Hovedinnhold

Nøkkelvitne: - Aldri meningen det skulle være kontroll

NØKKELVITNE: Sekretær i Stortingets pensjonsstyre, Astrid Risnes, har en sentral rolle i straffesaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Her er hun på vei inn i retten for å vitne. Foto: Scanpix
NØKKELVITNE: Sekretær i Stortingets pensjonsstyre, Astrid Risnes, har en sentral rolle i straffesaken mot Anders Talleraas og Magnus Stangeland. Her er hun på vei inn i retten for å vitne. Foto: Scanpix
OSLO TINGRETT (VG Nett) Den tidligere sekretæren for Stortingets pensjonsordning bekrefter at ingen førte kontroll med pensjonene.

Pensjonssaken

 • Riksrevisjonen skrev i 2008 en rapport til Stortinget hvor det framkom at seks tidligere folkevalgte hadde mottatt for høy pensjon.
 • Kjønstad-utvalget, som ble nedsatt for å granske saken, etterforsket 56 tidligere stortingsrepresentanters gullpensjon. Utvalget konkluderte med at fire representanter til sammen hadde fått 5,7 millioner kroner for mye, men frikjente to av dem.
 • Økokrim henla i mars 2009 etterforskningen mot Høyres Tore Austad og de tidligere statsministrene Gro Harlem Brundtland (Ap) og Kjell Magne Bondevik (KrF).
 • Riksadvokaten besluttet i mai i år å ta ut tiltale mot Magnus Stangeland (Sp) fra Hordaland og Anders Talleraas (H) fra Møre og Romsdal for urettmessige pensjonsutbetalinger. Begge nekter straffskyld.
 • Rettssaken starter tirsdag i Oslo tingrett og kommer til å vare i tre uker.
  Magnus Stangeland (69):
 • Fra Austevoll i Hordaland.
 • Satt fire perioder på Stortinget for Senterpartiet fra 1985 til 1997.
 • Styreformann for aksjonær (36,8 prosent) i Bergen Group.
 • Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 536.195 kroner i pensjon fra Stortinget fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i form av fast lønn fra AS Bergen Yards, styrehonorarer og fri bil.
 • Nekter straffskyld.
  Anders Talleraas (64):
 • Fra Brattvær i Møre og Romsdal.
 • Satt fem perioder på Stortinget for Høyre fra 1977 til 1997.
 • Var parlamentarisk leder fra 1989 til 1994.
 • Har jobbet i næringslivet og hatt en rekke styrerverv.
 • Tiltalt for urettmessig å ha fått utbetalt 2.696.870 kroner fordi han unnlot å opplyse Stortingets pensjonsstyre om at han hadde inntekter som oversteg pensjonsbeløpet, i det vesentligste fra styrehonorarer.
 • Nekter straffskyld.
  Kilde: NTB

Pensjonssakens nøkkelvitne, sekretær Astrid Risnes for Stortingets pensjonsstyre, beskrev i Oslo tingrett torsdag morgen et pensjonssystem som var fullstendig basert på tillit.

Det var opp til den enkelte stortingsrepresentant å opplyse om relevante forhold da han eller hun søkte om pensjon etter 75-årsregelen, ifølge Risnes.

- Ikke meningen

- Rettighetene til pensjon utgikk av loven. Det var aldri meningen at det skulle være noen kontroll, sa Astrid Risnes i Oslo tingrett i dag.

LES OGSÅ: - Tror det blir veldig tøft

Hun forklarte videre at Stortingets pensjonsstyre ikke var opptatt av å ha helt bastante regler å gå etter.

- Det hadde man ikke kapasitet til. Derfor ble det rundere formuleringer. Man var opptatt av at dette skulle være en grei ordning å administrere.

Hevder sin uskyld

De to tidligere stortingsrepresentantene Magnus Stangeland og Anders Talleraas er tiltalt for å ha fått utbetalt til sammen over 3,2 millioner kroner uberettiget i pensjon fra Stortinget. Økokrim mener dette er grovt bedrageri, selv om det skal ha skjedd uaktsomt. Blir de tidligere toppolitikerne funnet skyldige, risikerer de to års fengsel.

TALLERAAS I RETTEN: - Ante ingenting før helvete var løs

Begge to har hevdet sin uskyld, senest i sine egne forklaringer onsdag.

- Ikke lett å ha kontroll på alt

Magnus Stangeland hevdet at han bare fulgte rådene han fikk fra henne.

Så langt under hennes forklaring, torsdag formiddag, har hun bare blitt utspurt av aktor. På spørsmål om en pensjonssak som gjaldt en annen enn de to tiltalte, innrømmet hun at det ikke er lett å ha kontroll på alt.

- Jeg har vanskelig for å huske enkeltsaker, sa Risnes.

Det er en uttalelse som forsvarerne til de to tiltalte trolig vil bruke for alt det er verd når de senere i dag skal starte sin utspørring av vitnet.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks