) feiret frigjørings- og veterandagen 8. mai med å «takke alle som sto opp for våre verdier da det gjaldt som mest».

- 8. mai 1945 seiret de, alle de som hadde slåss mot tyranniet. Dagen er for all framtid blitt symbolet på vår frihet, sa statsministeren under regjeringens hovedmarkering av dagen på Akershus festning onsdag.

I sin tale hyllet Stoltenberg norske soldaters innsats gjennom tidene.

- Frihet og demokrati kan aldri kan tas for gitt, men må kjempes for hver dag. Det forsto de som gjorde tjeneste i Tysklandsbrigaden, og det forsto de som gjorde tjeneste i Libanon 30 år senere - og deretter blant annet i Kongo, Libya og Adenbukta, samt mange andre steder, sa statsministeren.

Kong Harald, forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde var også til stede under markeringen, der kongen la ned krans ved nasjonalmonumentet.

Blant gjestene under markeringen var NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen og flere tidligere forsvarsministre, blant dem Bjørn Tore Godal (Ap), Jørgen Kosmo (Ap), Anders C. Sjaastad (H) og Dag Jostein Fjærvoll (KrF).

DISSE BLE HEDRET UNDER SEREMONIEN ONSDAG:

**Løytnant Lars Kristian Lauritzen er tildelt Krigskorset med sverd for å ha utvist særlig fremragende tapperhet og mot under kamphandlinger i 2007.

**Major (midlertidig) Kristian Bergh Stang er tildelt Krigskorset med sverd for å ha utvist særlig fremragende mot og ledelse under kamphandlinger i 2008.

**Major Asbjørn Lysgård er tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for på fremragende måte å ha utvist tapperhet og ledelse under kamphandlinger i 2008.

**Major Brage Andreas Larssen er tildelt St. Olavsmedaljen med ekegren for på fremragende måte å ha utvist ledelse og innsats under kamp i flere operasjoner.

**Grenader Jon Juul Jensen og sersjant (midlertidig) John Helge Samdal er tildelt Krigsmedaljen for på særlig måte å ha utvist innsats under kamphandlinger.

**Christian Slinning fikk Forsvarets innsatsmedalje med rosett for ledelse og innsats da han måtte overta kommandoen over et alliert kompani i Afghanistan i juli 2010.

**Inge Langerød fikk Forsvarets innsatsmedalje med rosett etter å gjennomført et stort antall evakueringsoperasjoner med fare for eget liv i Bosnia-Hercegovina i 1993.

**Gaute Olav Walør Indseth fikk Forsvarets innsatsmedalje med rosett etter det Forsvaret betegner som «forbilledlig ledelse og mot i en meget farlig situasjon» etter at han ble såret i Afghanistan i februar 2011.

**Dag Marius Ammerud fikk Forsvarets innsatsmedalje med rosett etter at han ledet en oppklaringspatrulje ut av et vanskelig og uoversiktelig dalføre med utplasserte veibomber i Afghanistan i 2005.

**Martin Birkeland Sjetne fikk Forsvarets innsatsmedalje med rosett etter å ha reddet en hardt såret afghansk soldat i september 2010.

**Geir Gregersen fikk Forsvarets innsatsmedalje for flere livreddende evakueringer i Bosnia-Hercegovina i 1994.

**Tore Kristoffer Halvorsen fikk Forsvarets innsatsmedalje for innsatsen som sjef for OMLT 4 i Faryab-provinsen i Afghanistan i 2010.

**Gøran Ingebrigtsen Hoel fikk Forsvarets innsatsmedalje etter at han ledet det første norske bombetoktet over Libya under operasjon «Odyssey Dawn» i 2011.

**Lars Øivind Authen fikk Forsvarets innsatsmedalje for for det Forsvaret beskriver som «fremragende innsats i en meget farlig situasjon i Afghanistan i september 2011».

**Sigurd Lilje fikk Forsvarets innsatsmedalje for innsatsen under et motangrep i Afghanistan i februar 2011.

**Joakim Kværner fikk Forsvarets innsatsmedalje for «hans ledelse, mot og tapperhet over det som kan forventes» under kamphandlinger i Afghanistan i 2011.

**En ikke navngitt offiser fikk Krigsmedaljen for innsatsen i en utenlandsoperasjon for Forsvaret. Av hensyn til operasjonen, avdelingen vedkommende tilhører og jobben han fortsatt gjør for Forsvaret blir detaljene holdt hemmelig.

KILDE: VG/NTB/FORSVARET

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks