Hovedinnhold

Nobel-stormeren sendes ut av Norge mandag morgen

Meksikansk voldsekspert: – Vil være svært utsatt for statlig, målrettet vold om han returneres til Mexico.

<p>SENDES UT: Adán Cortés Salas (21) stormet Nobel-utdelingen da Malala stod på podiet. Her på Trandum asylmottak i Ullensaker.<br/></p>

SENDES UT: Adán Cortés Salas (21) stormet Nobel-utdelingen da Malala stod på podiet. Her på Trandum asylmottak i Ullensaker.

Foto: Frode Hansen, VG
Adán Cortés Salas (21) sier til VG at han utvises fra Norge og Schengen i ett år.

Denne saken handler om:

– Jeg fikk beskjed rundt klokken 19.30 i dag at jeg blir utvist fra Norge i morgen tidlig. Jeg skjønner ikke, de sa først at jeg skulle i retten, men nå sier de jeg skal utvises fra Norge og Schengen i et år, sier Adán Cortés Salas på telefon til VG fra Trandum mottakssenter søndag kveld. 

21-åringen har vært på mottakssenteret siden han stormet scenen under Nobelpris-seremonien onsdag.

– De sa til meg at flyet mitt går i morgen tidlig klokken 09.35 og at jeg er fremme i Mexico City i morgen klokken 18.00 meksikansk tid. Jeg er veldig nervøs, jeg skjønner ikke hva som skjer, sier han. 

Advokaten hans Jens-Ove Hagen sa til VG søndag kveld at han ikke kunne bekrefte informasjonen, men bekrefter utsendelsen til NRK.

Cortés hadde ikke billett til Nobel-seremonien, men klarte likevel å ta seg inn forbi sikkerhetsvaktene. Sikkerhetsopplegget rundt seremonien har siden fått sterk kritikk, blant annet fra statsminister Erna Solberg.

Lørdag skrev VG at Cortés bare timer før han stormet scenen fikk håndhilse og ta bilde av Malala Yousafzai.

Vil ha oppmerksomhet rundt Mexico-krise

– Vær så snill, Malala. Snakk om Mexico.

Det sa Cortés da han tok seg frem til podiet da Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi fikk overrakt Nobelprisen onsdag. Målet var å skape oppmerksomhet rundt krisen i Mexico. 43 lærerstudenter forsvant 26. september, etter at politiet hadde åpnet ild mot bussene de satt i. Studentene er antatt drept og det er satt i gang en større etterforskning for å finne ut hva som skjedde.

Søndag mottok professor Benedicte Bull ved Senter for utvikling og miljø ved Universitetet i Oslo en e-post fra den meksikanske voldseksperten Edgardo Buscaglia. E-posten er oversatt fra spansk til norsk av Bull, og sier blant annet:

«Adán Cortés Salas vil være svært utsatt for statlig, målrettet vold om han returneres til Mexico.»

Advokat: – Aldri før opplevd

Dag Holmen er Cortés' advokat i asylsaken, og sier han søndag kveld ikke ble informert om at hans klient skulle sendes ut mandag morgen. Den informasjonen fikk han høre fra sin klient, og fikk det så bekreftet fra Politiets utlendingsenhet (PU).'

– Jeg har sendt nytt brev til UDI og bedt om å få tilgang til saksdokumentene, for det har jeg ikke fått. 

Han forteller at man i beskyttelsesaker, altså asylsaker, har rett på å få utsett iverksetting mens klagen behandles. Unntaket er dersom saken er «åpenbart grunnløs», da bortfaller denne rettigheten.

– Han har fått avslag på utsett iverksetting, og det er etter min oppfatning en uriktig beslutning. Hvis han blir sendt ut i morgen vil jeg ta skritt på vegne av han for å få han tilbake til Norge, slik at asylsøknaden hans kan bli ferdigbehandlet mens han er her, sier Holmen.

Holmen mener at det som er spesielt i denne saken er at da han fikk tildelt denne saken, omtalte UDI den som normal beskyttelsessak.

– Men nå har UDI gått bort fra det og kaller det en åpenbart grunnløs beskyttelsessak, sier Holmen.

Han sier han aldri før har opplevd at en politisk begrunnet asylsøknad har blitt definert som åpenbart grunnløs.

– Sånn er det ikke i Norge. En asylsøknad tas normalt under vanlig behandling og underkastes normal prosedyre.

– Fare for sikkerheten hans

Cortés' norske vertsfamilie ønsker ikke å få navnene sine på trykk, på grunn av stor pågang mot dem siden hendelsen onsdag. Til VG forteller en av dem at de i hele dag har forsøkt å komme i kontakt med familien hans i Mexico.

– Jeg vet ikke hvordan det går med dem. De har ikke fått direkte drapstrusler, men de har fått meldinger hvor det står «vi venter på ham» - du kan selv tenke deg hva som ligger i det, sier mannen.

– Familien hans bare gråter, det er en reell fare for sikkerheten hans hvis han sendes tilbake.

Fengslet av tre grunner

Før helgen sa dommeren at 21-åringen ikke trengte å sitte i varetekt frem til utsending. Politiet anket dette vedtaket, og godtok samtidig Politiets utlendingsenhet (PU) ønsker om at han skal være i varetekt frem til en endelig avgjørelse er tatt i rettssystemet.

Politiadvokat Nora Eek-Nielsen i PU fortalte til VG før helgen at de har tre konkrete holdepunkter for å tro at Salas kunne unndra seg utkastelse, altså stikke av før uttransportering fra Norge. Uttransporteringen ble besluttet ettersom 21-åringen fikk avslag på asylsøknaden. 

– Han søkte ikke asyl i Norge uten ugrunnet opphold, slik man skal ifølge loven. Det gikk to uker. Han meldte ikke adresseendring etter at han forlot mottaket og bodde hos venner den dagen han søkte asyl. Og han er straffet i Norge, sa Eek-Nielsen til VG før helgen.

Hun la også til at de har registrert at han i media har sagt at han vil forsøke å bli så lenge han kan.

Cortés ble ilagt et forelegg på 15.000 kroner for å ha stormet scenen. Denne boten har musikerne Ole-Jørn Myklebust og Tore Bruvoll dekket etter en innsamlingsaksjon.

Det har ikke lykkes VG å komme i kontakt med PU eller Utlendingsdirektoratet søndag kveld.

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks