Hovedinnhold

Drept i Afghanistan - i dag blir Simen og Christian hedret

HEDRES: Her er Christian Lian (til høyre) og kameraten Simen Tokle fotografert etter de harde kampene i Ghowrmach-området i mai 2010 - Blodige, skitne og utslitte. Bare noen uker senere ble begge drept av en veibombe. Foto: MJK/KJK
HEDRES: Her er Christian Lian (til høyre) og kameraten Simen Tokle fotografert etter de harde kampene i Ghowrmach-området i mai 2010 - Blodige, skitne og utslitte. Bare noen uker senere ble begge drept av en veibombe. Foto: MJK/KJK
(VG Nett) To år etter at de ble drept av en veibombe i Afghanistan blir Christian Lian og Simen Tokle hedret med medaljer.

Denne saken handler om:

St. Olavsmedaljen med ekegren
Kan tildeles for personlig innsats i kamp eller lignende bedrift til norske eller utenlandske sivile og militære som under krig eller væpnet konflikt på fremragende måte har utmerket seg ved personlig tapperhet eller ved ledelsen av en troppeavdeling, fartøy eller flyavdeling under kamp.

Krigsmedaljen
Kan tildeles for personlig innsats i kamp eller lignende bedrift til norske eller utenlandske sivile og militære som under krig eller væpnet konflikt på særlig måte har utmerket seg ved personlig tapperhet eller ved ledelsen av en troppeavdeling, fartøy eller flyavdeling under kamp.

Forsvarets medalje for edel dåd
Medaljen kan tildeles militært og sivilt personell som i militær sammenheng har utvist personlig rådsnarhet og mot utover det som kan kreves. Under farefulle forhold og/eller med fare for eget liv har bidratt til å forhindre tap av menneskeliv eller avverget skader på materiell og eiendom.

Forsvarets innsatsmedalje
Kan tildeles militært personell som har deltatt i farefulle, spesielle operasjoner og kamphandlinger, besluttet av norske myndigheter. Vedkommende må ha utmerket seg ved tapperhet og mot utover det som normalt kan kreves.
Innsatsmedaljen kan tildeles med rosett for særlig fortjenstfull innsats. Da kreves en aktiv deltakelse i kamphandlinger eller en særlig innsats i farefulle oppdrag.

VG Nett kan for første gang vise hele listen og fortelle historiene til de 20 norske soldatene som i dag blir hedret med for ekstraordinær innsats under tjensten i Afghanistan.

Medaljeutdelingen skjer tirsdag ettermiddag på Akershus festning, når regjeringen og Forsvaret for andre gang markerer Veterandagen.

SE LISTEN OVER ALLE SOLDATENE SOM HEDRES NEDERST I SAKEN!

17 av dem får medaljen for den samme - og svært dramatiske - hendelsen 2. mai 2010.

En norsk patrulje, bestående av soldater med bakgrunn fra Kystjegerkommandoen (KJK) og Marinejegerkommandoen (MJK), havnet i et voldsomt bakholdsangrep i Ghowrmach nordvest i Afghanistan.

«En rekke begivenheter, fra første stridskontakt og til siste pasient var behandlet, bidro enkeltvis - og samlet - til at liv ble berget. I fremste linje var marginene små, og avdelingens evne til å gi livreddende behandling under strid var avgjørende», heter det i innstillingen til medaljene.

Men to av soldatene får ikke oppleve seremonien på Akershus festning i ettermiddag. Simen Tokle (Forsvarets medalje for edel dåd) og Christian Lian (Krigsmedaljen med én stjerne) ble sammen med to medsoldater drept av en veibombe i Almar-distriktet snaue to måneder etter det voldsomme bakholdsangrepet.

- Ekstremt dyktig

- Simen var ekstremt dyktig, og jobbet helt rolig selv om det smalt overalt rundt oss, sier kapteinløytnant Tommy Olsen til VG Nett.

Han ledet de norske soldatene under skuddvekslingene 2. mai 2010, og får selv Krigsmedaljen under seremonien.

Olsen er også full av lovord om Christian Lian.

HEDRES: Simen Tokle. Foto: PRIVAT
HEDRES: Simen Tokle. Foto: PRIVAT

- Han var veldig erfaren, veldig profesjonell og en likandes fyr som virkelig var til å stole på, sier Olsen til VG Nett.

Flere skadet

Flere av de norske soldatene som i ettermiddag blir hedret med medaljer, ble skadet under skuddvekslingen 2. mai 2010. En av dem er orlogskaptein Frode Singstad, som i dag er lam fra livet og ned. I ettermiddag får han Krigsmedaljen.

LES HISTORIEN OM NORGES UKJENTE KRIGSHELT FRODE SINGSTAD I DAGENS PAPIRUTGAVE AV VG - ELLER PÅ VG+ PÅ NETTBRETT OG MOBIL! 

«...avdelingen (var) preget av høy stridsevne, profesjonalitet og erfaring, samt personlig tapperhet og mot. Særlig må nevnes at soldatene evnet å fortsette kampen selv om de var skadet. De harde kampene var preget av intens ildgivning over flere timer», heter det i innstillingen til medaljene.

Også en av helikopterpilotene som deltok i evakueringen av de skadede soldatene, løytnant Johan Fulford, blir hedret med medalje.

HEDRES: Løytnant Vegard Riibe Punsvik for innsatsen under angrepet på den norske leiren Camp Banken i 2006. Foto: FORSVARET
HEDRES: Løytnant Vegard Riibe Punsvik for innsatsen under angrepet på den norske leiren Camp Banken i 2006. Foto: FORSVARET

Som VG Nett har skrevet tidligere, får også den tidligere fenriken Fredrik Femtehjell Friberg Krigsmedaljen. Han var sjef for sanitetselementet i det norske mentorbidraget som våren 2010 jobbet med å utdanne den afghanske hæren. Friberg og kollegene var stasjonert i feltbasen FOB Ghowrmach.

- Oi. Nå ble jeg egentlig litt satt ut. Men det var jo utrolig artig, og ikke minst en stor ære, var reaksjonen hans da VG Nett ringte og fortalte om tildelingen.

Får Banken-heder

Avdøde Christian Lian berømmes også for innsatsen under angrepet på den norske leiren Camp Banken i 2006. Dette har han tidligere fått Militærkorset for.

Løytnant Vegard Riibe Punsvik var ifølge innstillingene til de ulike medaljene en av soldatene som pekte seg spesielt ut under angrepet i 2006.

Han blir belønnet med St. Olavsmedaljen med ekegren - som den aller første soldaten i moderne tid.

VGTV: Se de dramatiske bildene fra angrepet i 2006

HEDRES: Torgeir Gråtrud. Foto: PRIVAT
HEDRES: Torgeir Gråtrud. Foto: PRIVAT

Den samme medaljen får den tidligere sjefen for Forsvarets spesialkommando/Hærens jegerkommando (FSK/HJK), Torgeir Gråtrud. Etter det VG Nett kjenner til, får Gråtrud medaljen for «fremragende ledelse og tapperhet» gjennom flere spesialstyrkeoperasjoner i Afghanistan gjennom flere år.

Gråtrud er forfremmet til brigader, og jobber i dag som sjef for Spesialoperasjonsavdelingen i Forvarsstaben.

Disse får utdelt medalje på Akershus festning under Veterandagen 8. mai:

**Løytnant Vegard Riibe Punsvik, St. Olavsmedaljen med ekegren (Meymaneh-angrepet 2006).
**Brigader Torgeir Gråtrud, St. Olavsmedaljen med ekegren (Spesialoperasjoner i Afghanistan 2007)
**Løytnant Christian Lian, Krigsmedaljen med 1 stjerne (bakholdsangrepet 2. mai 2010).
**Orlogskaptein Frode Singstad, Krigsmedaljen (2. mai 2010).
**Kapteinløytnant Tommy Olsen, Krigsmedaljen (2. mai 2010).
**Fenrik Henrik Krogseth Jahre, Krigsmedaljen (2. mai 2010).
**Fenrik Fredrik Femtehjell Friberg, Krigsmedaljen, (Flere hendelser april 2010).
**Fenrik Simen Tokle, Forsvarets medalje for Edel dåd, (2. mai 2010).
**Løytnant Thomas Victor Nysted, Forsvarets medalje for Edel dåd, (2. mai 2010).
**Kapteinløytnant Andreas Solhaug, Forsvarets medalje for Edel dåd, (2. mai 2010).
**Kvartermester Kim Erik Lie Andresen, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, (2. mai 2010).
**Fenrik Peder Andreas Borge, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, (2. mai 2010).
**Løytnant Ari Brox, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, (2. mai 2010).
**Løytnant Joachim Braathen, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, (2. mai 2010).
**Kvartermester Robert Kjørstad Edvardsen, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, (2. mai 2010).
**Løytnant Knut Morten Elden, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, (2. mai 2010).
**Grenader Eric Christopher Glenjen, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, (2. mai 2010).
**Kvartermester Magnus Moe, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, (2. mai 2010).
**Fenrik Lars Nikolai Øimoen, Forsvarets innsatsmedalje med rosett, (2. mai 2010).
**Løytnant Johan Fulford, Forsvarets innsatsmedalje, (2. mai 2010).

INGEN KONGE: I fjor fikk regjeringen krass kritikk for å gi kongen en perifer rolle under utdelingen av medaljen Krigskorset på Veterandagen. I etterkant har medaljereglene blitt endret, for å unngå det Stoltenberg tidligere har sagt «ble helt feil» skal skje igjen. Foto: NTB SCANPIX
INGEN KONGE: I fjor fikk regjeringen krass kritikk for å gi kongen en perifer rolle under utdelingen av medaljen Krigskorset på Veterandagen. I etterkant har medaljereglene blitt endret, for å unngå det Stoltenberg tidligere har sagt «ble helt feil» skal skje igjen. Foto: NTB SCANPIX

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks