Hovedinnhold

Forsvarsledelsen til kamp mot ukultur:

- En hån mot de som ga sitt liv

(VG Nett) Forsvarsminister Grete Faremo og forsvarssjef Harald Sunde tar sterk avstand fra sjokkuttalelsene fra norske Afghanistan-soldater.

Denne saken handler om:

Tips oss

Mandag morgen innledet forsvarsminister Grete Faremo et etikkseminar på den gamle krigsskolen i Tollbugata i Oslo. Under innledningen kommenterte hun dagens oppslag i VG om hvordan norske soldater ser på sin krigsinnsats i Afghanistan.

Vet du noe om denne saken?Kontakt våre journalister her

Les også:Redaktør: Forsvaret svikter sine egne

Vil ha åpenhet

Faremo fremla at hun er opptatt av økt åpenhet i Forsvaret.

- Mer åpenhet vil gi bedre grunnlag for en diskusjon om vårt bidrag og tilstedeværelse i Afghanistan. Åpenhet innebærer også risiko for å vise frem ukultur, og den risikoen skal vi tåle.

VGTV: Forsvarsministeren om sjokkuttalelsene

Også forsvarssjef Harald Sunde bruker sterke ord for å beskrive det som har kommet frem i dag.

- Det vi ser i dagens VG er en hån mot de tusener av menn og kvinner som har gitt så mye for å sikre en bedre fremtid i Afghanistan. Det er en hån mot de som ga sitt liv i denne jobben, sier Sunde.

VGTV:Se Faremo og Sundes pressekonferanse

Faremo mener det er positivt at problemet nå blir belyst.

- Trollet våget seg ut i sola og sprakk. Ukulturen vil, som trollet, sprekke når det våger seg frem, sa Grete Faremo på etikkseminaret mandag formiddag.

VG Debatt:
Hva er årsken til ukulturen blant soldatene i Afghanistan?
Diskutér her!

- Norsk «Armadillo»

Forsvarsministeren trekker også frem den danske dokumentarfilmen «Armadillo», og hevder den har gitt et mer autentisk bilde av krigshandlingene som foregår i Afghanistan.

- Etter informasjonen jeg har, vil vi om få dager få en norsk «Armadillo» på papir, sier Faremo og sikter til artikkelen som vil bli publisert i Alfa.

- Utsagnene viser med all tydelighet at vi dessverre ennå ikke er i mål med etikkarbeidet vårt i Forsvaret, sier hun.

VGTV:Se intervju med Faremo

VGTV: Se intervju med Sunde

Bekymringen i forsvarsledelsen er kraftig over uttalelsen fra en av de norske sjefene i Afghanistan, kompanisjef, major Kristian Simonsen.

- Jeg har disponert styrkene mine med den hensikt å drepe, og det har vi hatt suksess med. Jeg reflekterer ikke noe videre over det å ha tatt livet av noen. De har selv valgt å komme på slagmarken med den intensjon å drepe oss, så da er vi vel like gode. Vi er to parter i en krig, sier Simonsen blant annet.

- Det var nydelig da jeg hørte at vi antageligvis har drept han Taliban-lederen som lagde veibomben som drepte Jokke, sier Simonsen også.

Les også:- Å krige er bedre enn å ha sex

Facebook:Følg gruppen Norge i krig

Faremo tar avstand

25. januar i år ble Claus Joachim Olsson (22) drept da han kjørte på en veibombe i Ghormach-området

- Dette gir en oppfatning av oppdraget som vi må ta sterk avstand fra. Vår oppgave er å bidra til økt trygghet for afghanerne, sier Faremo.

- Forakt for menneskeliv eller flere av partene i en konflikt, vil kunne påvirke profesjonsutøvelsen. Det vil frembringe dårlig og mindre akseptable holdninger. Dette kan igjen skade oppdraget med å skape stabilitet og tillit.

Forsvarsminister Faremo er klar på at det er det sivile samfunnet som definerer det militære oppdraget.

- Vi kan aldri akseptere avvikende etiske regler innenfor det militære systemet. Eller at noen danner egne definisjoner av oppdraget, sier hun.

VGTV:Se intervju med forsvarssjefen

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks