Hovedinnhold

Kinesiske myndigheter: - Dere har gitt prisen til en kriminell

VEKKER OPPSIKT: Lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, varslet reaksjoner og debatt etter annonseringen av årets fredsprisvinner. Det har han fått. Foto: Scanpix
VEKKER OPPSIKT: Lederen av Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, varslet reaksjoner og debatt etter annonseringen av årets fredsprisvinner. Det har han fått. Foto: Scanpix
(VG Nett) Kina raser over utdelingen av årets Nobels fredspris.

Denne saken handler om:

Kina sier Nobelkomiteen bryter prinsippene sine ved å hedre det de mener er en kriminell mann.

Et bittert, kinesisk utenriksdepartement melder ifølge nyhetsbyrået AP at tildelingen vil få konsekvenser for forholdet mellom Norge og Kina.

- Liu Xiaobo er en kriminell som har blitt dømt av kinesiske juridiske avdelinger for brudd på kinesisk lov. En tildeling til Liu Xiaobo er i strid med prinsippet om prisen, og er også et hån mot fredsprisen, skriver utenriksdepartementet i en pressemelding, ifølge AP.

Nobel-komiteen ble tidlig advart om at kinesiske myndigheter ikke ville applaudere en eventuell fredspris til Xiaobo, som flere ganger er blitt fengslet for å ha kritisert Kinas regime.
Allerede før prisen ble utdelt, advarte kinesiske myndigheter Norge om å gi prisen til Xiaobo.

- Viseutenriksministeren sa at dette ville slå an helt gale strenger i forholdet mellom Norge og Kina og bli sett på som en uvennlig handling, fortalte Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad, til NRK tidligere i år.

VGTV:Derfor fikk han prisen

VG Nett har forsøkt å komme i kontakt med Kinas ambassade i Oslo, men så langt uten hell.

Det er det ifølge NTB en naturlig forklaring på.
For da media møtte opp utenfor kontorene til Kinas offisielle representanter i Norge, ble de møtt av stengte dører og slukkede lys.
Tilsynelatende var det ingen til stede ved ambassaden da Nobels fredspris-leder Thorbjørn Jagland annonserte at årets pris går til den kinesiske menneskerettighetsforkjemperen Liu Xiaobo.

Xiaobo ble i fjor dømt til 11 års fengsel for å ha vært medansvarlig for demokratioppropet Charter 08.

LES OGSÅ:CNN blokkert i Kina

- Dette er ikke lenger Nobels fredspris

Også fredsaktivist, jurist og forfatter Fredrik S. Heffermehl styrer sin begeistring.

- Det er klart at menneskerettsarbeid er fredsarbeid, men det var nedrustningsarbeid Nobel ville støtte med sin pris for fredsforkjempere. Med all respekt for Liu Xiaobo er dette enda et eksempel på at det ikke lenger er Nobels fredspris som utdeles, men Stortingets fredspris, uttaler Heffermehl ifølge NTB.

Dalai Lama jubler

Dette er ikke første gangen at kinesiske myndigheter raser over utdelingen av Nobels fredspris. Også da Dalai Lama fikk prisen i 1989, var kinesiske myndigheter på banen.

Dalai Lama var en av dem som nominerte Xiaobo i år. I en pressemelding uttrykker han stor glede over årets utdeling.

LES PRESSEMELDINGEN FRA DALAI LAMA HER

- Med denne prisen anerkjenner det internasjonale samfunnet de sterke stemmene i Kina som jobber for politiske, juridiske og konstitusjonelle reformer, skriver Dalai Lama.

Kommentarer Antall kommentarer på artikkelen

Har du en mening om denne artikkelen? Du må bruke ditt eget navn hvis du skal delta i debatten. Respekter andres meninger og husk at mange kan se hva du skriver. Brudd på reglene kan føre til utestengelse.

VGs journalister og moderatorer overvåker denne debatten kontinuerlig mellom kl. 07 og 24. Kommentarfeltet er nå stengt og åpner igjen kl. 07.00. Velkommen tilbake da!
Klikk for å se kommentarene

Siste saker fra Innenriks

Se neste 5 fra Innenriks