Hovedinnhold

Nobel-flertallet argumenterte mot Obama

DE VAR SKEPTISKE: Inger-Marie Ytterhorn (t.v.) Kaci Kullman Five (i blått) og Ågot Valle (foran t.h.) argumenterte mot å gi Barack Obama Fredsprisen, men ble til slutt enig med Thorbjørn Jagland og Sissel Rønbeck. Foto: Scanpix
DE VAR SKEPTISKE: Inger-Marie Ytterhorn (t.v.) Kaci Kullman Five (i blått) og Ågot Valle (foran t.h.) argumenterte mot å gi Barack Obama Fredsprisen, men ble til slutt enig med Thorbjørn Jagland og Sissel Rønbeck. Foto: Scanpix
Bak lukkede dører i Nobelkomiteen skal tre av fem medlemmer ha argumentert imot at Barack Obama skulle få Fredsprisen.

Denne saken handler om:

VG kan i dag avsløre at både Inger-Marie Ytterhorn (Frp), Kaci Kullmann Five (H) og Ågot Valle (SV) hadde motforestillinger underveis.

VG har snakket med en rekke kilder som bekrefter inntrykket av at et flertall i Nobelkomiteen, på et tidlig tidspunkt, ikke var innstilt på å gi Fredsprisen til Barack Obama.

Til slutt sto imidlertid en samlet komité bak den endelige beslutningen om å gi prisen til USAs ferske president.

Les også:Jagland slår tilbake mot Nobel-kritikken

Ytterhorn og Five skal ha vært sterkt i tvil om Obama virkelig ville klare å følge opp sitt sterke internasjonale engasjement, ifølge VGs opplysninger.

Problemene på hjemmebane, med blant annet helsereformen, kan gjøre at han ikke vil greie å prioritere det internasjonale arbeidet tilstrekkelig til å fortjene Fredsprisen, skal det ha blitt hevdet.

Altfor tidlig

Inger-Marie Ytterhorn, den tidligere stortingsrepresentanten for Frp som nå er spesialrådgiver i Frps stortingsgruppe, skal være den som hadde sterkest innvendinger mot å gi Fredsprisen til Obama.

Det er uklart hvilken annen kandidat hun helst ville støtte, men VGs kilder viser til at Ytterhorn skal ha ment at det er altfor tidlig i Obamas første presidentperiode å hedre ham på denne måten.

Kaci Kullmann Five, som var Høyres leder mellom 1991 og 1994, skal spesielt i begynnelsen ha argumentert imot Obama.

VG kjenner til at også Ågot Valle, nyvalgt medlem i Nobelkomiteen fra SV, underveis har hatt sterke innvendinger mot å gi prisen til Obama.

Hun skal blant annet ha vist til Obamas engasjement i krigen i Afghanistan som et problem.

Les også:Obama mottok fredspris - holdt krigsråd

- Jeg hadde forventet meg debatt, spesielt rundt det jeg selv synes er veldig problematisk, krigen i Afghanistan, sa Valle til Bergens Tidende mandag.

Les også:Obama sender flere soldater til Afghanistan

På den andre siden skal Thorbjørn Jagland (Ap), Nobelkomiteens ferske leder, ha vært en sterk pådriver for at fredsprisen skulle tildeles USAs nye president. Mye tyder på at han hele tiden har hatt støtte for dette fra sin partifelle i Nobelkomiteen, Sissel Rønbeck.

Nedrustning

TIL KØBENHAVN: President Barack Obama. Foto: AP
TIL KØBENHAVN: President Barack Obama. Foto: AP

Komiteen konkluderte med Obama, fredag for en drøy uke siden. Og forrige mandag, da komiteen måtte holde et ekstramøte for å kvalitetssikre avgjørelsen, sto hele komiteen samlet bak å gi prisen til USAs president.

Både Valle, Five og Ytterhorn valgte til slutt å støtte den kontroversielle prisutdelingen.

Ågot Valle, som har et livslangt engasjement mot atomvåpen, skal ha blitt overbevist om Obama var riktig mann etter at han fremsto i FNs sikkerhetsråd i september. Der holdt han et innlegg for full kjernefysisk nedrustning, og fikk enstemmig støtte for en resolusjon med sterke forpliktelser for atommaktene i retning forpliktende nedbygging av sine atomvåpen-arsenaler.

Les også:En ny vår for atomnedrustning

Det blir også fremhevet at det viktige som medlem i Nobelkomiteen er at man over tid opplever at man får gjennomslag for sitt syn, selv om man ikke nødvendigvis støtter enkeltavgjørelsene like helhjertet hver gang.

En samstemmig komité har hele veien ment at Obama har tatt noen solide initiativ i retning nedrustning og avspenning.

Les også:Obama og Medvedev vil kutte antall atomvåpen dramatisk

Uenigheten i Nobelkomiteen har snarere handlet om hvorvidt man skulle vente til Obama kunne vise til konkrete resultater, eller om tiden var inne nå til å hedre ham med Fredsprisen.

Les også:Obama:- Jeg fortjener ikke prisen

Enstemmig

Etter at det ble kjent sist fredag at Obama var årets vinner, har Thorbjørn Jagland uttalt at ingen av motforestillingene kom overraskende på ham - åpenbart fordi alle motforestillingene hadde vært drøftet av komiteen bak lukkede dører.

Nobelkomiteens spesielle arbeidsform tilsier at man venter med konklusjonen helt opp til dagene eller ukene før tildelingen skal offentliggjøres klokken 11 den andre fredagen i oktober hvert år, for i det lengste å holde i gang en åpen meningsutveksling rundt de mest aktuelle kandidatene.

Hverken Inger Marie Ytterhorn, Ågot Valle eller Kaci Kullmann Five vil kommentere VGs opplysninger ut over å si:

- Det var en enstemmig komité som sto bak vedtaket, og det står jeg på, sier Ytterhorn.

Det samme sier Five sier til VG:

- Det er en enstemmig innstilling fra komiteen, og jeg står fullt bak den.

Innholdet i denne artikkelen er også formidlet til Thorbjørn Jagland, men han vil heller ikke kommentere saken ut over følgende uttalelse:

- Komiteen har hatt en helt normal prosess, og beslutningen er enstemmig, sier Jagland.

Bli VG Nett-tilhenger på Facebook - KLIKK HER!

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks